Maladaptive daydreaming

Príspevok v téme: Maladaptive daydreaming
hulenica1

Dobry den, rada by som poznala nazor nejakych odbronych psychologov alebo psychiatrov na tuto zatial nie velmi psychicku poruchu alebo chorobu o ktorej som si vela nacitala iba v anglickom jazyku a som si ista ze nou trpim uz od mala a v realnom zivote mi neskutocne prekaza, rada by som vedela ci o nej niekto pocul a ma s nou nejake skusenosti a ci ju dokazu nejak liecit aj psychiatri na SLovensku kedze je pomerne znama a len nedvano preskumana choroba aj vo svete. Ide vlastne o neustale snivanie, ktore nedokazem zastavit, vytvaranie pribehov s realnymi ludmi alebo ktorych len tak stretnem na ulici, slavnymi ludmi, jednoducho v tomto snivani a predtsvach som clovekom akym by som chcela byt, je to tazke takto pisomne opisat ale nedokazem to kontrolovat a bez toho aby som den nepresnivala tak by som asi neprezila, prosim o nejaku pomoc alebo blizsie spoznanie s toutou poruchou, dakujem

Samuel(24)

Už dávnejšie som rozmýšľal, či na YouTube nie je náhodou video človeka s MD zachyteného priamo pri "kinesthetic activity", pri snívaní, ktoré sprevádza opakujúca sa pohybová aktivita, ale je tam len zopár ľudí, ktorí o svojej skúsenosti s MD rozpráva. Našiel som však videá, podľa popisu, dvoch autistických chlapcov, 11 youtu.be a 7-ročného youtu.be, na ktorých je zaznamenané približne to isté, veľmi podobný vzorec správania s určitými variáciami, ktorý popisujú mnohí ľudia s MD, nie všetci, na zahraničných fórach. Stači zadať do Google "maladaptive daydreaming pace back and forth". Líčia aktivity ako točenie sa, kývanie sa dopredu a dozadu alebo prechádzanie sa tam a späť, na dvore, v izbe, od jednej steny k druhej, niekoľko hodín. Niektorí pri tom gestikulujú (podobnosť, u obidvoch chlapcov je viditeľná gestikulácia, "he externalizes what he is thinking") spolu s mimikou (facial expression), šepkajú si alebo nahlas vyslovujú svoje myšlienky, so slúchadlami na ušiach. Tento človek youtu.be natočený v NYC Subway na prvý pohľad vyzerá ako niekto s MD, hoci ľudia s MD sa takto neprezentujú na verejnosti, naopak snažia sa svoju fantáziu a jej prejavy utajiť, ale v skutočnosti možno len hudba, ktorú počúva je too exciting a takýmto spôsobom si kráti cestu do práce. Hudba, knihy, počítačové hry iniciujú fantáziu. Jeden z chlapcov, červená čiapočka, spomína počítačovú hru "Need for Madness" a pri prechádzaní sa tam a späť pred domom sa pohrúži do jej deja. U autistov sa repetitívnemu stereotypnému pohybu hovorí stimming od self-stimulation (autostimulácia) a umožňuje im vyrovnať sa stresovými zaťažovými situáciami, podnetmi, ktoré u nich vyvolávajú veľké vzrušenie, s preťažením, zahltením zmyslovémo aparátu (hluk, prenikavé svetlo) a snáď i hlbšie a intenzívnejšie sa ponoriť do svojho vnútorného sveta. Rovnakú funkciu môže mať tento pohyb aj u ľudí s MD, preto sa potrebujú pri snívaní a premýšľaní prechádzať vrátane mňa. Periodický pohyb indukujúci niečo ako hypnotický stav (Somer, 2002, Maladaptive daydreaming: A Qualitative Inquiry), ktorý umožňuje sústrediť sa na fantáziu alebo predmet zájmu, reflexie a blokovať rušivé vplyvy z okolia. Zaujímavé je, že stimming sa objavuje aj u zdravých ľudí. Scéna z Marečku, podajte mi pero! youtu.be (On se vám stydí říct, že musí chodit.). Joey Broyles prichádza na nové nápady, keď sa hýbe, ale na rozdiel od Sváteka sa nepohybuje lineárne, ale po kružnici, opäť a opäť. Jim Parsons (Sheldon) zo seriálu The Big Bang Theory sa učil svoj text tak, že si na kartičky napísal svoje repliky a pri ich učení paced around his house youtu.be. Minulý rok som na webe narazil na blog človeka trpiaceho vyhýbavou poruchou osobnosti (AVPD) vyhybavaporucha.blogspot.sk , a keď som si prečítal poslednú pasáž jedného z článkov, zaplo mi. Jeho hlavným problémom nie je daydreaming, normálny alebo už jeho maladaptívna forma, ale AVPD. Daydreaming alebo už MD je pre autora blogu spôsob, akým sa vyrovnáva s dôsledkami AVPD. Nie opačne. A podobných prípadov je na fórach nespočet. Jeden z mnohých dôvodov, prečo ja osobne neverím, že MD je nová porucha, stand-alone condition. Je to zrejme symptóm, únikový, obranný mechanizmus, cope/defence/escape mechanism, ktorým sa ľudia vyrovnávajú s následkami niečoho iného, niekto s AVPD, niekto s depresiou, niekto s ADHD, niekto so sociálnou izoláciou, traumou, zneužitím atď. wildminds.ning.com - diskusia k jednému z mnohých príspevkov. Angie Sanchez, mladá žena z Los Angels si na internete objedná a na vlastnú päsť nasadí antipsychopikum Risperdal, pretože sa na webe dočítala, že niektorým ľuďom s MD zabral. Či jej MD okamžite zmizne, ťažko povedať, pretože píše, že po nasadení Risperdalu spala prakticky 18-hodín denne. M_Hunter, muž z UK, berie atypické antipsychotikum Queitapine, pretože má psychózu, ale na jeho MD to nemá žiaden vplyv. Eretaia, 20-ročnej žene z Belehradu, jej neuropsychiater oznámi, že na MD by jej nikdy žiadne lieky nedal, pretože je to syndróm, s ktorým sa musí popasovať skrze psychoterapiu.
caledera: "O tomto probleme som hovorila so svojim psychiatrom." A výsledok ? Stanovil nejakú diagnózu ? Brala si nejaké lieky a ak áno, mali vplyv na Tvoj MD ?

