Chcela by som sa odsťahovať niekam na samotu a žiť jednoduchý život. Proste nechodiť do práce, nemať despotického šéfa, neriešiť typické problémy tejto novodobej spoločnosti, jednoducho žiť skromný život niekde na chalupe pri lese, dopestovať si svoje, chovať zvieratká atď. Dá sa to u nás? Jednoducho, ide o otázka typu sociálne, zdravotné poistenie, úrad práce atď. Asi treba byť samoplatiteľ, však? Tak isto, ide o postoj ľudí, nemám poňatia, akú lokalitu si vybrať, aby ma tam nepovažovali za magora a aby tam žilo málo ľudí. Tu na západe keď to niekomu poviem, tak sa na mňa pozerajú, akoby som spadla z jahody.. :( So introvert a táto spoločnosť a to, ako funguje, ma dosť unavuje...
Chcem žiť netradičný samotársky život, dá sa to u nás?
ta3, diky, a inak ja verim na astralne cestovanie, ako som pisal, kazdeho to caka po smrti
zewa, precitala som si o Kristine Mecko spominany clanok...vobec som nepochopila, preco ho odporucas zakladatelke temy. Daka slecna si kupila dom na samote, kde si zije ako princezna, chodi do obchodu, nakupuje, nataca serial, hra v divadle...To ma byt priklad toho, co chce Barunka? :D Omyl, to je totalne nieco ine. Tamta slecna Mecko si nemusi ist nasekat drevo do hory na zimu, potraviny uskladnuje v chladnicke a nemusi si sama nic pestovat...
To mi pripomenulo tento krátky filmík, čo som nedávno videla www.youtube.com :) Moja kamarátka sa rozhodla raz dávno, no teda skôr zaujala postoj "mne už je všetko jedno" a odišla z mesta, neviem síce ako si žije, ale viem, že žije :) a pokiaľ sa nezbláznila, tak je to .. pôsobivé.
Pozri sa ako žije herečka Kristína Mečko. Niekde som čítala o nej článok.
Len ma tak napadá, že čo budeš robiť v starobe, keď už nebudeš vladat? Predstava je to pekná, ale je to brutálna drina dopestovať a chovať pre seba, na celú zimu..
Rovnako ako Jarny kvet, odporucam forum rozpad.cz, najdes tam kopec rad, rovnako zalozenych ludi, vela informacii...Avsak, ked som chcela od chalanov na tom fore, aby mi poradili, ake boty si kupit do prirody pre pripad nudze, tak sa tam objavilo vela "fanatikov", ktori mi nevedeli poradit nic ine, ako topanky s ktorymi oni bezne lezu na Mount Everest :D Stoja vyse 4 tisic eur vyssie. Chapes, tebe stacia hoc ake vojenske kvalitnejsie a nemusia byt ani extra drahe...Takze si musis vyriesit aj tuto otazku - ake oblecenie, co a kde nakupit. Nemozes predsa zit taky zivot v rifliach, tricku a botaskach. Teda, mozes, ale jednak je to neprakticke, mozes sa v prirode zranit, znicit si topanky po jednom dlhsom noseni (vojenske oblecenie sa ti tak lahko neroztrhne, boty uz vobec nie). Cim kvalitnejsie veci, tym dlhsie ti posluzia.
no ja o takomto niecom tiez snivam a raz tak budem zit :) zvierata chovat nechcem, budem kvazi vegan, ako to tu bolo spominane, akurat sliepocky by som mala kvoli vajickam, ale maso a mlieko nie. pestovat zeleninu, ovocny sad mat. ono, treba si zohnat pozemok aj so sadom (mame taku zahradu uz, ale tam ma to nelaka zit, nie je dostatocne od ludi), pretoze kym si ty vysadis stromceky, to trva zopar rokov, nez ti daju prvu slabsiu urodu. ale ked uz mas hned rodiace stromy, s tym ovocim mozes robit velmi vela, jest cerstve, zavarit si na zimu (to ide aj bez elektriky, narozdiel od mrazenia) a vyrobit lekvare atd. zelenina tiez, cerstvu a potom su rozne sposoby uchovania na zimu (napriklad korenova zelenina do piesku v bednickach a vydrzi celu zimu relativne cerstva).
za dalsie, potrebujes aj duchovnu a fyzicku kondicku. mne napr. staci jest malo, cize nebolo by az tak problem sa uzivit, tiez si davam sem-tam hladovku a dokazala by som v pripade nudze potiahnut tak aj tyzden (co je uzasne aj zo zdravotneho hladiska). takze ak by sa mi napr. menej urodilo, spravila by som si plan, ako preckat zimu, povedzme tri tyzdne normalne (malo) jest a tyzden hladovka. a ked by si mala blizko rozne luky, tak tam mas aj spustu pupavy, zihlavy na jar, tak aj z toho sa da zit (smooties, salaty,...), jest za lyzicku kaolinu (na mineraly, tiez musis vediet, ktory a odkial pouzivat, kvoli tazkym kovom), v pripade nudze napr. aj urinoterapia (recyklujes svoje mineraly a dalsie latky).
