Ahojte. Mam 19 rokov, a 70 kg.. Aký protein mam brat na pribranie? Diky
Proteín
no neviem ja som raz bol v lekarni nato a nikdy viac ta teta mi dala nieco uplne odveci co uz si ani nepamatam co bolo ale az zle mi z toho bolo teraz len od biocare obejdnavam co mi bracha odporucil zas mozno na kazdeho berie nieco inak...
Mna by zaujímalo ake proteinove napoje v kekarni sa zakupit daju. Poznate nejake?
Proteínové nápoje či jedlá: Koľko ich (ne)môžete?
Bielkoviny, čiže proteíny, sú základnou stavebnou jednotkou tela. Patria do skupiny makroživín, sú zodpovedné za správne fungovanie nášho organizmu, pričom ovplyvňujú celý rad nevyhnutných životných procesov. Vplývajú na náš imunitný i hormonálny systém, podieľajú sa na tvorbe enzýmov, na výstavbe svalovej hmoty, ako i ostatných tkanív a v kombinácii s pohybom dokážu efektívne zrýchliť metabolizmus. Preto je ich dostatočný príjem bezpochyby dôležitý. Koľko je však pre vás tak akurát?
Denný ideál
Ľudské telo si samé nedokáže bielkoviny vyrobiť, preto ich musí prijímať v strave. Ono to ale s tými proteínmi nie je také jednoduché. Tak ako môže mať ich nedostatok v tele vážne zdravotné následky, podobne môže uškodiť aj ich nadmerné množstvo. Následkom nerozumného príjmu sa u vás môžu vyskytnúť problémy so stolicou, trávením, obličkami. Denný príjem bežného človeka predstavuje 0,8 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. To však rozhodne nestačí pre aktívneho športovca. Záleží tiež, aký druh športovej aktivity robíte. Pri vytrvalostných druhoch športu by ste mali denne prijať 1,2 až 1,4 g na kilogram telesnej hmotnosti, pri silových aktivitách sa toto číslo zvyšuje až na 1,7 - 1,8 g. Nikdy ale neprekročte hranicu 2 g na kilogram telesnej hmotnosti.
Spôsob konzumácie
Určite si nenaložte potrebné množstvo bielkovín na tanier jednorázovo. Kvôli využiteľnosti trávenia by jedna dávka nemala prekročiť 30 g. Ideálne je rozložiť si konzumáciu na tri časti denne v podobe hlavných jedál. Športovci by navyše mali dopĺňať proteíny aj vo forme nápojov a tabletiek. Nápoje je vhodnejšie konzumovať po cvičebnej aktivite a to iba jedenkrát denne, ojedinele dvakrát. Môžu byť mliečne alebo práškového charakteru s obsahom hydrolizátov, peptidov, teda už natrávených bielkovín. Popri tom si športujúci človek môže doplniť bielkoviny aj prostredníctvom tabletiek, ktoré sa užívajú počas dňa. Niekedy je vhodné proteíny telu dodávať aj počas prebiehajúceho tréningu, a to najmä vtedy, ak trvá viac ako 2 hodiny. Zvyčajne sa jedná o extrémnu záťaž, ako sú maratónske behy, triatlony, cyklistiku, dlhšie namáhavé tréningy, turnaje, zápasy a podobne.
Čo sa týka populárnych proteínových tyčiniek, tu sa treba mať viac na zreteli. Jedná sa skôr o komerčnú záležitosť, preto by mali slúžiť iba ako občasná forma proteínov. Okrem nich totiž obsahujú i veľké množstvo tukov a sacharidov. Používajte ich iba ako ojedinelú náhradu stravy, keď si nemáte čas v pokoji sadnúť k jedlu. Ak by sme to mali zhrnúť, celkovo by v strave aktívne športujúceho jedinca malo byť obsiahnutých najviac bielkovín, pretože slúžia ako základná stavebná látka pre fungovanie, energiu a rast svalov.
