Chcela by som sa odsťahovať niekam na samotu a žiť jednoduchý život. Proste nechodiť do práce, nemať despotického šéfa, neriešiť typické problémy tejto novodobej spoločnosti, jednoducho žiť skromný život niekde na chalupe pri lese, dopestovať si svoje, chovať zvieratká atď. Dá sa to u nás? Jednoducho, ide o otázka typu sociálne, zdravotné poistenie, úrad práce atď. Asi treba byť samoplatiteľ, však? Tak isto, ide o postoj ľudí, nemám poňatia, akú lokalitu si vybrať, aby ma tam nepovažovali za magora a aby tam žilo málo ľudí. Tu na západe keď to niekomu poviem, tak sa na mňa pozerajú, akoby som spadla z jahody.. :( So introvert a táto spoločnosť a to, ako funguje, ma dosť unavuje...
Chcem žiť netradičný samotársky život, dá sa to u nás?
2 jedulka ja nehovorim ze to nejde ja hovorim ze sa to neoplati. Proste teraz clovek maka 8 hodin ma na stravu ubytko net pocitac auto atd. na takej farme ma len na jedlo a este to chce pociatocne investcie. Ak to niekomu za to stoji tak prosim ale nech dotycny necaka ze bude robit polhodku denne a zvysok sa bude flakat :)
Ovečka, lidé se vždy stahovali do měst, když byla nějaká krize.Hledají naděj...nemůžu si pomoct, stále hledám odpovědí z historie a z toho co se děje kolem nás.A navíc,stále zdůrazňuji vyzkoušela jsem!
Proč si lidé nepěstují rajčata na zahrádce, no vždyť ti Ta3 odpověděla dřív než jsi vyslovila myšlenku.POHODLNĚJŠÍ!to je všechno, nic za tím víc nehledej.
A musím ještě jednou trvat,proč se na to díváte jak to nejde a proč né jak to jde???
2 Multilevel a kolko z nich si pestuje na zahrade paradajky?
Jaaj, kolki z vas pracovali na farme, ze vsetko vedia a vsetko videli? :) Rada sa vyjadrujem k veciam, ktore som sama zazila, nie co som citala, alebo si myslim, ze "nejako tak" su :) Kto by si naozaj chcel vyskusat zivot na farme, kde si vyrabaju vlastnu elektrinu, maju vlastne studne a ziju z toho, co dopestuju a dochovaju, na nete je velke mnozstvo takych ponuk. Ja som bola v USA, v Norsku a bolo to uzasne :) Mozno by to bolo zaujimave aj pre zakladatelku temy.
Btw, do mesta sa "tlacia" najma mladi ludia, kym mozu usetrit za dopravu, vsetko maju na skok, kym maju blizko do prace. Momentalny trend je vsak stahovat sa do dedin, popripade mensich miest. Mnoho znamych ludi si to napriklad namierilo do Banskej Stiavnice, kupuju tam chatky a prerabaju na celorocne domy - opat vlastna skusenost. Miesto odkial pochadzam je plne bratislavcanov a nielen cez leto...Ono zrejme na tom nieco bude, ze ano :)
0vecka
viem ako to myslis, ale ludia co ziju takto na farme, maju 200 kuriat namiesto 100, co ide na priamu spotrebu, cize sa im venuju rovnaky cas (plus minus), a tych 100extra predaju..
ale v takto malom je to nevyhodne aj ked je to automat, aj ked je to manual :) proste uz len ten cas dat to do "inzeratu" sa pri 100 kusoch neoplati podla mna..
a keby mal farmar 10tky tisic kusov, tak potom uz sa velmi nejedna o zivot samotarsky :)
Ovecka
nepovedala by som, ze zivot v meste je jednoduchsi, podla mna nie je jednoduchsi ale pohodlnejsi, ale za aku cenu!! Ano, zivot na vlastnej sebestacnej farmicke je fyzicky ovela narocnejsi, ale aj ovela zdravsi, fyzicka praca cloveku prospieva, nehovoriac o zdravsich domacich produktoch, samozrejme, ze clovek na farme by nemal taky pestry jedalnicek, ale na druhej strane zase ovela zdravsi, je na kazdom z nas comu dame prioritu, pre mna su aj tak zbytocne plne pulty jogurtov ked nekupim ani jeden lebo viem, ze su to chemicke svinstva
suhlasim s Jedulkou, ze niekto pozera na vec nie ako by to islo, ale ako sa to neda, podla mna zly pristup, pochybovat o uspechu je okamzitou polovicnou prehrou, keby som ja bola takto pristupovala k zivotu ked som zistila ze uz dalej nevladzem dychat, dnes by som uz bola pod drnom, nakoniec ved ja hovorim, ze zivot na vlastnej farmicke nie je vhodny pre kazdeho, myslim vsak, ak to takto pojde aj nadalej, ludia budu nuteni menit svoj nazor
Barunka
a Ty si kde, zlatko?, zalozis temu so zivou debatou a Ty si tichucko, alebo uz dumas o Beskydovi?
2 momo26 no nepochopili sme sa. Ono aj kebyze ja mam doma kura a predam ho niekomu za peniaze tak tym vela neziskam. Ide o to ze ak by som mal milion kuriat tak mozem vsetko zautomatizovat. A tym padom bude jedno kura stat 3 EURa ked a teda tam maka mozno jeden clovek na 1000 kusov.
Ale ak mam doma 100 kuriat tak musim sa o ne starat lebo automatizacia sa tam este neoplati a zaberie mi to rovnako casu ako tomu jednemu co ich ma 1000 a teda su 10x drahsie.
Co sa tyka penazi ako platidla je ina vec.
2 jedulka to ze sa ludi atlacia do mesta ma asi dovod nemyslis? asi preto lebo je tam zivot jednoduchsi. Ti co idu z mesta na dedinu (a nemylim tym ludi co si tam postavia barak lebo su tam lacnejsie pozemky) je uplne minimum. Zenedbatelne mnozstvo.