Chcem žiť netradičný samotársky život, dá sa to u nás?

Príspevok v téme: Chcem žiť netradičný samotársky život, dá sa to u nás?
Barunka

Chcela by som sa odsťahovať niekam na samotu a žiť jednoduchý život. Proste nechodiť do práce, nemať despotického šéfa, neriešiť typické problémy tejto novodobej spoločnosti, jednoducho žiť skromný život niekde na chalupe pri lese, dopestovať si svoje, chovať zvieratká atď. Dá sa to u nás? Jednoducho, ide o otázka typu sociálne, zdravotné poistenie, úrad práce atď. Asi treba byť samoplatiteľ, však? Tak isto, ide o postoj ľudí, nemám poňatia, akú lokalitu si vybrať, aby ma tam nepovažovali za magora a aby tam žilo málo ľudí. Tu na západe keď to niekomu poviem, tak sa na mňa pozerajú, akoby som spadla z jahody.. :( So introvert a táto spoločnosť a to, ako funguje, ma dosť unavuje...

0vecka

2 jedulka ja nikoho neodradzam len hovorim ze je to ovela vecsia drina ako sa zaradit. Inak mna ficove hodinky vobec neseru :). A zijem v rodinnom dome a pestujem si na terase zeleninu.

A uz som to tu viackrat pisal ze ked niekto do toho chce ist tak prosim je to mozne, ale nie tak ze bude makat 0,5h denne. Hovorim ze na rovnaky standart bude musiet makat viac ako kebyze sa zaradi. A ak si zacnes pestovat kurata a predavat ich tak tym sa nic neziska. Takisto mozes robit hocico ine a predavat to. Tu ide len o zmenu pracoviska a teda namiesto napr robenia za pasom sa stanem policajtom v hranicnej policii a budem chodit na pochodzky. Je to presne to iste.

A preco by som nemohol vyjadrit svoj nazor? Akoze ked vidim ako si to tu niektori predstavuju tak mi to neda a napisem ze je to blbost.

jedulka

Ta3,emanuela, ...konečně někdo kdo ví o čem tady je řeč a nebojí se napsat!
Ovečka vždyť si žij jak chceš, my ti ty paneláky ani starosti s Ficovými hodinkami nebereme, ale pojdme ukázat jak to jde a né jak to nejde !
A to už to tady píšu potřetí!A ty stále dokola!
Raději jeden dobrý nápad, než kupu odrazovaní.Kdyby to tak dělal každý tak by jsme se z doby kamenné ještě nevyhrabali, protože by nikdo nehledal jak by mohlo být lépe!

0vecka

2 ta3 teraz ta nechem urazit ale pripominas mi losta. :)

Beskyd je pravnik cize ponuka sluzby ktorymi je trh nasyteny. To znamena ze je rad ze vobec nejaku pracu ma a ty si myslis ze by si nasiel pracu z domu ? Hlavne potom co si prehlasila ze je pre teba nemozne si pracu najst. Mozem rovno sebavedome prehlasit ze ty si tu pracu najdes ovela lahsie akoby si ju Beskyd nasiel na doma. Saq to je fakt ze nerealne.

0vecka

2 emalea no dopbre ujo chatar ktore ho si ani nevidel/a osobne co je rok dlhy a dovolis si prehlasit ze sa ma dobre. To proste nemozes vediet.

Ako doubledog povedal tu sa to dost bije s takou romantickou predstavou.

Inak uvedomujete si vobec ze ak by to ficalo takto ze brigadicky predaj atd tak sa nic nevyriesilo a vy ste iba zmenili pracovisko?

To uz rovno si mozeme postavit hotel. Mozu tam chodit ludia ktory budu pojedat potraviny vypestovane pod oknom cize 100% bio (a tym myslim naozaj bio). Hocikedy by sa mohli pozriet ako sa to pestuje takze by sa nemuseli bat ze je to odrb. Lenze takymto riesenim sa clovek nedostane prec s civilizacie ale si ju len rozsiri a doslova len zmeni pracovisko.