Čo všetko sú bielkoviny
Bielkoviny môžeme prijímať v živočíšnej alebo rastlinnej forme. Väčší podiel našej stravy by mali tvoriť tie rastlinné, 60 až 70 %. Zvyšných 30 až 40 % predstavujú bielkoviny živočíšne. Obe sú pre organizmus hodnotné, preto by ich konzumácia mala byť v dennej dávke vždy kombinovaná.
Živočíšne bielkoviny v potravinách sú pre telo hodnotnejšie z hľadiska obsahu esenciálnych aminokyselín. Nevýhodou je, že ich trávenie je pre organizmus oveľa náročnejšie, pričom vzniká veľké množstvo odpadových látok a preto ich konzumáciu treba držať v rozumnej miere. Sú obsiahnuté najmä v mäse, rybách, vajíčkach, mlieku, jogurtoch, tvarohu, syroch, srvátke.
Rastlinné bielkoviny síce zväčša neobsahujú všetky aminokyseliny, sú však pre telo ľahšie spracovateľné i výživnejšie. Je v nich množstvo minerálnych látok a vitamínov. Nájdeme ich v sóji, strukovinách, semenách, tofu, ryži, ovsených vločkách a v malom množstve i v zemiakoch a najmä ražnom pečive.
Autor: Lexy
0vecka, aspon ty si to pochopil, ako som to myslela s tou cenou. Gainery su predrazene. Ak by si clovek kupil obycajny protak a k tomu dextrozu alebo obycajne zemiaky/ryzu ako zdroj sacharidov v strave, tak to opat vychadza lacnejsie a je to aj samozrejme vyzivnejsie nez cukor v gaineri. Samozrejme, kazdy nech si kupuje, co chce. Mam kleintky, ktore si kupuju pravidelne L-karnitin a este aj tekuty (!) napriek tomu, ze to nema ucinok. Nepomaha im to vysvetlovat. ja osobne povazujem doplnky za nevyhnutnost len v pripade, ze nieco neviem dostat do seba zo stravy. Take BCAA uziva pomaly kazdy, pritom realne ich zuzitkuju podvyziveni ludia, dlhodobo priputani na lozko a pod. Preto je pre mna aj gainer zbytocna "draha voda s cukrom". to uz aj ten cukor kupim lacnejsie :-)
odpovedam gainer je nahodou dobry pre ludi ktory chcu pribrat a je im jedno co ... ma to vela kalorii a dobre sa to pije. Popripade ja som si to kedysi kupoval ked sme isli napr na chatu tak po preflamovanej noci som si to rano vypil....
protein napr ktory kupujem ja od scitechu stoji asi 80 EUR 5kg.. jedna davka je okolo 30g je tam teda asi 160 davok v jednej davke je 22g protein. a ma asi 100kcal co zodpoveda asi 140g kuracich prs. Tie by stali asi 1.4 EURO (aspon tam kde byvam)
1davka protein stoji ale len 50 centov, nehovoriac o tom ze protein sa zaleje vodou a hotovo ale to kuracie treba uvarit hodit k tomu prilohu ktora nema az tak vela bielkovin a "iba" zvysuje calorie. takze celkovo je protein ovela vyhodnejsi. Tie reci o nezdravosti su imho blbosti. Takisto pozivame nove technologie v kazdodennom zivote akurat v medicine sa tomu ludia akosi brania
Aj gainer obsahuje proteiny ;)
Ale proteín je pre mňa lepší, lebo som tlustý :D
Ako to myslíš, že kto si nemôže dovoliť proteíny v strave?
gainer je ten najdrahsi cukor na svete. malo muziky za vela penazi. kazdy clovek, co sa ako tak v strave vyzna vie, ze doplnky vobec nie su potrebne. jest sacharidy v normalnej strave nie je problem, kedze ide o najlacnejsi nutrient. zato vo forme gaineru je to len predrazene vdaka marketingu. takze gainer ani protein potrebne nie su. iba pre ludi, co si protein v strave dovolit nemozu,. vtedy to vychadza lacnejsie. ale gainer urcite nie.
Na pribratie definitívne gainer, žiaden protein... bez sacharidov nepribereš
pocuvajte neberiete dakto z biocare sojovi 90 percentni?? sa nvm rozhodnut ci brat ci ne.......