Chcela by som sa odsťahovať niekam na samotu a žiť jednoduchý život. Proste nechodiť do práce, nemať despotického šéfa, neriešiť typické problémy tejto novodobej spoločnosti, jednoducho žiť skromný život niekde na chalupe pri lese, dopestovať si svoje, chovať zvieratká atď. Dá sa to u nás? Jednoducho, ide o otázka typu sociálne, zdravotné poistenie, úrad práce atď. Asi treba byť samoplatiteľ, však? Tak isto, ide o postoj ľudí, nemám poňatia, akú lokalitu si vybrať, aby ma tam nepovažovali za magora a aby tam žilo málo ľudí. Tu na západe keď to niekomu poviem, tak sa na mňa pozerajú, akoby som spadla z jahody.. :( So introvert a táto spoločnosť a to, ako funguje, ma dosť unavuje...
Chcem žiť netradičný samotársky život, dá sa to u nás?
Moji stari rodicia ziju takto uz .. 44 rokov su spolu myslim.
Sice si muku a tak kupuju, ale pre zvierata maju take zariadenie, ktore pomelie na takmer muku..
Sam 1 za seba by som povedal ze je to sice mozne, ale extremne krehke-narocne.
Hlavne z dovodu, ze mame extremne blbe klimaticke podmienky (co tyzden to ine rocne obdobie) tyu v strednej europe..
ale ved laicky - divertizifikacia..
dost rozmanite ovocie/zelenina
a dost vela zvierat, hlavne takych, co su urcitene vyhradne na konzumaciu.
ale vzdy treba pamatat, ze energia vynalozena na "lov" musi byt nizsia ako samotna energia ziskana z "uloveneho"
a potom sa prezit da v pohode :)
2 Lumik saq si to ohradi spravi si tam plot a hotovka. Tam problem nevidim skor nejaky skodcovia a podobne.
Agartio: este k tej robote to bude treba strazit, ak tam vbehne crieda diviakov alebo len nejaky jazvec tak take pole 20x20 zlikviduju za noc.
2 agartio hmm ak je to take jednoduche tak preco boli v minulosti hladomory? predsa ak sa jeden clovek uzivy na 400m2 tak to predsa nemohol byt problem.
Okrem toho to nieje take lahke napr dnes som si piekol chleba. To je tak praca na hodinu v pripade ze kupis muku potom tu vec na kvasenie atd. Akoze neviem co chces presne jest ale typujem ze chlieb by tam mohol byt kedze sa pecie uz tisicrocia a na co by ti asi bola ta psenica. Len kym pretredis 100kg psenice a zomelies na muku tak je tych 50 hodin davno prec.
Ale rad si precitam ze ako sa da inak spracovat ta psenica. Akoze vobec do toho nevidim.
Kazdopadne na toto vsetko by si ten jeden hektar potreboval co ale nieje nejaky problem to kupis tak za 5000 EUR tak preco to nerobia ludia bezne? Podla mna bez modernej techniky ako automaticke zavlazovanie traktor atd sa clovek daleko nedostane.
please daj mi kontakt na teba budeme zit spolu :)
No ano, kto chce chovat prasce, a este k tomu si vyvarat honosne jedla, co mu ma robit gazdinka, take ako rizek zo zemiakovou kasou a salatom, tak veru bude musiet robit 16 hodin denne.
ale taky rozumny vegan bude robit tak pol hodinku denne ked sa to spriemeruje, a bude aj zdravsi kludnejsi.
mne by sa tiez nechcelo 9/10 pola orat pre hnusne smradlave prasa, ktore este musim zabit, a spracovat to ... sam... to ani nechcem vediet kolko je driny hrabat sa v krvi a vnutornostiach (a ked nebude elektrika... ze sa ani mrazit nebude dat, ach jaj... hned klobasky narobit, sunku, to clovek ani za jeden den nestiha to prasa spracovat
...len aby som mal klobasky.
ja by som fakt odisiel len ako vegan. S poriadnym ovocnym sadom a pestoval by som spaldovu psenicu, jacmen, raz a ovos, 20x20 metrov policko, dalej melony, zemaky, kapustu a nejake drobnosti ako cesnak, cibulu, sosovicu, mozno pohanku ak by to islo. A este tekvice, z tych by som mal aj tekvicove jadierka, a este hrozno a mak. Z kapusty by som si urobil na zimu sud kyslej kapusty, a ovocie si nasusil, zavaril a jablka a zemaky preziju celu zimu aj cerstve.
