Dobry den, rada by som poznala nazor nejakych odbronych psychologov alebo psychiatrov na tuto zatial nie velmi psychicku poruchu alebo chorobu o ktorej som si vela nacitala iba v anglickom jazyku a som si ista ze nou trpim uz od mala a v realnom zivote mi neskutocne prekaza, rada by som vedela ci o nej niekto pocul a ma s nou nejake skusenosti a ci ju dokazu nejak liecit aj psychiatri na SLovensku kedze je pomerne znama a len nedvano preskumana choroba aj vo svete. Ide vlastne o neustale snivanie, ktore nedokazem zastavit, vytvaranie pribehov s realnymi ludmi alebo ktorych len tak stretnem na ulici, slavnymi ludmi, jednoducho v tomto snivani a predtsvach som clovekom akym by som chcela byt, je to tazke takto pisomne opisat ale nedokazem to kontrolovat a bez toho aby som den nepresnivala tak by som asi neprezila, prosim o nejaku pomoc alebo blizsie spoznanie s toutou poruchou, dakujem
Maladaptive daydreaming
Ale podľa mňa to vôbec nie je také vážne, ako si niektorí myslia. Je to proste len snívanie, čo už môže byť na tom vážne?! Je to dar, fantázia je veľký dar a som rada, že ňou oplývam.
hulenica..
...mám presne tie isté symptómy ako ty:) ale ja mám inú Dg.adaptačnú poruchu na stresovú záťaž..
...o MD som netušila..a ešte tu ktori napísal že je to vážna diagnóza..?
no zbohom..ja takto celé dni aj večere snívam o ľudoch ktorých osobne nepoznám,napr.s Pokecu jeden mladučký chalan..stále som presvedčená,že som mu robila pestúnku ked bol malý..a hoci som ho ešte v Londýne nestretla už mám pocity že sme sa tam videli aj zhovárali..realita sa mi dokonale prelína zo snami:)ale mne to nikdy ani na um nezišlo že je to niečo vážne,myslela som si že to je len moja fantazmagória...takže toľko k mojej skúsenosti
nauc sa to kontrolovat, potom zistis, ze sa to da dost dobre prakticky vyuzit.
hlavne sa tym nesmies nechat pohltit, udrzuj si od svojich predstav odstup.
metody su rozne, co ja viem, co ti zaberie, ale ucinna je napr. (budhisticka) meditacia, pri ktorej pozorujes obsahy svojej mysle.
na spritomnenie je vynikajuca aj joga.
To sú furt tie bludy, ktorým ešte /žiaľbohu/ veľa ľudí na svete verí. Však tu máme internet! Skoro už pri každom článku o schizofrénii je hned úvodná veta: "Veľa ľudí si mylne myslí, že schizofrénia je ,,rozdvojenie osobnosti,,..."
Ty si asi myslel niečo takéto:
dusevni-poruchy.zdrave.cz
ale my tu hovoríme o ZAMERNEJ zmene identity, ktorú si vysnívame.
Bruno, si úplne mimo...schizofrenia je úplne o niečom inom, ked sa chces k niečomu vyjadrovat tak k tomu o čom niečo vieš
Tak pokial viem je viac druhov schizofrenie, bud rozpoltena osobnost (ze si myslis ze si niekto iny), alebo ze si myslis ze si viac ludi (postupne)...
Ale podla mna to o com sa bavime(MD) je tu uz dost dlho, musi sa o tom vediet,je to aj vo filmoch a tak, ze niekto si namysla ze je niekto uplne iny a ma k tomu aj pribeh...
Bruno333 - schizofrénia NIE JE ROZDVOJENIE OSOBNOSTI! Pre merlina! /prepáč, ale na toto som fakt háklivá/. Možno si mal na mysli multipersonálnu poruchu či čo to je, myslím, že aj také niečo existuje.
Neviem, prečo to tak je. Asi preto, že seba nenávidím, fakt hrozne sa neznášam. A mužom... asi preto, že od detstva som chcela byť mužom. Ja som taký chlapčenský typ. Neviem, čo by sa stalo, keby sa stanem vysnívaným... to sa ale nikdy v tomto svete nestane :-) to viem isto. Ni eje tam nič nadprirodzené, ale proste sa to nikdy nestane.
Mne schizofréniu nediagnostikovali. Ja nemám nejakú určenú diagnozu, ževraj mám poruchu osobnosti. F.60 ale nič bližšie. Nemal ma kto diagnostikovať.
Nechapem trochu... a preco nechces byt sebou ale niekym inym??? Preco prave muzom ??? Resp.keby si zmenila identitu (napr.pohlavie, meno atd..), tak potom by uz bolo dobre, alebo zase by si chcela byt niekym inym...a mozno potom by si bola vlastne tym predchadzajucim clovekom, cize vlastne sama sebou...
Otazka c.2: Nemoze toto suvisiet aj s klasickou schizofreniou-rozdvojenim osobnosti???
A má niektorá z vás /čo si myslí, že trpí MD/ aj niečo iné diagnostikované?
hulenica1 - ja nemusím mať hudbu. Vlastne aj teraz to nepíšem ja, ale "on". Len aby som nevyzerala ako totálny magor, tak ešte píšem v ženskej identite... Je to divné, ja som vlastne niekto iný, len každý si myslí, že ja som stále ja. Každý z nás asi sníva inakšie, ja možno týmto netrpím a je to len moja priveľká fantázia, ale tie príznaky, čo si sem dávala po anglicky, tak určite na mňa niečo z nich sedí /okrem tej hudby a opakovaných pohybov/. Ale najradšej som v posteli a tam snívam, hocikedy sa ráno zobudím a nevyleziem, pokiaľ si neprežijem zas nejaký príbeh a ked vstanem, tak zas nie som to ja, ale "on" :-D