ak by som uz isla takto zit, tak by som si kupila na zaciatok vela kil ryze, to je skvela komodita, vydrzi cele roky ked je dobre uskladnena a aj male mnozstvo ta relativne zasyti. vodu poriesit je asi najdolezitejsie, ale opat, mozes ist ku potoku v horach byvat, treba poznat zopar typov prirodnych filtracii a mozes ju pouzivat. alebo si vykopat studnu, my mame na zahrade, ktoru sme pouzivali, svojpomocne vykopanu, cize je tam nezavislost od vodarni, ale minule sme zistili, ze je znecistena chemiou po rozbore, takze aj to si treba nejak poriesit, staci ze nejaky blb pouziva nepovolene latky v okoli a mas ju toxicku.
ako ideal sa mi ale javia tiez tie tropy alebo aspon stredomorie, kvoli moru, rybam v pripade nudze a miernej zime oproti nasej krutej.
a samozrejme, jednoduchsie je zit takto v komunitach rovnako naladenych ludi, lebo jeden clovek neovlada vsetko a urcite by mu raz za cas chybala nejaka pomoc. potom uz len ako pustovnik zit, uplne jednoducho (aj to som kedysi chcela, ale potrebujem aspon zopar ludi obcas, nie som az tak samotarsky zalozena, ako som si myslela). ale zas ja si priznavam, ze rada by som mala tecucu vodu, umyvat sa len vo vedrach, to sa da na kempoch, ale asi by som nechcela tak zit stale, v pripade nudze samozrejme ano, na vsetko si clovek zvykne. ale chcela by som tak zit asi aspon so svojim zivotnym partnerom, mozno detmi (lenze oni mozu mat ine predstavy o zivote neskor, takze istemu napatiu by sa clovek aj tak nevyhol). ja by som sa aj kludne venovala nejakemu remeslu v podobnej komunite, uz aj teraz vyrabam rozne veci (ale skor umeleckeho charakteru, tak mozno to by som neskor na zivnost aj z takej samoty mohla, ze nejaky prijem by bol, ale s tym suvisi aj mnozstvo inych poplatkov), takze by tam mohol byt barter, to by sa dalo, v ramci tej komunity. ale uplna samota aj toto vylucuje, fakt len pustovnik tak moze zit, ze sa pokojne zivi korienkami, zije v jaskyni a rozjima o Bohu (napr. sv. Svorad bol taky typ asi). inak sa neda uplne oslobodit. a musis prijat aj fakt, ze ked sa ti nieco stane, tak si musis vystacit sama (mozno ani nie choroby, tomu by si sa takymto zivotom mozno aj vyhla, ale napr. urazy, nebude ta mat kto osetrit, zlomis si nohu a skoncila si, zle ti zrastie...kde zhanat chirurga a cim mu zaplatit, ak by si sa odstrihla aj od platenia zdravotky atd.)
celkom sa mi paci koncept permakultury, aj tu uz tak zopar rodin funguje, ale vyzaduje si to kus prace.
a dobre forum o tomto je napr. rozpad.cz, tam su uzitocne rady na zivot po rozpade spolocnosti.
ta3:o) mile ze si si takto spomenula ale bol by som Barunke akurat tak na pritaz.. tiez by som chcel tak zit ale nemal ma kto naucit byt v takom prostredi sebestacnym, starat sa o hospodarstvo a pod. ..takze zrejme mi ostava uz len nejak to dozit v tej petrzalke asi... a Barunka nech si najde niekoho schopneho kto bude aj dobry gazda.
Keď chceš žiť ako cigánka v chatrči tak nech sa páči ... a s čoho budeš mať príjem ? Hm ?
Ja som zarobil a teraz si zijem slobodne. Prv sa treba cinit, nitko ta zivit nebude a ani cudzie pozemky okupovat nemozem, jedine ak by si si ich kupila.
Jasne že sa dá,ale bez penazí sa nepohneš,ale zas na druhej strane ťa to može prejsť.Ja tiež som introvert a do dosť silný.Ked som skončil školu bol som neskutočne natešeny,chcel som byť nezamestnaný,a že budem sedieť doma,hrať pc hry,stahovať si filmy a mať konečne pokoj od ludí.Skoro rok to bolo super lenže potom ma to prešlo a potreboval som z toho von