Má pre mladého človeka vôbec význam v tejto dobre začínať? Idem do maturitného ročníka a zovšadiaľ počujem iba negativizmus, ako sa svet rúti do záhuby, krízy a neľudskosti, žiaden úprimný cit, odhodlanie, odovzdanie sa nejakému poslaniu... A nezamestnanosť. Ako si mám vybrať povolanie? Pre ľudí ako ja (s kreatívnym, humanitárnym zmýšľaním) už tu akosi prestáva byť miesto.. iba podradné práce, ľudia ich považujú za menejhodnotných, kto nevie manipulovať s počítačmi alebo ľuďmi je odsúdený na ťažké pretĺkanie sa životom.. Nemáme istoty, že to nebude ešte horšie.. a na každom kroku, v každej diskusii, všade toľko cynického pesimizmu.. Veď ten nás ničí, nie nejaká kríza. A nie je možné, aby všetky deti a mladí, čo mali nejaké srdce a túžbu pomôcť postupne nenasiakli týmto myslením a stali sa zatrpknutými a podozrievavými. Načo sa všetci navzájom presviedčame o tom, že všetko je zlé, bolo lepšie a bude bezpodmienečne horšie? Akú máme vlastne perspektívu?
Dnešná doba
Sejla, moj znamy tam odisiel na skolu...momentalne tam zije uz cela jeho rodina. Vsetci sa za nim prestahovali, otec, mama, surodenci...keby babka neprotestovala, vezmu aj ju :D Iny znamy tam pravidelne odchadza na pol roka pracovat, potom pride tu a dalsi polrok nerobi nic...
Nehovorim, aj tam sa urcite najdu negativa, ale za vyskusanie to urcite stoji :)
MultiLevel, ja som raz chodila s jedným nórom, bol to armádny námorník, potápač, ale on bol len na pár týždňov v Grécku (kde som vtedy robila) a musel odísť do Nórska, stále ma presviedčal, nech odídem s ním, dom má v malebnom Nórskom mestečku, že ani robiť by som nemusela:D Ešte aj dnes mi sem tam napíše na face book, jak by mi bolo dobre, by som len filozofovala v prírode pri polárnej žiare:D A nemusela by som sa tu v Anglicku zdierať
Sejla, dakujem, verim aj ja :)
Ked som premyslala kam ist, stacilo ze som v jeden vecer pokecala so znamym, ktory sa odtial prave vratil..Ich socialny a zdravotny system, sposob akym sa spravaju k prirode, sice vysoke dane, ale adekvatne platy...Kecala som s jednym panom priamo z Norska a povedal, ze im nevadia vysoke dane, lebo vedia, co za to maju. Ked sa hlasovalo, ci vstupia do EU, obcania s tym nesuhlasili...uz dvakrat. Neminaju "ropne peniaze", vsetko svoje prirodne bohatstvo nechcu nechat rozpredat...Prosto toto vsetko a mnoho ineho ma presvedcilo o tom, kam pojdem :)
mozno sa to tu zbytocne pitve, ja mam dve kamaratky v UK a v zivote by sa uz nevratili, su stastne, spokojne a hlavne ako mi napisali, uz nemusia risit smutne oci deti, co jest a nic si tu nemohli dovolit, ide o to, ze clovek musi pocitat s tym, ze tu sa bude trapit a mozno hrdinsky ostane, ale vysledok bude smutny, aj v Cernobyle ked vybuchla jadrova elektraren ludia odisli a niektorí milujuci svoju Zem ostali a poumierali na rakovinu, tu sa naskytuje otazka ci ma zmysel trpiet, mozno obeta neprinesie tolko ovocia ako novy pohlad na zivot, nove moznosti, najdene stastie, treba sa na to pozriet aj z ineho uhla pohladu
plachticka :) musim sa priznat, ze si ma naozaj velmi zaujala, z ludi asi najviac za poslednu dlhu, dlhu dobu; bude to zniet ako klise, ale nenapada mi ako lepsie povedat, ze taku bystru, uprimnu a citlivu dusu je dnes neuveritelna nahoda stretnut. :) citim ze pred casom by som si od teba asi chcel aj vypytat mail, kvoli tuzbe ta nejak viac spoznat, davnejsie som si kladol presne rovnake otazky a nosil v sebe presne na chlp rovnake pocity...
no ako sa hovori, those who are heartless, once cared too much.. a je to naozaj pravda. davaj si teda pozor, aby ta to uplne nevycerpalo a skutocne si od tychto postojov nic neslubuj, rozhodne nic prijemne. neviem ti uz ani napisat co by som ti vsetko chcel napisat v dobe ked to bolo inak, tolko som toho zabudol, uz to akosi nejde. clovek sa casom nejak unavi, je viac cynicky a ignorantsky, az sa casom uplne otupi... sam sa cudujem kam to zaslo :D
Sejla, do Norska :)
Mam to stastie, ze tam zije niekolko znamych a info je teda z prvej ruky :)
:D To som si len robila srandu, lebo dpk1 ma odhalil v tom ze som tuto temu zalozila cez gramofon :P