Krčna chrbtica, pocit na odpadnutie

Príspevok v téme: Krčna chrbtica, pocit na odpadnutie
zukume

Dobry den.mam 21.mam problemy s krcnou chrbticou,chodila som na neurologiu,rehabilitacie(elektroliecba),EEG-dobre, ocne-dobre,RTG-kriva krc.chrbtica,no zhorsuje sa mi to.bolieva ma hlava,je mi zle,hlavne v MHD mam neustale pocit na odpadnutie,strach,musim hned vystupit,zavraty,hlavne v uzavretych priestoroch bez pristupu vzduchu mi je zle,proste mam uz problem pohybovat sa po meste,aj za sedenia mi je zle,stracam vedomie,trpnu mi niekedy ruky,cvicim ale necitim zlepsenie,mam pocit neustaleho smadu,uz naozaj neviem co mi je,citim sa slabo,tazko sa mi dycha,mam ist este na neurologiu,lenze dalsie tabletky uz nechcem,nerobili mi dobre,neviete mi nejako poradit?na koho sa obratit alebo ake vysetrenia este podstupit... dakujem za kazdu radu! Zuzana

Alternativa

Tak som po prvom sedeni s napichanymi ihlickami na krcnu chrbticu. Este v zivote som na akupunkture nebola, teraz som sa rozhodla. Citim odlahcenie hlavy, zlepsenu pohyblivost, uvolnenie sije. Uvidim, ci sa mi zlikviduje aj nocne trpnutie ruk. Fakt som milo prekvapena. Urcite budem v sedeniach pokracovat.