caledera

ekogarniza: Ja im rozumiem, neda sa pochopit kazdeho a vsetko. Ale predsa len doktor je odbornik, ktory by mal brat svojich pacientov vazne. A aspon si o tom nieco nastudovat a nie mat po ruke prvu diagnozu, ktora jemu pasuje. Zalezi mi na tom, aby okolie (ludia, ktorych mam najradsej) vedelo, ze mam nejaky problem, ktory len tak lahko odstanit nejde. Teraz vyzeram tak, ze som leniva, mam malo motivacie a stale mam nejake vyhovorky, preco veci nejdu urobit. Lenze to tak nie je. Nechcem proste s takouto povestou zomriet.
A este tu potom je aj prakticka stranka celej veci: z coho budem zit? Praca tiez vyzaduje sustredenie, takze nie kazda je pre mna vhodna. Ze nemam vs, sa tento okruh este zuzuje. A casto som cez den unavena. Do buducna to nevidim nijak ruzovo... Asi budem musiet byt nakoniec na ID. Lenze to potrebuju ludia pochopit, ze mam skutocny problem. :(

Rozmyslal si niekedy, ako vidis svoju buducnost? Lebo mna casto taketo uvahy zamestnavaju.
A je pre Teba dolezite, aby aspon niekto o Tebe vedel, ze mas MD?