Kolko je to roboty za rok. Vacsinou by som pracoval jeden den v tyzdni, co mam 50 pracovnych dni za rok.
2 ta3 tebe vozili potraviny. Ja som sa na tom financnom priklade snazil ukazat kolko je to prace. Lebo teraz sa taky dajme tomu beskyd naje za 200 EUR mesacne. ak ma plat 4 Eura na hodinu v cistom tak musi makat 50 hodin mesacne na jedlo. ak by si to pestoval sam tak uz by nemakal 50 hodin mesacne na jedlo ale radovo viac 500 napr a podobne (ak by sa chcel rovnako najest) a uz tu mame pekny vysnivany svet ktory sa zrazil s realitou a nasledky su pre realitu nulove ale pre idealistu fatalne.
Beskyd
este raz, ak nieco chces, ale naozaj to chces, potom to aj dokazes a so mnou sa o tom nehadaj (a ani Ovecka :-)) lebo viem co v Oveckinej hlave sa okamzite premelo :-)), Ovecka, uz Ta mam dost precitanu ), viem o com hovorim a ja myslim, ze to je Tvoj davny sen, vlastne podla toho som si Ta zafixovala lebo si pisal ako tuzis zit v prirode pod horou (pretoze som o tom snivala tiez), sam, ked si panelakovy typ (ja som vyrastala na dedine, kde sme chovali zvierata, kosili, zali a pestovali ovocie a zeleninu) by si to asi nezvladol, ale to poznas ako sa hovori vo dvojici sa to lepsie tahne, starosti su polovicne a radosti dvojnasobne, no a ved tu je jedno odvazne, sympaticke a odhodlane dievca, vola sa Barunka, tak neviem kde je tu problem
ako to tu uz bolo povedane, samota nie je pre kazdeho, ale netreba sa zase toho az tak bat, ked odpadnu dennodenne stresy, beznadej, depresie z nie vabnej pritomnosti a este horsej vyhliadky do buducnosti, hned bude do Vas prudit zivotadarna energia a ked clovek sa vnutorne citi v pohode, dokaze velke veci, nie som snilek, zila som sama iba so zvieratami a puskou pod postelou na totalnej samote necely rok, bol to bozsky klud, mala som to jednoduchsie lebo mne raz za cca 2 tyzdne priviezli potraviny, inak stravoala som sa velmi jednoducho, ale so schopnym muzom by som sa dala na pestovanie ovocia, zeleniny a chov roznych zvierat, aby sme boli sebestacni, ludia, ktori nie su kaviarenske typy, maju radi prirodu a vedia byt sami so sebou osamote su vhodnymi kandidatmi pre zivot na osamelej farmicke
2 agartio si to predstavujes ako hurvinek valku.
100kg psenice so 400m2 okej ak sa nic nestane.
Na tom policku vypestujes psenicu za 40 Eur- gratulujem. 40 EUR za mozno 100 hodin prace :) aj kebyze za 10 hodin je to stale smiesna suma. Nieje jednoduchsie najst si niekde v zapadnej Europe flek za 10EUR na hodinu a si ovela efektivnejsi? mozes odrobit 100 hodin rocne dajme tomu aj na poly kde sa robi vo velkom a z toho v pohode nakupis vsetky plodiny ktore potrebujes?
Nehovorim o tom ze podla toho co pises do toho nedas ziadne postreky a podobne.
Taky barak ako ty hovoris by som si mohol teraz z fleku kupit ale je mi jasne ze to zdaleka nieje take jednoduche.