pk

Este som rozmylala, Zukume, co by som Ti mohla poradit. Zial ozaj nic ine, ako cvicit, pokial nechces brat lieky a nemas sa ako dostat k inej liecbe (napr. doktor Ti ju nepredpise financne prostriedky na previdelnu navstevu rehabilitacie, masazi, akupunktury, ci inych zariadeni).
Takze aspon pripojim nieco z mojich osobnych skusenosti.
Bolesti chbtice su snad take bezne, ako vzduch okolo nas. A ked ma teraz chbat pobolieva, tak neviem, co budem robit o 10, 20 rokov... Velmi vazne problemy som mala iba raz. To ma seklo v krcnej chbtici a nemohla som hybat ani svalmi na jednej polovici tvare. Hned ma hospitalizovali a spravili vsetky mozne vysetrenia. Davali mi obstreky, infuzie, mala som masaze, elektroliecbu aj parafin. Nastastie tento hlavny problem pominul asi behom dvoch tyzdnov. Potom som chodila na rehabilitacie na stredisko, kde sme cvicili nejake cviky, a to sa mi pozdavalo uplne najviac.
Pocas hospitalizacie mi davali ibubrufen proti bolesti. Nic ma sice nebolelo, to je fakt, ale aky to malo efekt? Vzdy po jedle som sa zdvihla a utekala hned na toaletu, nakolko mi bolo zle od zaludka. Nejako som sa preriekla pred doktorkou, a tak som si vysluzila este ako bombonik na zaver pobytu v nemocnici gastrofibroskopicke vysetrenie... Lekarka mi nechcela akosi verit, ze zo zaludkom nic nemam, ze je to od toho chrbta, a ze nech sa mi cokolvek stane hned mi je zle od zaludka. Napr. aj ked sa velmi silno buchnem do ruky, ci nohy, alebo ked sa porezem (nie pri odraninach, ci malych rankach, pri trosku vacsich vsak uz ano). Tak som sa rozhodla, ze ten ibubrufen nebudem uzivat, resp. davala som si polovicnu davku. Vtedy som pri pohybe citila, kedy ma to boli, vstavala som opatrne a vsetky moje zaludocne problemy pominuli...
Mne ozaj mozes verit, ze Tvoje stavy na odpadnutie su dosledkom zleho stavu chrbtice.
Moja chrbtica je pekne znicena. Ked dojdem hocikam, tak mi povedia vsetky tie cudzie slova ako lordoza, kyfoza, ci skolioza aj niekolkokrat. Ocividne som natocena celym trupom dolava a momentalne mi zacina bolest vystrelovat do hornych koncatin (co uz sa mi vobec nepaci). Dalej zacinam mat dojem, ze tento stav nepriaznivo posobi aj na bederne klby, a vobec aj na dolne koncatiny, pretoze iste jedna dlhodoba deformacia sposobuje dalsie.
Treba s tym jednoznacne nieco robit. Osobne som velkym zastancom cvicenia. Kym sa na zaciatku odburaju velke problemy tak vtedy su dobre vsetky tie rady ako masaze, akupunktura, ci "napravanie chrbtice". S tym poslednym mam jednoznacne skusenost, ze sice pomoze, ale nie je to trvale riesenie. Po par tyzdnoch/mesiacoch sa bolesti obnovia. To iste si myslim aj o ostatnych sposoboch, ked clovek prestane cvicit a davat si pozor ako sedi, chodi atd.
Aj ja som tvor lenivy, a tak cvicim urcitu dobu, a potom prestanem. Ked sa mi problemy opat vratia, mam tendenciu zabehnut do posilovne a snazit sa posilnit chrbat. Nez tak vsak spravim, rozhodne sa vrhnem na tych asi 5 svikov, co si pamatam s tej rehabilitacie. Tie vzdy zaberu, len si clovek musi spravit cas tych 10-15 min denne. Najnovsie som si v nejakej knizke strecingu vyhladala tzv. krokodylie cviky. Su to cviky na uvolnenie chrbtice a pochadzaju z jogy. Ked mam problemy a cvicim ich kazdy den raz pocas dvoch tyzdnov, je to riadna ulava. Ked nevydrzim, je ulava mensia... Zacnem ich cvicit aj kedy kolvek, ked sa intenzivnejsie chcem venovat sportovym aktivitam. Je uplne jedno, ci je to beh, plavanie, bicyklovanie, horolezectvo, turistika, loptove hry, atd. Jednoducho ked chcem hocico robit, musim mat v prvom rade uvolnenu chrbticu, inak si sportovanim akurat ublizim.
Naposledy mi radili masaze, plavanie a nejaku mineralovo-vitaminovu kuru. Na masaze nemam financie, plavanie mam rada vonku, tabletky jest nechcem. Hrozne so mnou, ze?
Najviac mi z toho sedi to plavanie. Avsak neciem, co si mam o tom mysliet. Maserka mi vtedy poradila, ze mam plavat prsia, pretoze vtedy musim mat hlavu hore a tym si posilnim tie svaly, ktore potrebujem. Ini ludia zas vravia - neplavat prsia, lebo hlava je zaklonena a teda chrbtica je najviac namahana.
Co sa tyka ladovania sa mineralmi. I ked som dosial bola proti, asi tento postoj prehodnotim, pretoze mi zacali v priebehu poslednej doby (cca pol roka) praskat vsetky klby (z cim som problemy nikdy nemala) a tiez sa mi vpriebehu posledneho mesiaca-dvoch stalo, ze som si odlomila kus zuba. Takze zrejme mi ozaj nejake mineraly chabaju. Pokial ma clovek vacsie problemy, tam rozmyslat nemusi, doktor mu hned nieco predpise. Ja sa tatial pokusim upravit svoju stravu, ci pit viac mineralky obohatenej na horcik, magnezium a vapnik.
Ako vzdy (aj tu podla mna) zalezi na stupni postihnutia. Takze ak su bolesti velke, osobne by som Ti doporucila rovnako ako ostatni masaze, akupunkciuru, elektro, parafin. Ked to najhorsie pominie, treba stale pravidelne cvicit. (To sa snazim robit, aby som sa nedostala spat do bodu, ked mi bude treba intenzivnejsia terapia. Preto Ta i prosim o zaslatie cvikov, ze by som si rozsirila zasobu cviceni.) Co sa tyka cviceni, mne sa ozaj osvedcili tie krokodylie cviky na uvolnenie chbtice. Ziadne specifickejsie veci na krcnu chbticu momentalne neovladam, no mienim sa do toho v blizkej buducnosti pustit. Urcite hned pri prvej prilezitosti siahnem po literature strecingovej, jogovej, pilatesovej i napr. tai-ci. Podla mna je dolezite pri cviceni dodrzat to, ze sa treba najprv uvolnit, a potom posilovat. A tiez (o som dlho ignorovala vzhladom na svoje sportove zameranie), ze na tele mame kopu malych svalov, uponov atd. na ktore treba ozaj specificke cviky. Ze skratka posilovanie ma sice moze bavit, trochu moze aj pomoct, ale bez tych pomalych (pre mna nudnych cviceni) velmi svojej chbtici nepomozem.

