Keď človek sleduje toto fórum, mohol by nadobudnúť dojem, že 90 percent populácie potrebuje psychológa. Ale pravda je taká, že veľa absolventov psychológie je bez zamestnania. Ja na tom síce nie som až tak zle, pretože zamestnanie mám, ale nepracujem vo svojom odbore. Vykonávam prácu, ktorú by pokojne mohol robiť aj absolvent základnej školy.
Prestávam tomu pomaly rozumieť. Ako je možné, že ľudia ako Albertová si môžu vyberať klientov, ba dokonca ako tu čítam na tých klientov ani nemajú čas, takže nie každý sa k nim dostane. A potom je tu plno psychológov, ktorý musia zmeniť povolanie, inak by umreli od hladu. Niekde v tom systéme musí byť chyba. Podľa mňa mladý psychológ môže dať klientovi podstatne viac než človek, ktorý vyštudoval tento odbor ešte za socíku. Oni sa učili iné postupy, je to stará škola s dávno prekonanými metódami. Neviem čo môže byť na takom starom psychológovi také výnimočné, aby sa išli ľudia pretrhnúť len aby sa k nemu dostali.
Nie som sama čo som takto dopadla, veľa mojich spolužiakov nemá robotu, alebo odišli do zahraničia, alebo robia podradnú prácu. Nechápem, prečo katedry stále berú nových študentov, keď dobre vedia, že budú raz na dlažbe.
Viem že mi na toto asi nikto nenájde odpoveď, ale aj ja som sa raz potrebovala vykecať. Aj keď to bežne nezvyknem robiť.
Som psychologička a nemám prácu. Prečo, keď je toľko ľudí psychicky na dne?
psycholog,
mozno je problem v tom, ze ak ma vacsina rodin a ludi vyzit od vyplaty do vyplaty, tak na psychologa im peniaze nezostanu.
psycholog: Karieristky nikdy neboli štastné. Vydaj sa za chlapa ktorý ťa uživí. Takých je dosť. Vytvoríš nový domov pre novú rodinu. Je to viac ako ti dá akékoľvek zamestnanie.
Absolventi VS skol napr. v CA zacinaju rozne, jeden priklad.
Part time nieco co ho trochu uzivi, kludne aj v obchode, restike... a potom volunteer (dobrovolnik) niekde co ma s jeho skolou spolocne alebo aspon trochu spolocne. Popritom sa snazi nieco zhanat cez inzeraty a pod.
Neviem ake su teraz moznosti na SVK, ale predsa existuje vselijake centra pre drogovo zavislych, alkoholikov, dets. domovy, centra pre autistov , DS a pod, ...... skol. alebo ine psych. poradne na par hodin zadarmo pomoct..a tak postupne si vytvarat network. Dostanes sa do okruhu ludi, ktori pracuju v tejto oblasti a mozu ti poradit...
Psycholog predsa nemusi sediet na zadku vo svojej ordinacii, je tu predsa mnoho prace aj inde. treba hlavne vela ukazat, za ta praca bavi, ze si ochotna pomoct, si ustretova a pod. A ked ti to ma byt sudene, pride to.
Len toľko:
1. trošku skromnosti by Ti neuškodilo a už tobôž nie uznať kvality staršieho, skúsenejšieho kolegu, ku ktorému sa ako absolvent nemôžeš rovnať...
2. prečo ľudia nechodia ku psychológovi, pretože tí často nevnímajú nič len seba a svoju pravdu a niektorých arogantnosť voči pacientom nemá obdobu..
Nechapem ako nevies pochopit ze proste Alertova ma vela pacientov lebo je vynimocnym clovekom a proste ludia s nou maju vyborne skúsenosti pretoze je obetava a pacoentovi sa uplne odovzdá. Kolko je takych lekarov? Cobudu 3 hod aaj 4 sediet s jednym pacientom? Preco zavidis niekomu kto poctivo pracuje? Je jedno kedy vystudovala pokial su ludia s jej liecbou spokojni.
Heh, ono to chce fakt robit viac ako len vystudovat. Ako vidis, to dokaze dnes koooooopec ludi. Diplom dnes nema cenu a mozes si z neho zlozit akurat lietadielko.
A len tak na okraj pre nezainteresovanych. Nemoze robit terapiu zadarmo alebo za malo penazi ak chce byt zaroven aj clenom SPS ci akej zdruzovacej organizacie. Pretoze tam maju nejake tie svoje stanovy. A nebyt tam zapisany znamena nebyt na zozname a vlastne cloveka klienti malokedy najdu.
Inak teraz ma napadlo, ze co robi psycholog bez psychoterapeutickeho vycviku? Su drahe ako slak, ale to si treba uvedomit este pred studiom. Ten kto chce robit psychologa na to musi mat najskor peniaze. Lenze ktore 18rocne decko si toto uvedomi? :)
Jaj a este jedna vec. Tebe ta skola nic nedala? Ked lutujes tych 5 rokov studia?
Dede prepáč, ale vôbec som nepochopila, čo si mi tým tvojím príspevkom chcela vlastne povedať.
Psychológ-a myslím, že trošku skromnosti by Ti neuškodilo. Nemôžeš sa prirovnávať k človeku, ktorý má mnohoročné skúsenosti, to je proti zdravému rozumu. Nevieš ako ťa obohatí skúsený kolega, hovorím to z vlastnej skúsenosti. Prepáč príde mi to tak, že všetci sú na vine, že sa nevieš uplatniť vo svojom odbore.
Inak nie je to o tom, že psychológovia nie sú lacní, ale pre iné. Uvediem svoj príklad. Pre potvrdenie diagnózy ma poslal môj psychiater na testy k vychytenej pani psychologičke, vychytenej odborníčke v okrese. A teraz poviem dôvod prečo kopa ľudí kašle na psychológov. Pani psychologička vôbec neregistrovala podozrenie z diagnózy a testovala nejaké hlúposti, nad ktorými nechápavo točil hlavou aj samotný psychiater. Tak sme to vyriešili tak, že som išla k inému psychiatrovi, aby mal lekár istotu. Nielen môj ale aj ten druhý psychiater boli šokovaní, čo testovala a ako sa opovážila riešiť niečo iné. Keď som sa ozvala, že ja nie som zviera, ale človek, ktorý má problém, tak len nadvihla obočie a arogantne sa pousmiala. Prepáč, keď príde niekto k psychológovi očakáva istú empatiu, nie ja som niekto, kto je viac...preto si možno za starších kolegov odnášajú mladí absolventi tú averziu voči psychológom...Ja osobne by som popri liečbe psychiatra potrebovala aj psychológa, ale neexistuje..je to môj subjektívny názor, ale napriek mojej averzii Ti prajem veľa šťastia v budúcnosti
Dievča, ideš na to zle...nevšímaj si už tých vychytených, zadaj si cieľ a choď si za tým!!! ale motivačné kroky ste určite na VŠ preberali...
Psycholog-a, nepotrebovala by si ty sama nejakého psychológa?Mám dojem, že všetko vidíš až príliš čierno a bezvýchodiskovo.