Dobrý deň. Mám otázku ohľadne korely, ktorá je už síce staršia,ale dnes som spozorovala, že si neustále kúše do nôh a obhrýza si ich až tak, že na nich akoby nemohla ustáť. Tak isto si vtrháva pierka. Viete mi niekto poradiť, ako to riešiť?
Chorá korela
Naja, tak to vyzera, ze mi prischne.:) Zatial sa neohlasil pravy majitel, aj ked som inzerovala na vsetky strany a tiez hladala v inzeratoch. Malo by to byt opacne, chcem tym povedat, ze nechapem, ze ho nikto nehlada. Uz to bude tyzden, co ho mam, je zlaty, uz vyspevuje ostosest. Je len v malej klietke a v tej ho uz dlhsie nenecham, zajtra dostane velku a uz sa nemusi nikto hlasit.:)
Deria, nechavas si?:D
chuderkaa...ano mam ist na kontrolu no chvala bohu uz je to lepsie.
Jacki, tak teraz si sadni, to snad nie je pravda! Predstav si, ze dnes mi zazvonil sused, ze na ulici lezi vtak a uz asi umiera. Vyletela som okamzite jak sip a tam som nasla korelku!! Uz fakt vyzerala, ze melie z posledného, musela byt velmi dlho vonku. Nasli sme ju rano o 9.00, t.zn. minimalne raz prenocovala vonku. Bola totalne podchladena, nastastie mam doma infracvervenu lampu, co ju dost rychlo postavilo na nohy. Dala som jej vodu s javorovym sirupom a o cca. hodinu vysla na palicku. Ona totiz len lezala na dne klietky a akoby ani nedychala, neverila som, ze ju este vzkriesim. Takze uz papa aj pije, vyzera, ze sa z toho dostane. Pozeram na nete, ci ju niekto nehlada, pisala som tu aj na vtacie forum, no uvidíme. Mala velke stastie, lebo tu chodia 3 macky. Vôbec neviem, co urobim, najradsej by som si ju nechala, no idealne nie je dat ju s andulkami, kanarikmi a zebrickami. Oni maju sice pre seba celu izbu a su mierumilovne a korelka vyzera, ze je ochocena, vôbec sa neboji ruky. Je to take dobre zlaticko. A co sa z nej este vykluje neviem.:)
A co tvoj, davas mu nejake lieky? Mas ist aj na kontrolu, ci ako?
to je v poriadku.Jasne dam vediet.
Ahoj Jacki, prepac mi, no nakolko viem, ze virus sa zistuje cez laboratórium a ze to trva, zostala som nedoverciva. Zeby mali na SK ine metody zistovania diagnozy? Hm...to asi tazko. Je mozne, ze dal tvojej korelke nieco sirokospektralne, proste pre istotu, neviem, no ved uvidime. Tesi ma vsak, ze sa o svojho korelacika tak dobre staras. Pozoruj ho, hlavne kontroluj trus a keby sa to nelepsilo, nemala by si dlho cakat ale zajst za niektorym z tych vet, ktorých som ti menovala. Casto sa totiz stava, ze majitelia papuchov idu k vet, ktory nie je odbornik na vtactvo, stoji to peniaze a stres pre papucha a ked mu vet nepomoze, az potom sa hlada odbornik, co stoji samozrejme znova peniaze a znova stres pre papuska. Drzim palce, aby ste dobre dopadli! Dufam, ze das vediet?
ahoj Deria naozaj bola som u vet.naozaj v takých veciach by som neklamala velmi mi zalezi na mojej korelke mam ju uz odmalicka ma velku klietku,je vonku kazdy den dokonca aj,ked som v praci ona je vonku ma vitaminy ma sep.kost,ma naozaj vsetko co potrebuje cistotu klietky ma kazdy den snazim sa aby mala korela vsetko staram sa o nu,niesom ziadny tyran zvierat.Nepisala som,bohuzial nemozem byt na pocitaci casto som od rana do vecera v praci nemam cas vypisovat skutocne som bola u vet.nemam dovod klamat,a uz vôbec nie pokial ide o ziveho tvora,nieśom tyran!bola som u vet.ktoreho mi poradila kamoska,vravela ze rozumie vtactvu,chodila k nemu s andulkou a bola s nim velmi spokojna neviem ja sa v tom az tak nevyznam,spolahla som sa na neho,ked mi povedal,ze to ma virus on tomu rozumie co a ako ja len vravim to co mi povedal on ako vet.nic v zlom ja sa nehnevam,len naozaj nemam dovod si vimyslat!
Ahoj Jacki. Vies, co mi je divne? Ze ti vet hned povedal, ze je to virus. Na take vysledky sa caka dost dlho, aj 10-14 dni. Zaujimalo by ma, ako prisiel tak rychlo na taku diagnozu, je jasnovidec? Bola si u niektorého z vet, ktorých som ti vymenovala? Jacki,je mozne, ze si u ziadneho veterinara nebola? Dobre, je to tvoja vec, ak nechces o tom viac hovorit. Ja som ti chcela len pomoct, lebo mi je luto kazdeho papuska, ktory je drzany v domacnosti len pre zabavu a potesenie a pritom nedostane ani tie najzakladnejsie veci ako je zdrava vyziva, nehovoriac o tom, ze casto su drzani v malých klietkach, bez moznosti si denne par hodin polietat. Ja mam uz vela rokov papuskov, kanarikov a zebricky, vsetko take, ktore nikto nechcel, cize u mna to vyzera pomaly ako v utulku.:) Teda nechcem ta kritizovat, tiez som sa musela vela ucit, kym som pochopila, ze vtaci su veda sama o sebe, ono sa to nezda ale vtak/papagaj je jedno z najnarocnejsich zvieratiek, aj ked si to mnohi nemyslia. Preto sa vlastne v operencoch nevyzna kazdy veterinar. Ak ti na tvojej korelke zalezi, vezmes si k srdcu, co som napisala a prestudujes si nieco o korelach alebo sa poinformujes na Parotte. Prepac ale musela som ti to napisat, ostatne je na tebe.
dakujem
Ahoj Jacki, tak vidis, aspon vies, co je vo veci. Virus? Dostali ste nejake lieky? Dufajme, ze diagnoza je spravna. Bola si u niektorého z vet, ktorých som uviedla alebo?
Jacki, prosim ta, ak lubis tvojho korelacika, tak mu nedavaj chlieb, ani slane tycinky a podobne sprostosti ale kup mu kvalitnu zmes krmiva. Ver mi, to je uhlavne u operencov zaklad zdravia, od toho zavisi, ci bude v buducnosti odolny voci chorobam alebo nie. Takisto ak mu budu urcite vitaminy, ci mineraly chybat v strave, moze to mat vazne následky. Doporucujem ti tiez, prihlas sa na Parrotclub SK, tam su chovatelia, ktori ti mozu tiez poradit. Neviem, ktora kvalitna zmes krmiva je na SK dostupna ale na Parotte som sa docitala o Deli Nature, Teurlings a Prestige premium. Len proso urcite nestaci!Davaj mu castejsie zeleninu ako mrkvu, uhorku, cukinu, tiez ovocie, obcas na tvrdo uvarene vajicko. Dufam, ze sepiovu kost a mineralny kamen ma, takisto piesok, ktory potrebuje na travenie.
Jacki, drzim palce, aby sa tvoj korelacik z toho co najskôr dostal ale jeho zdravie zalezi vela aj od tvojej starostlivosti.