Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Chcem žiť netradičný samotársky život, dá sa to u nás?

Príspevok v téme: Chcem žiť netradičný samotársky život, dá sa to u nás?
Barunka

Chcela by som sa odsťahovať niekam na samotu a žiť jednoduchý život. Proste nechodiť do práce, nemať despotického šéfa, neriešiť typické problémy tejto novodobej spoločnosti, jednoducho žiť skromný život niekde na chalupe pri lese, dopestovať si svoje, chovať zvieratká atď. Dá sa to u nás? Jednoducho, ide o otázka typu sociálne, zdravotné poistenie, úrad práce atď. Asi treba byť samoplatiteľ, však? Tak isto, ide o postoj ľudí, nemám poňatia, akú lokalitu si vybrať, aby ma tam nepovažovali za magora a aby tam žilo málo ľudí. Tu na západe keď to niekomu poviem, tak sa na mňa pozerajú, akoby som spadla z jahody.. :( So introvert a táto spoločnosť a to, ako funguje, ma dosť unavuje...

MultiLevel

Myslim, ze samotarsky zivot si vyzaduje velmi silnu, zrelu osobnost, ktora navyse ovlada kopec veci, co sa tyka prezitia. Vypestovat si cosi svojpomocne je sice fajn, ale potrebujes napriklad semienka. Kde ich zozenies? V obchode....potrebujes hnojivo (hoci to sa da vyrobit aj "podomacky"), potrebujes ovladat vela veci, ako sa o co starat, ako co uskladnit, uschovat dlho cerstve. Potrebujes sa naucit rozoznavat bylinky (lebo lieky zrejme pouzivat nebudes), naucit sa zadovazit si drevo na zimu, a xy inych veci. Preto je lepsie spojit sa s niekym, kto ma rovnaku tuzbu ako ty.
Teraz to trosku utichlo, ale pred par mesiacmi sa velmi hovorilo o rozpade spolocnosti. Zopar diskusii bezalo aj tu. Po rozpade by nasledovalo nieco dost podobne tomu, o com pisem vyssie...prosto ludia by si museli svojpomocne zabezpecit vsetko mozne na prezitie. A vtedy funguju vyborne komunity, kde jeden ovlada nieco z mediciny, druhy je sikovny opravar, treti sa vyzna v bylinkach atd atd...

Lulita

samoplatca a ked nebudes mat prijem, budes v prdeli, nedaju sa jest cucoriedky so zemiakmi cely zivot, co to si budes musiet nakupit a oblecenie tiez

ja stale snivam, ze odidem na opusteny ostrov, tiez ma to tu nebavi :D

Jane_3sto18

Tak to si asi treba zvoliť nejaké povolanie, ktoré budeš vykonávať z domu, sama.
Ja chcem byť takýmto podobným štýlom spisovateľka, ale chcem písať pod pseudonynom, takže ma vlastne nikto nespozná, okrem známych atd... Ale prakticky, neviem či sa to u nás dá. Stále treba niečo platiť a neviem, či sa dá "vymazať" sa z populácie.
Skús "zomrieť". :-D nebudeš musieť nič platiť.

jedulka

přesto že mi tvůj nápad líbí jak jsem ti psala, bez peněz to tak lehce nepůjde.Co elektřina?Budeš bez ní? Já bych nebyla.A už potřebuješ peníze.Co topení?Uhlí, dřevo,elektřina stojí velmi moc peněz.Budeš potřebovat, auto, to jsou další peníze.Pokuď nemáš nějaké milionové konto, aby sis to zařídila s výhodami techniky, je to velká dřina,opravdu velká.Než se do toho pustíš,dobře si rozmyslíš co budeš chovat a pěstovat.Taky se nauč hodně o chovu domácích zvířat.To není jen tak mít pár králíčku atp.To je i veterinář, další peníze.Jo,rozumíš, neodrazuji od toho nikoho, ale než do toho skočíš hodně se nauč.I pěstování tak jednoduché rostiny jakou je aronie, a gdouloň a jiné netradiční typy, o které se opravdu nemusíš starat a které jsou dneska IN, už jen sklidit a uskladnit dřív než ti to sežerou ptáci, chce další investice.Můžeš pěstovat i tradiční rostliny o které je zájem maliny,ostružiny jé já mám nápadů,ale všechno chce své. Přeju ti plno úspěchů!

jedulka

dá se tak žít a je to i dobrá cesta z týhle společnosti.Máš tady pár rad, jak s penězi, já neporadím u náš to je trošku jinací.Ale zas si to neidealizuj, jde o těžkou práci.Ono pokosit takovou louku, pro pár králíků a ovci nebo koz na zimu chce pěknou fyzičku.Taky o tom přemýšlím, ale spíše bych šla do pěstování něčeho o co je zájem i v zahraničí.Máta perná (do zelených sirupů) aronie, rakušáci po ní šílí a ještě je mnoho na pěstování velmi jednoduchých ovoci.Kolem toho nemusíš tolik skákat a zisky jsou zajímavé.A ať se děje ve světě cokoli, kvalitní jídlo bude čím víc žádané,protože to čím se krmíme dnes nás doslova otravuje pomalu a jistě.
Navíc se mění s dobou i stravovací zvyklosti,za pár let budou ta tam knedlíky se zelím.

