zdravim... citam si nejake knizky o ezoterike, dost ma to chytilo, ale este samozrejme nemam hlbsie vedomosti, mam vo vela veciach nejasno... chcem sa spytat, ci je ezoterika proti Bohu (krestanstvo, katolictvo)... prosim neurazajte a nerobte si srandu, ja verim a chcem nazory od ludi, ktori sa v tom naozaj vyznaju... vdaka:)
Ezoterika a Boh
ja som si kupila anjelske karty a kamarat mi vynadal, ze ich mam okamzite vyhodit. bavili sme sa vtedy nieco o Kristovi a viere. :) Ja verim, ale tiez ma zaujimaju take "nadprirodzene veci". Verim, ze mi tamtí hore pomahaju. :) Ale inak rozdelujem vieru od cirkvi.
Bella, z tvojho preslovu súhlasím s jedinou vetou..Človek sám od seba nemá žiadne mimoriadne schopnosti. :o)) A bude to tak platiť do tej doby, pokiaľ bude iba sprostou ovcou, poslušnou členkou stádočka vedeného baranom, ktorý sa vydáva za najmúdrejšieho, ale zostáva stále baranom. ;o)
Princess, na študovaní ezoteriky nie je nič zlého, nič, čoho by si sa mala obávať. To nebezpečné na tom, je, ak sa staneš dogmatičkou, ako vyššie menovaná, že prestaneš byť otvorená hocičomu, čo ezoterikou nie je. Na poznávaní iného, ako cirkev hlása nie je nič zlé. Akékoľvek poznanie je lepšie ako dogmatizmus a zatuchnutosť.
Samozrejme, cirkev je proti ezoterike, je to alternatívna konkurencia jej dogmatismu. Cirkev nemá rada slobodomyselnych ľudí. Ohrozuje to jej moc. Na druhej strane, pri prilisnom zapodievani sa takýmito vecami ti ozaj moze preskočiť. Temné sily existujú a pokúšajú sa ovládnuť slabšie bytosti. Takže ak ti niečo ide prirodzene, ok, ale necaruj :)
Boh v knihe Deuteronomium, kap. 18 hovorí Mojžišovi:
Nech niet medzi vami nikoho, kto by sa vypytoval hádačov, dával pozor na sny a znamenia, nech niet čarodejníkov, zaklínačov, nikoho, kto by sa radil duchov alebo veštcov, alebo by sa pýtal mŕtvych na pravdu. Všetky tieto veci sa ošklivia Pánovi.
luciano, Kristus robil zázraky, ale božou mocou, nebol žiadny ezoterik. Ezoterici však nekonajú mocou Boha. Tí, ktorí dlhšie praktizujú ezoteriku a okultizmus začínajú po čase pociťovať odpor voči Bohu, nepotrebujú ho, lebo si so svojimi "schopnosťami" vystačia sami, sami sebe sú si bohmi. Preto je okultizmus, ezoterika, veštenie, špiritizmus, všelijaké liečenia kryštálmi a pomocou energií proti 1. božiemu prikázaniu - ja som Pán, Boh tvoj, nebudeš mať iných bohov okrem mňa, aby si sa im klaňal. Buď ezoterika, alebo Boh. Obe naraz sa nedá.
K tým schopnostiam - nie sú od Boha. Nech sa tí, čo si myslia, že majú od Boha nejaké nadprirodzené schopnosti pomodlia takto: Pane, môj Bože, ak tieto schopnosti, čo mám, nie sú od Teba, vezmi ich odo mňa. Ten, čo je obdarovaný Bohom vie, že Boh si môže svoje dary vziať späť kedykoľvek, je pokorný a nebude mať problém sa takto pomodliť. Ktorý ezoterik by však dopustil, aby o to prišiel? Čo nie je od Boha je od toho druhého - zlého. Dary od Boha sú zadarmo, zlý však nám všetko dobre spočíta, čo sme mu dlžní. Začalo to už v raji, keď nahovoril človeku, že môže byť ako Boh. Teraz to robí formou ezoteriky a okultizmus. Faktom však je, že človek sám od seba nemá žiadne mimoriadne schopnosti. Ak sa však začne vŕtať v okultizme a nejaké objaví, na 100 % sú to dary od zlého.
Tak to čo píšeš je proti Bohu. Neviem, či si veriaca, ale ak áno, tak sa rozhodni čomu dáš prednosť. Ako sa vraví nemôžeš slúžiť dvom pánom :)
mna konkretne zaujali meditacie, terapia cakier meditaciami, vonami, farbami, prirodou, laka ma to vyskusat... paci sa mi, ako je v ezoterike vysvetlene ako veci spolu suvisia, take suvislosti by ma v zivote nenapadli, taktiez o jasnovidectve, liecitelstve... preto ma to nadchlo...
neviem, ale chcem napisat ze clovek by sa mal vzdelavat vo "vsetkych" smeroch rovnako, a na zaklade toho si utvorit svoj nazor, ak si nejaku obast upiera alebo je mu upierana potom jeho nazor moze byt len tazko objektivny. hadam nebudes citat a zaujimat sa len o veci ktore papalaskovia ovesani zlatom sidliaci vo vatikane povoluju, samozrejme len s tymi najlepsimi umyslami...
Ezoretika určite nie je proti bohu. Veď aj sám Kristus bol ezoterik pretože robil zázraky. Niektorí ľudia sú nadaní a majú ezoterické schopnosti a hovoria, že je to dar od boha. A je to pravda, boh je predsa vševedúci a všadeprítomný, takže všetci sme jeho deťmi, vrátane ezoterikov.
áno, ezoterika je proti Bohu