Chcela by som sa odsťahovať niekam na samotu a žiť jednoduchý život. Proste nechodiť do práce, nemať despotického šéfa, neriešiť typické problémy tejto novodobej spoločnosti, jednoducho žiť skromný život niekde na chalupe pri lese, dopestovať si svoje, chovať zvieratká atď. Dá sa to u nás? Jednoducho, ide o otázka typu sociálne, zdravotné poistenie, úrad práce atď. Asi treba byť samoplatiteľ, však? Tak isto, ide o postoj ľudí, nemám poňatia, akú lokalitu si vybrať, aby ma tam nepovažovali za magora a aby tam žilo málo ľudí. Tu na západe keď to niekomu poviem, tak sa na mňa pozerajú, akoby som spadla z jahody.. :( So introvert a táto spoločnosť a to, ako funguje, ma dosť unavuje...
Chcem žiť netradičný samotársky život, dá sa to u nás?
som rada, ze sa ozval Mr Modesty a potvrdil, ze to ide, urcite to ide, netreba sa toho bat, kto sa boji nech nechodi do hory :-)
Za ČR jedna kuřice v následné nosnosti stojí 170kč.Kdybych jich koupila jen u nás na malém městě 400kusů (68000) mám o odběr postaráno a nezbude mi ani jedno vejce pro mě.Ale podívejte se na vklad.To není všechno jedna kuřice potřebuje denně 20g zrní, to je denně 8 kilo to je denně 100kč cca-Jeno vejce prodám s klidem za 5kč.Tak počítejte jestli se to vyplatí.Dost s matematikou.Kuřice jsou veter, ošetřeny, tam tedy nic, ale takový jestřáb, kuna,liška,cikáni, dobrý plot a íš prd kolik opravdu v sezóně vyděláš.Přes zimu dokuď nemáš zateplený kurník,a osvětlení, můžeš na vejce zapomenout :-)
2 Lumik staci ti ostnati drat a bezny pruteny plot alebo ako sa to vola.
0vecka: No tak ak sa to ohradi betonovym plotom mozno to par rokov odola.
2 Mr. Modesty nj mne je to jasne s tymi 12timi hodinami.
S tymi kurcatami sme sa nepochopili. Tych 10 EUR je suma ktoru by som napr ja musel vysolit aby mi tvoja babka to kurca predala.
Teda tam musi byt potrava miesto pre tie kurata a nejaky ten zisk + priplatok za riziko ze to kura nikto nekupy alebo ze sa niecim nakazia a podobne.
pol hodinu denne, to aj keby zil na microgreens/klickochj nema sancu :)
jedine s robotikou..
podla mna, laicky odhad, tak 12 hodin denne urcite ano, v lete/na jar tj. v sezone.. v zime sa do 2 hodin mozno zmesti..
zdroj: vyrastal som na dedine, ale muku sme si kupovali :)
schvalne sa dnes opytam babky, ake mali naklady na kurcata, 10EUR ani nahodou, kedze v rakusku mas za menej ;)
nemyslim ze by mali naklady vyssie ako 4eur/kg a to som aj aj dost prestrelil..
samozrejme nepocitam do toho to, ze kazdy den 1x (obcas aj 2x) cistili ten kurin, alebo ako sa to vola..
kvalitna zmes/potrava samozrejmeostou tiez..
inak ako vidis aj oni kupuju muku kde si zjednodusuju pracu niekolko nasobne a pritom sam typek vravi ze je to drina. Podla mna na to ze bude niekto takymto sposobom makat pol hodinu denne je cista utopia.
2 Mr. Modesty tu nejde o 50c tam su ceny ovela vyssie aspon 2x take vysoke ak nie viac. Ak kura kupis v tesku za 3 EURa tak z takehoto chovu sa pod 10 nedostanes.
A zarabat sa da tak, ze takyto clovek preda svoje produkty.
Proste zasadim alebo vyliahnem o par kuriat navyse a takyto tovar pojde na odbyt velmi rychlo, pokial ho neponuknes Tesco-maniakovi..
Dost vela ludi mi uz povedalo (a dost starych, takze ich nazor ma obrovsku vahu), ze domace maso je chutnejsie ako to z Tesca, no napriek tomu SLOVAK radsej da nejakemu TLSTEMU BRITOVI o 50c menej za KG kuriat, ako keby mal dat svojmu bratovi, ci sestre - slovenskemu predajcovi.
Preto sme v takych SRACKACH akych sme a zasluzime si to...
je s tym sice vela prace, ale pozri, uvazuj zase LOGICKY.
ak sa to oplati pre tesco, tak sa to oplati aj pre teba, lebo tesco si da na to 100-200% z ceny (poznam dodavatelov pre tesco a tak vie maka uzera tam existuje).
cize ak tesco, trepnem, predava kurca za 3eur/kg, ty to urcite dokazes vychovat do 2eur za kg.. a vsetko BIO a v pohode.. (tj. maso nebude take fialove, ale skor zlte, kvalitnejsie, chutnejsie, a vsetko lepsie proste)
zviera je zivy tvor, zivy tvor potrebuje psychicku pohodu, aby mal kvalitne maso.