:-) Hudbu mam aj ja najradsej.

ekogarniza

caledera - to mi je teda tiež ľúto, že to takto zobrali. ale tak nemôžu za to lebo nevedia čo a aké to je. mohol by som sa toľkokrát vyhovoriť na moju nekoncentrovanosť ale pochybujem, že by mi to niekto uveril. a koľko presnívam? mnoho hodín :D taktiež mám tie rituály s hudbou, aj tie ostatné čo tu už boli spomenuté /nechce sa mi to teraz rýchlo hľadať/ ale ten spúštač je napríklad tiež hudba alebo človek, ktorý ma akosi zaujme, presne ako bolo napísané, dokázal by som o tom písať do nekonečna

caledera

To je smutne. Ja som to povedala psychiatrovi - ten si to vysvetlil uplne inak - ako unik z reality. A sestre, ktora mi tiez velmi neveri. Vzdy ked sa snazim niekomu naznacit, ze som asi "ina" ako druhi ludia, vzdy dostanem tie iste odpovede: to je normalne, nepozoruj sa uz tolko, ty nie si odbornik atd. :(
A dari sa Ti to nejako zvladat? Kolko hodin denne presnivas?

ekogarniza

caledera - nevie o tom vôbec nik, ale raz som to len tak zo srandy spomenul kamarátke a ta sa len usmiala, že robím zo seba niečo ako hypochondra, tak som sa na to vysral a povedal som si, že ak tie reakcie majú byť také, ľudia mi za to nestoja, musím to riešiť svojpomocne

caledera

ekogarniza: Vitaj medzi nami:) Tiez by som to prirovnala ako k zasahu zhora, ze som na tuto ihlu v kope sena narazila a to nie som veriaca :DD
A vie to o Tebe niekto? Skusal si sa niekomu zdoverit? :)

ekogarniza

pripájam sa sem ako ďalší Maladaptive daydreamer ;) tiež týmto trpím, všetko čo sem opisujete mám a robím aj ja, našiel som to náhodou ne jednom fóre, kde o tom písala jedna užívateľka a len náhodou som si o tom prečítal a bol to ako zásah zhora, aby som presne na to narazil

hulenica1 - tiež som sa kvôli tomu nedostal na školu, vlastne na jednej som bol (na nejakej poistke, kde som ani nechcel ísť) ale pred mesiacom som skončil, doteraz sa s tým ešte akosi nedokážem vysporiadať

caledera

hulenica1: Bola som na dvoch vs a z oboch som musela po case odist. Nestihala som s ucivom a tiez sa pripravit na vsetky skusky, ked bolo skuskove. Hlavna pricina bola - nedokazala som sa sustredit. Po druhej vs som sa kusok "zrutila", no nastastie som sa nevzdala. Az po roku od tohto incidentu som si uvedomila, ze vs nikdy nezvladnem. Nie preto, ze by som nechcela, bola hlupa, ale preto ze sa nedokazem sustredit, ked treba. Bol to proces, kym som si to uvedomila a tiez musela som sa s tym zmierit - to tiez trvalo nejaku dobu a nebolo to lahke. Ked si pisala o tych skuskach, len som sa usmievala (v dobrom) ;-) Akoby si hovorila o mne... Pocas studia na vs mi tiez kazdy veril, ze to zvladnem a tak... no ja som nikdy nemala odvahu povedat okoliu, ze ma v niecom velmi predcenuju. Doteraz mnohi nechapu, ze preco som z nich odisla. Ako to vysvetlit? To je otazka...

Rada by som sa s Tebou porozpravala a tak, nechcem Ta do nicoho nutit, ani sa natiskat, ale mozes mi napisat na mail, co som uviedla. Som len jednoducho velmi rada, ze konecne som spoznala osobu, ktora vie o com to je ;-)

hulenica1

vobec som nepochopila co si tym myslel, ak narazas na moj nick tak som si ho vytvarala v rychlosti a v srande co je irelevantne