Som psychologička a nemám prácu. Prečo, keď je toľko ľudí psychicky na dne?

Príspevok v téme: Som psychologička a nemám prácu. Prečo, keď je toľko ľudí psychicky na dne?
psychológ-a

Keď človek sleduje toto fórum, mohol by nadobudnúť dojem, že 90 percent populácie potrebuje psychológa. Ale pravda je taká, že veľa absolventov psychológie je bez zamestnania. Ja na tom síce nie som až tak zle, pretože zamestnanie mám, ale nepracujem vo svojom odbore. Vykonávam prácu, ktorú by pokojne mohol robiť aj absolvent základnej školy.
Prestávam tomu pomaly rozumieť. Ako je možné, že ľudia ako Albertová si môžu vyberať klientov, ba dokonca ako tu čítam na tých klientov ani nemajú čas, takže nie každý sa k nim dostane. A potom je tu plno psychológov, ktorý musia zmeniť povolanie, inak by umreli od hladu. Niekde v tom systéme musí byť chyba. Podľa mňa mladý psychológ môže dať klientovi podstatne viac než človek, ktorý vyštudoval tento odbor ešte za socíku. Oni sa učili iné postupy, je to stará škola s dávno prekonanými metódami. Neviem čo môže byť na takom starom psychológovi také výnimočné, aby sa išli ľudia pretrhnúť len aby sa k nemu dostali.
Nie som sama čo som takto dopadla, veľa mojich spolužiakov nemá robotu, alebo odišli do zahraničia, alebo robia podradnú prácu. Nechápem, prečo katedry stále berú nových študentov, keď dobre vedia, že budú raz na dlažbe.
Viem že mi na toto asi nikto nenájde odpoveď, ale aj ja som sa raz potrebovala vykecať. Aj keď to bežne nezvyknem robiť.

Súvisiaci obsah

MultiLevel

psycholog-a, necitala som prispevky nizsie...pridam len svoj nazor. Bohuzial, vybrala si si toto povolanie v krajine, kde je vseobecna mienka o psychologoch velmi zla. My nie sme Amerika, kde chodia k psychologovi pomaly aj domaci milacikovia, kde je uplne normalne a bezne, ze sa ludia chodia vyrozpravat v podstate cudzej osobe, kde manzelske pary prirodzene v case krizy manzelstva chodia do poradne...To u nas bohuzial nefunguje, problemy sa riesia za dverami domu, ci bytu, hovorit o niecom na verejnosti je tabu. Ak sa clovek pred druhymi prizna, ze navstevuje psychologa, maju ho za blazna.
Ked som bola este na strednej, potrebovala som sa porozpravat s niekym inym ako s ludmi okolo mna, bola som vyspelejsia na svoj vek, nikto mi nerozumel, a tak som si nasla psychologa. Neslo o nic vazne, mala som len vela otazok a nebolo s kym ich riesit. Kedze som vymeskala zopar raz aj vyucovanie, dostala som od psychologa peciatku do indexu. Videla ju profka a zalarmovala rodicov, ze co sa deje. Doma z toho bolo peklo, starka sa bala, ze ma zavru do blazinca, mama plakala, lebo nechapala co sa mi porobilo, ze som na tom "az tak zle", ze som vyhladala psychologa. Mala som zakaz o tom povedat komukolvek z rodiny, lebo je to hanba......Nuz, nechcem povedat, ze by to takto fungovalo v kazdej domacnosti, ale dodnes, ked niekomu poviem, ze som v puberte navstevovala psychologa, kazdy sa ma zhrozene opyta, co mi preboha bolo....
Mnoho ludi na SR potrebuje pomoc psychologa, no len "malo" ludi ho vyhlada. Berie sa to ako hanba, ako potupa, ako zlyhanie, ako neschopnost riesit problem a podobne...
Preco je Albertova taka "popularna"? Nuz, dovod asi nejaky bude, ked sa jej dari a tebe nie....To, co vas dve odlisuje je to, ze ona ma prax a dobre meno. A tiez si ho nevybudovala zo dna na den...Za co nemozes, ale je to dolezity faktor, je to, ze roka na rok sa berie viac a viac studentov do skol...nielen na psychologiu, vsade a ti ludia potom nemaju sancu sa uchytit. Moj odbor sme ukoncili 4 dievcata. A na SR existuju len 4 pobocky, kde sa mozeme s nasim odborom zamestnat. Hadaj kolke sme sa zamestnali? Len ja........
A prepac, ale takuto vetu by som od psychologicky urcite necakala, citujem: "Neviem čo môže byť na takom starom psychológovi také výnimočné, aby sa išli ľudia pretrhnúť len aby sa k nemu dostali." Hmm...napisat cosi take je hodne ineho cloveka a nie psychologa...skus sa nad tym zamysliet, pretoze takymto stylom sa naozaj daleko nedostanes... :) Za Albertovej uspechom urcite nestoji to, ze pouziva metody, ktore sa naucila za sociku. Podla mna je uplne jedno co si sa v skole naucila a kedy si studovala. Dolezite je to, co ty ako osoba vyzarujes, ako ty osobne komunikujes s ludmi, co im davas, ako sa s tebou citia a podobne. A toto ta nenaucia nikde...moj nazor

Iveta Michael

P.S. A čo sa týka Dr.Albertovej mne by teda nesadla ...ja osobne mám radšej psychológov ktorí sú pragmnatickí a stoja nohami pevne na zemi:)

Iveta Michael

pani doktorka :)

Ja byť psychológ tak by som sa určite špecializovala na policajnú prácu - kriminalistom vytvárať profily sériových vrahov napr.je príšerne zodpovedná práca..

... ale zaujímavá a nesmierne potrebná tiež - na toto by si si trúfla či nie? :)

onyx

1.Prečo je malý dopyt po doktoroch ?
Lebo vo všeobecnosti sa vnímanie spoločnosti mení (áno, ku horšiemu). To, čo kedysi bola vada a abnormalita, je dnes norma, žiaľ.

2. Psychiatri sú vyštudovaní na liečenie porúch, ty trkvas, psychológ je niečo menej.

3. Tvoja inteligencia zrejme nestojí za veľa, keď sem niečo podobného podsúvaš, zrejme na rozvírenie diskusie, ktorá aj tak nebude plnohodnotná, ako si uviedla, lebo sami diskutéri nestoja za veľa.

4. Psychiatria bola kedysi kvalitná uznávaná veda, v dnešnej dobe psychológiu, sociológiu študuje každý, kto chce vysokú školu a neradí sa do "matematických a technických" oboroch, po kt. je dopyt. Školy takýchto absolventov chŕlia, lebo z toho majú peniaze. Nespomínajúc politológiu, filozofiu a spol.

5. Ak si vyštudovala na SR, tak tvoja psychológia nie je legimitovaná, existuje iba jedna škola na SR, ktorá má uznanie a tá funguje iba pár rokov.

- zdraví ťa ´kolega´.