kgkgi

podla mna sa to v pohode da, ved predsa ludia na dedinach tak ziju, akurat ze chodia aj do parce aby platili dane a najom atd

agartio

Toto uz riesilo zopar ludi pred tebou, a niektori dokonca ziju v komunitach. I na slovensku ich je par.
Zivia sa predajom nadprodukcie. Ak ich je viacero, moze to mat jeden pod palcom, ten si spravi zivnost a moze to predavat, napr. ako predaj z dvora. Tak je to vyhodnejsie. Preto sa ludia vzdy zdruzovali. Aj kvoli remeslu, predstav si, ze mas nejaky problem na dome a nevies to opravit. Co elektrika a voda? Vies sa starat o studnu, a zit bez elektriky? Inak uz musis platit.
Da sa to vsetko naucit, ved nasi predkovia tak zili, ale je to poriadne tazka drina pre bezneho mestana, hlavne ak sa nemas od koho ucit.
Mam kamosa, co by to dokazal, lebo prvych 25 rokov zil na dedine, kde boli 100% sebestacni. Vsetko sa naucil. Teraz este aj po 25 rokoch by si trufal. Ale clovek co je z mesta a nikdy to nezazil, to bude mat tazke.
Vela ludi chce takto odijst, ale skor by privitali nejaku komunitu. Zit samotarsky je tazky zivot, musis byt silna z duchovneho hladiska. Najviac ludi si myslim ze by pohorelo po psychickej stranke, nezvadli by to. Iba duchovne vyspely clovek to zvladne, lebo energiu aj radost cerpa zo svojho ducha.

Inak poradim ti, ak chces jest maso a chovat zvierata, tak sa narobis o 90% viac. Aj budes potrebovat velke mnozstva vody, a na krmenie, podla toho, co chces chovat. Ja by som odchadzal len ako vegan, a zil duchovne. Inak dopadnes ako sedliaci, ktori dreli len na jedlo, a zili len pre jedlo, a rodinu, a ostali hlupi. Taky zivot bol potom vzdy tazky a drsny.
Keby si si zalozila rodinu, dalo by sa. Takto odisli skor nejake pary, a mali aj deti. Potom sa to da, uz ste na to dvaja ked mas partnera, a postupne mas mozno aj deti, rodinu, tam najde vela ludi utechu a lasku.

Osobne si myslim, ze ak by sa takto odisla s milujucou rodinou, ktora ma rovnake nadsenie pre oslobodenie sa, tak by to po par rokoch bol raj. Tie prve roky by ste sa vsetko museli naucit, co je tazke. Ale s pomocou nejakych dedincanov, co tam ziju na vidieku dlho by sa to dalo lahsie zvladnut. Zalezi na medziludskych vztahoch.
V praxi je to ale vsetko ovela tazsie, nez sa zda. Vezmi si, ze spravis jednu chybu, splesnivie ti uroda, 200 kil psenice, a cim nakrmis zvierata? Alebo seba? Jedna chyba a mozes byt na dne. Alebo prijde obdobie sucha, neurodi sa ti dost.
Toto si myslim ze zvladne len velmi rozumny clovek, ktory sa dopredu pripravi, dobre si to rozvrhne, vela si nastuduje, a aj duchom silny clovek, ktory to zvladne psychicky. Aj fyzicky silny clovek, aby neochorel a vladal. A aj tak potrebuje na zaciatok nejake peniaze, aby si narobil zasoby a mal rezervu. Aspon na prve roky.

Ak toto zvladnes dievca sama, tak ti mozem povedat, ze si osobnost. Odmena bude sloboda, lebo pozri sa na tychto zotrocenych ludi, ani prace a peniaze im uz nedaju, ale chcu ich od nich obrovske mnozstva penazi, len za to aby mohli zit, jest a dychat. A tych, co im dali pracu, vacsinou zdimaju, a spravaju sa k nim neuctivo, a zle.
Rozhodne ti teda sam za seba prajem vsetko dobre, aby si do toho isla a ukazala, ze sa to da, len si to najprv velmi dobre premysli.
Ja som dalsi, co takto coskoro odijde, takze uz mam toho dost premysleneho, ale financna stranka ma stale blokuje.

kardinal

zaloz si s.r.o. a kup si vsetky nehnutelnosti na firmu

za seba ak nechces platit ziadne odvody, tak nemusis, nemaju ti co zobrat

janka1990

Mame spolocne zmyslanie a ja si myslim, ze je to teoreticky mozne. len tazko takto samemu vytvorit nieco, co by mu pomahalo prezit. Bud by si mala mat velky obnos penazi naraz alebo by to trvalo prilis dlho. Takyto zivot si viem predstavit v uzkej komunite, kde kazdy vie nieco a kazdy si pomaha...s odvodmi sa to vyriesit da, nie sice jednoducho (to by naozaj ludia museli pozerat najprv na druheho a potom na seba)...kde by prose dvaja-traja pracovali na TPP a boli by ochotni platit tieto odvody za ostatnych a ostatni by takto poskytovali vsetko ostatne pre nich (jedlo, oblecenie, sluzby)...ale to by naozaj museli byt ludia na rovnakej vlne ...ziadny konzum. a par ludi okolo teba, ktorych by sipoznala cely zivot, myslim, ze to by tvoje introvertnu povahu velmi nenarusali

ebi777

dane a nemocenské musíš platiť, čo mesačne nie je lacná položka, neviem si predstaviť, že ako by si vyžila, keby si vôbec nikde nepracovala, iba doma pestovala a chovala zvieratá,,, z čoho by si mala peniaze?, iba keby si začala obchodovať s tým, čo doma dopestuješ a dochováš, ale to len tak na čierno by si predávala?? a keď aj tak na čierno musela by si byť nadalej v kontakte s "vonkajším svetom" takže by si nakoniec zas nebola samotárka, bolo by si tam kde teraz :)

ale dá sa to, ak máš na účte zopár tisíc eur a potrebné spomínané položky by si hradila z toho účtu, a ďalej to neriešila :)