Dobry den, rada by som poznala nazor nejakych odbronych psychologov alebo psychiatrov na tuto zatial nie velmi psychicku poruchu alebo chorobu o ktorej som si vela nacitala iba v anglickom jazyku a som si ista ze nou trpim uz od mala a v realnom zivote mi neskutocne prekaza, rada by som vedela ci o nej niekto pocul a ma s nou nejake skusenosti a ci ju dokazu nejak liecit aj psychiatri na SLovensku kedze je pomerne znama a len nedvano preskumana choroba aj vo svete. Ide vlastne o neustale snivanie, ktore nedokazem zastavit, vytvaranie pribehov s realnymi ludmi alebo ktorych len tak stretnem na ulici, slavnymi ludmi, jednoducho v tomto snivani a predtsvach som clovekom akym by som chcela byt, je to tazke takto pisomne opisat ale nedokazem to kontrolovat a bez toho aby som den nepresnivala tak by som asi neprezila, prosim o nejaku pomoc alebo blizsie spoznanie s toutou poruchou, dakujem
Maladaptive daydreaming
Hulenica: ma este aj tvoj co docinenia s marihuanou alebo je podobnost cisto nahodna?
htherapy: vsetky tie body ktore si napisal na mna sedia :D mam vlastne vsetky, len zo sna uz nerozpravam ale ako dieta som zvykla dost casto, nielen rozpravat ale aj sa pohybovat
caledera: nie je zac ;) popisala si to uplne dokonale a presne, taktiez nie som na vysokej skole pretoze som sa nedostala aj ekd sama viem ze mam velky potencial a ucenie mi vzdy slo ale nedokazem sa na ucenie koncetrovat. minuly rok som nespravila prijimacky a vsetci boli sklamani lebo kazdy tipoval ze to dam len ja som vsetkym klamala ako mi to ucenie na prijimacky ide, ved im predsa nepoviem ze sa nedokazem sustredit. tento rok sa ucim odznova a predvcerom som mala neskutocnu depku a rozrevala som sa pretoze som si znova prechadzala stredoskolske ucivo a prisli kadejake sny o mojej buducnosti ako sa vidim, a neslo sa koncetrovat na ucenie, nenaucila som sa vobec nic, velmi ma to desi a chcem sa na tu skolu dostat.
preto aj nechcem navstivit odbornikov lebo si myslim ze o tom bohuzial nevedia. viem ze su to odbornici ale pochybujem, ze to je na slovensku nejak rozsierene vobec.
Takže nutkave snivanie...hmm
Ahojte,
len zo zvedavosti, prejavuju sa u Vas aj tieto priznaky?
- vie Vas lahko ovplyvnit akekolvek negativum, ci uz niekoho zla nalada alebo zle slovo ?
- rozpravali ste zo sna ako dieta alebo ako dospely?
- neviete rozoznat skutocnost od sna?
- tazko sa koncentrujete?
- rozrobite vela veci naraz a neviete ich dokoncit, lebo stal e menit oblast zaujmu?
Hm, ani neviem ako zacat, ale som strasne rada, ze pojem MD som nasla na nejakej slovenskej stranke. Priblizne pred 3 mesiacmi som na tento pojem narazila na nete a vselico sa tym v mojom zivote vysvetlilo. Som si ista, ze trpim touto poruchou, ktora ludom, ktori ju nemaju, moze prist bizardna alebo dokonca ako dar. Pre mna je to peklo, vazenie, ktore nikdo iny okrem mna nevidi. Mam za chvilu 24 rokov a MD mi ruinuje cely zivot. Hodiny denne sa prechadzam vo svojej izbe pri hudbe a snivam. Nechcem to robit, vzdy vecer si poviem, tak zajtra uz nie, ale nejaka neznama sila (moj mozog) ma vzdy donuti. Tazko sa mi sustredi na cinnosti, pri ktorych treba velmi rozmyslat. Preto som sa musela vzdat studia na vs, aj ked inteligenciu na to mam, ale nie koncentraciu. Pre MD sa citim casto unavena a depresivna. Su to zlozite fantazie, uvahy a pribehy, ale neviem ich velmi vyuzit v praxi. Ked chcem na ne "zaostrit" a dostat ich von z hlavy, rozplynu sa.
O tomto probleme som hovorila so svojim psychiatrom - dokonca som mu napisala akysi "list", kde som pripojila aj linky na zahranicne stranky s touto problematikou. Po precitani mi povedal, ze mi veri, ze mam takyto problem. No neskor sa ukazalo, ze to uplne inak pochopil. Bere to ako moj unik z reality, lebo nemam podporu v rodine. Vobec si tie linky nenastudoval. Zlahcuje moj problem. Rozdiel medzi normalnym snivanim a MD je ten, ze ludia s MD s tym chcu v podstate prestat, ale nemozu. A vacsinou im to zasahuje cely realny zivot. Ti druhi, to maju ako unik z reality a mozu to ovladat. My nie. Ludia s MD tiez jasne rozoznavaju rozdiel medzi realitou a fikciou. Neni to ziadna psychoza, paranoja ani nic podobne. Mozno najviac sa to priblizuje OCD, ale tiez to neni uplne to iste.
Budem velmi rada, ak ma niekto, kto tiez tymto trpi kontaktuje - urcite sa to lepsie cloveku znasa, ked nie je sam a niekto ho chape ;-) Okolie ani doktori to bohuzial nechapu - neveria tomu, preto si zatial asi najviac pomozeme my, co to mame.
Moj mail: caledera@mail.com
Budem velmi, velmi rada, ak mi dakto s MD napise :-)
A dakujem Ti hulenica1 za odvahu ;-), ze si sem dala tento prispevok, myslela som si, ze na Slovensku to nikdo nepozna...
yes..:)
Ale dobre to znie... v práci na ten názov často myslím... maladaptive daydreaming... také rytmické a svojrázne!
K tomu sa aj ja prikláňam:)
od malička som ovplývala bujnou fantáziou a veru ju aj dokážem využiť,najmä pri vymýšľaní historiek priateľom...zvyknem ich tak občas pobaviť..
... viem tak pútavo rozprávať story že nerozoznať kedy poviem pravdu a kedy tam pridám:)
ale to je naozaj skôr dar ako trápenie,mne to ani trochu nevadí:) tobôž by som tomu nedávala taký ,,poetický,,názov ...maladaptive daydreaming:)))