Maj sa pekne

Petra

pk

Ahoj Zuzume,

ak sa Ti podarilo spisat tie cviky, ktore viackrat spominas, prosim, posli mi ch na e-mail svocka[zavinac]centrum.sk

Dakujem a zelam vsetko dobre

Petra

miri

Ja mam tiez take iste problem ako aj "zuzume" a uz neviem co mam robit....Mam moznost ist do zahranicia pracovat, ale koli tymto problemom sa bojim odist!!!Dakujem, majte sa krasne...pa

ag

Ako prvé uvoľnenie krčnej chrbtite - viac na www.karneval.atknet.sk , všetko to čo tu uvádzate vaše boliestky môžu byť minulosťou.
K plávaniu len toľko, najvhodnejší štýl je znak kedy sa krčná chrbtica nenamáha.

adriana puzderova

Zavrate, ktore opisujes su spôsobene blokadou nervovych korenov stavcov C3-C4-C5, ta blokada sa nemusi ukazat na rtg,moze byt aj spôsobena svalovym spazmom, ktory tlaci na tieto korene po stranach, aj mas v blizkosti dobreho rehabilitacneho masera, daj si to plosne rozmasirovat, pozor nesmie sa previest u teba chiropraktika/nebudem rozvadzat preco je to zdĺhave/, este jedno vysetrenie ak môzes absolvuj na ORL-usny lekar z dôvodu aby ti pozreli eustachovu trubicu a centrum rovnovahy v strednom uchu, ked je porusene sposobuje problemy zavrat. charakteru, hlavne v dopravnych prostriedkoch. Vela zdaru, s pozdravom
adriana puzderova, rehab. maser, Kosice

sunnysweetie33

ahoj,mam rovnake priznaky,ale zatial som nepodstupila ziadnu liecbu..som zvedava,co mudre ti poradia..ja som si uz aj myslela,ze mam nador v hlave,kedze ma stale bolieva..mam tiez 21r. a v noci mi trpnu ruky.a niekedy mam pocit,ze mi prestava bit srdce,ale lekar povedal,ze je to od chrbtice..ze mam skoliozu..odporucili mi cvicenie a plavanie,ale nepomohlo..bolieva ma aj strasne krk..pomooooooc

beaster

Ahojte, konečne Viem, že príznaky čo sa mi objavujú (bolesť v hrudníku, pocit na odpadnutie, stŕpnutie končatiny a íné) sú od krčnej chbtice a rolu tam hrá aj moja psychyka. Pri dostavení príznakov mi niekedy pomáha ak nemyslím na to že mi je zle ale si spomeniem na nejaky krásny zážitok. Inak rád by som skúsil aj tú akupunktúru. Ak poznáte niekoho fakt dobrého a spolahlivého v okrese Levice prípadne v Bratislave kde pracujem tak mi prosím dajte vediet na martinstiglinc@szm.sk Majte sa a drzte sa.