ta3

este par slov k bartelu, nadprodukt sa da vymenit nielen za dalsi produkt, ale aj za sluzbu, ked som zila s nebohym manzelom na farme, jednemu susedovi sme davali vajicka za jeho med, niektorym sme dali zeleninu a ovocie, ktore sme nestihali jest za rozne sluzbicky,napriklad oprava cerpadla alebo zaplatanie pretekajuceho tanku na vodu alebo pomoc pri kruzkovani mladych bykov, ked bolo treba susedom v niecom pomoct, zavolali, isli sme, nadherna spolupatricnost ktora si ale vyzaduje priatelskot a vylucuje zavist

ta3

Emalea
vidis, aj tak sa da, ako to riesi Tvoj kamarat z detstva, kto che zit spokojnejie, cestu si najde, verim, ze aj ked musi vynasat potraviny 10 km na chrbte, co nie kazdy by bol schopny alebo ochotny robit, stoji mu to zato, urcite zije kludnejsi a tym padom aj spokojnejsi zivot ako ostatni ludia povedzme v meste

ta3

Ovecka
jasne, takych prikladov mozes uviest celu kopu, ja zivot na samote schvalujem, ale nikde som nepovedala, ze to ma byt totalna samota, ze clovek bude uplne vo vsetkom sebestacny, ked nie je uplne odrezany od sveta, co na Slovensku ani mozne nie je, schvalujem bartelovy sposob vzajomnej vypomoci s najblizsimi susedmi a nevylucujem ani moznost kratkej, prilezitostnej brigady, ta zabezpeci, ze si potom kupis veci, ktore su nezbytne ale si ich nemozes vyrobit alebo dopestovat sam

taky Beskyd, keby mal v sebe viac guraze, nemusel by sa zivota pod horou bat vobec, stacilo by, aby sa usadil kde este siaha elektrika, aby si mohol privyrobit na nutne veci poradenskou pravnou pomocou alebo odbornymi pravnymi expertizami na nete a zil by zivot ovela spokojnejsi a blizsi jeho naturelu ako zije teraz v tej betonovej dzungli

emalea

Ľudkovia....túto tému žeriem od samého začiatku, koľko ľudí toľko chutí...ale ja mám skutočne tutový typ: nebavme sa tu o prvovýrobe, že potrebujem vyrobiť ihlu, namlieť múku a pod. berme to prakticky a pragmaticky: mám kámoša, poznám ho od detstva, ale neudržujem s ním kontakty, ale cez našich spoločných známych viem, že si žije úžasný a spokojný život, 10 km od civilizácie je chatárom na horskej chate, nie je toto kompromis? keď sa mu zachce nemusí pozerať telku a počúvať rádio aj mesiac, netrápi ho tunelovanie a zlaté hodinky p.Fica a podobné hlúposti a ani tú múku si nemusí sám dopestovať, čo o ňom viem, proste si žije svoj skromný bombový život, do obchodu musí ísť pešo /nie je tam prístupová cesta a je to v horách vo výške 1500m/ tých 10 km aby nakúpil základné potraviny a chatu /nakoľko je dosť veľká/ prenajíma hosťom a z tržieb si platí základné potraviny, drevo má z lesa, čiže aj teplo mu je, a pokiaľ viem, nemá ani elektrinu....občas keď mi ide táto naša civilizácia na nervy, verte mu aj závidím!!!!
P.S.:plný súhlas s TA3 príspevok 19:52

0vecka

2 ta3 ihla bol priklad, ale dam ti iny napr muka. Kilo muky kupis za par centov ale ak si ju chces sama vypestovat tak to musis zasadit polievat starat sa o to zozat oddelit zrno a potom pomliet. Proste kopa roboty pritom staci ti najst si hodinovu brigadicku dostanes cojaviem 3 EURa a za to si kupis pomaly 10kg muky.

ta3

preboha, zase nezvelicujte veci, nikto na samote predsa nebude nuteny vyrabat si take zakladne veci ako ihlu, tu si predsa privezie so sebou a mnohe dalsie potrebne veci a Slovensko zase nie je taka velka krajina, zeby clovek zil naozaj odrezany od civilizacie, mnoho ludi len proste sa uz nevladze pozerat na tu bezohladnost okolo seba, preto hlada utocisko na osamelejsich miestach, ale to neznamena totalnu samotu, ja cely problem dnesnej spolocnosti vidim v tom, ze materializmus, peniaze prerastli ludom cez hlavu a zabuda sa na duchovne hodnoty, citlivejsi, moralne zalozeni ludia trpia a ti podla mna radi obetuju pohodlie cinziakov a su pripraveni aj na tvrdy sposob zivota, aj na to, ze im kadeco materialne pochybi len hlavne, ze budu zit spokojnejsie, trochu dalej od tej nehoraznej nenasytnosti niektorych jednotlivcov