Dobry den, rada by som poznala nazor nejakych odbronych psychologov alebo psychiatrov na tuto zatial nie velmi psychicku poruchu alebo chorobu o ktorej som si vela nacitala iba v anglickom jazyku a som si ista ze nou trpim uz od mala a v realnom zivote mi neskutocne prekaza, rada by som vedela ci o nej niekto pocul a ma s nou nejake skusenosti a ci ju dokazu nejak liecit aj psychiatri na SLovensku kedze je pomerne znama a len nedvano preskumana choroba aj vo svete. Ide vlastne o neustale snivanie, ktore nedokazem zastavit, vytvaranie pribehov s realnymi ludmi alebo ktorych len tak stretnem na ulici, slavnymi ludmi, jednoducho v tomto snivani a predtsvach som clovekom akym by som chcela byt, je to tazke takto pisomne opisat ale nedokazem to kontrolovat a bez toho aby som den nepresnivala tak by som asi neprezila, prosim o nejaku pomoc alebo blizsie spoznanie s toutou poruchou, dakujem
Maladaptive daydreaming
chcem sa spýtať, mám MD ked ,,snívam" iba pred spaním, prípadne aj cez deň keď nemám čo robiť? niako mi to neobmedzuje komunikáciu, sústredenie a tak... a väčšinou su to predstavy sex. charakteru :D je to MD?
Opäť vyťahujem túto tému v prípade že by som zablúdil ďalší zasnívaný človek
Este by som rada podakovala zakladatelke tohto fora a rada by som na nu ziskala nejaky kontakt (mail) aj na ostatnych co si myslia ze maju MD kde by sme si mohli pisat myslim ze by nam to pomohlo hlavne na psychiku pretoze o tomto probleme sa neda rozpravat len tak s hocikym, vela by som povedala ale tiez je to moje tajomsto a takto verejne si to moze precitat hocikto. A myslim ze vela takch ludi s MD medzi nami nie je tak uz ked je moznost takych stretnut aj ked len cez net bola by som rada . necitala som cele forum ale su to prve informacie co som nasla v slovencine vsetko ostatne len na zahranicnych strankach, ale aj to co som stihla precitat som citala s otvorenymi ustami lebo som sa v tom nasla. ak chcete tak sa ozvite, alebo vam poslem kontakt na seba. :) zatial sa majte a "krasne sny" prajem :) :) :)
ja si myslim ze by sa k tejto teme nemali vyjadrovat negativne ludia ktory nevedia na vlastnej kozi co to je MD a uz vobec nie ludia ktory prestali snivat v rannom detstve...my sami mame co robit aby sme to stravili a tym ze nas niekto bude povazovat za blaznov nikomu nepomoze, ani sebe.
Mimochodom, pripajam sa k vam, od maleho mala mam kopu imaginarnych priatelov, tazko povedat ci som sa uz tak narodila, alebo ma tak postupne formovali moje problemy. Skratka, snivala som vela, v poslednych rokoch vsak vsetko stoji len na jednom- imaginarnom kamaratovi, ktory ma vlasti zivot ktory nema s mojim nic spolocny, ale aj tak by som bez neho zit proste nevedela. Po rokoch som sa vlastne dozvedela, ze v tom nie som sama a existuje nieco take ako MD a ak ste sa aspon trochu nasli v mojich riadkoch kludne sa hlaste. :) Rada by som sa porozpravala s niekym ,kto skutocne vie o com rozpravam, to sa mi este nikdy nestalo totiz .
pisem koment aby si niekto s MD trebars vsimol tuto temu lebo mozno ani nevie ze ju ma, inak ludia dufam ze sa vam dari nejak tlmit MD lebo mne nie :D
Ahoj, na tuto temu so narazila nahodou, ale o MD som sa dovedela asi pred rokom, ked sa mi vymklo z ruk a zacala som hladat, ci existuju podobni ludia. Dovtedy som si myslela, ze to robi kazdy, len sa o tom nerozprava, lebo je to sukromna zalezitost.
Presne si pamatam moj prvy "sen", mohla som mat vtedy asi 7-8 rokov a odvtedy pokracujem. Vypozorovala som u seba, ze pokial som obklopena ludmi a nemam stresove sputace, fungujem na minimalny rezim a snivam len pocas hluchych aktivit (elektricka, vlak, pred spankom, atd.) a som schopna "prebudit sa". Inokedy mam naopak obdobia, ked sa naozaj pohruzim do nejakeho sveta a vyhybam sa aktivitam len aby som mohla snivat :/ Snivanim stravim cele hodiny, hlavnym spustacom je hudba, nie som schopna pocuvat hudbu, aby som nezacala snivat. Najradsej sa pritom prechadzam, nie do kruhu, chodim von a prechadzam sa po parku alebo po meste s prehravacom na usiach.
Neviem, preco som zacala ako dieta, ziadne traumaticke zazitky som nemala, ale teraz v dospelosti je to definitivne "coping mechanism", Na druhej strane patri urcite k tym zdravsim, pretoze mi pomaha eliminovat SH.
Diagnozu nemam, vsetci v okoli si myslia, ze som sikovna a iba trochu smutna, nedokazu pochopit ani jednoduchsie veci, takze o MD im urcie nemienim rozpravat.
Ginny Lee - lenže ak sa nedokážeš sústrediť na bežné veci, učenie, ľudí tak to nie je príliš osožné
Niečo podobné mám aj ja a neberiem to ako problém, som s tým stavom spokojná, beriem to ako dar. Neviem, čo je na tom zlé, veď je to krásne. Len preto, že to "odborníci" -ktorí sú samozrjeme neomylní (to bolo myslené ironicky, ak to náhodou niekto nepochopil) -označia za poruchu, tak to porucha určite musí byť? Aj homosexualita bola kedysi považovaná za duševnú chorobu a potom vyškrtnutá zo zoznamu duševných porúch. V poslednej dobe sa mi zdá, že psychiatria je dnes biznis a vymýšľajú stále nové poruchy a lieky.