Chcela by som sa opýtať na váš názor ohľadom vegánstva. Už asi 2 roky som vegetariánka a dokážem skvele fungovať, vlastne si ani nepamätám kedy som bola naposledy chorá. Teraz by som chcela vyskúšať vegánstvo, no moji rodičia majú obavy, ktoré by som chcela vyvrátiť. Mám 15 rokov a preto sa boja. Viem že to zahrňa nejaké obmädzenia ale nepokladám to za nič strašné. Vopred dakujem za Vaše názory.
Vegánstvo
Magy
typická reakcia všežravca...žiadna logika v tom nie je, iba čistý obranný mechanizmus
sarai
presne to som chcela tomu/tej Magy napísať :)
zuzka382
odkiaľ berieš, že vegáni jedia iba bylinky a pásu sa ako kone?
nejaké dôkazy máš?
Ja mnohé veci nezjem, nie z nejak=ho chorého či náboženského presvedčenia, ale pretože je to často fakt humus. Chodili sme k babke na dedinu, nemala som problém na zabíjačke sa dívať a tie domáce produkty boli fakt super, kvalita, žiadna chemia.
toto čo dnes robia akože párky a veci je strašný humus, plus antibiotiká a tlačia vodu do kuracích prs a kdejaké podvody.
Tu vedľa máme mäsiarstvo a majiteľ sám robí niektoré veci a sú fakt skvelé, čistá práca.
Ak niekto chce žrať len bylinky a pásť sa ako kon, prosím. Ale presne súhlasím s rng " Ludia potrebuju co najpestrejsiu stravu, aby dostali vsetky potrebne ziviny."
človek je všežravec. Ide len o to, aby nehltal všetko, čo mu príde pod ruku, ale pri tom aspon trochu rozmysšlal.
Magy
pred nedávnom som videla tento obrázok:
a v tomto súhlasím s tebou: "dovadzat veci do nezdraveho extremu mi vzdy dvihalo zlc."
každý máme svoje...
Magy ďakujem. Ale viem to. Tu sme sa ale bavili o mrtvolkach zvierat.
V tejto teme sa pouzivaju casto argumenty vyplyvajuce z preferencie jednotlivcov, nie zo zdravotneho hladiska. Ludia potrebuju co najpestrejsiu stravu, aby dostali vsetky potrebne ziviny. A medzi ne patria aj enzymy zpo surovej zeleniny a ovocia(vitarianstvo) aj rozne sacharidy a bielkoviny ,ktore su v rastlinnej strave aj tepelne upravovanej, aj niektore zivocisne ziviny, ktore si zvierata/ryby v tele vytvaraju.
Akekolcvek obmedzenie tejto pestrosti je pre nas v konecnom dosledku skodlive, hoci sa nemusi hned viditelne prejavit. Telo sa vie totiz velmi dobre prisposobit a casto aj vyrobit alebo nahradit mnohe ziviny inymi. Ale casto je to za urcitu cenu.
Nase sucasne civilizacne problemy vyplyvaju najma z priemyselnej upravy potravin, roznych chemikalii, ktore do nich davaju, prebytkov cukru a masa.
Takze vsetko s mierou je asi najlepsia rada, a doplnit si to, co sme svojim usilim "odslachtili" z produktov, alebo co intenzivne polnohospodarstvo a priemyselne upravy nam znicia alebo nedaju v dostatku.
GoFruit - parafrazujem tvoje vyjadrenie a ver mi, ze to tiez sedi a plati:
akonahle je plod odtrhnuty, zacinaju hnilobne procesy cize ano je to hnijuce ovocie, jedlo, potravina v rozklade
ked to volnym okom nevidis neznamena ze to nehnije
-
tym ti chcem naznacit, ze tvoj argument je scestny. hnilobne procesy v principe zacinaju od prveho momentu, ked zivocisne tkanivo alebo rastlinne je "umrtvene". neprudi uz krv, miazga, neprebiehaju prirodzene ochranne a ozdravovacie procesy atd.
ale hniloba, ktora by uz branila konzumacii, je nieco uplne odlisne. a verim, ze si natolko inteligentny, aby si pochopil, aku hnilobu mam na mysli.
mamina mi povedala, že ak budem mať dobré zdravotné výsledky, tak ma do ničoho ťahať na silu nebude. tak aj bolo, všetko som mala aj po roku, dvoch... v poriadku a mamina povedala, že som už dosť rozumná na to, aby som vedela, čo mi škodí a čo nie... bolo to úplne v pohode
Sarai
takže si sa dala na vegetarianstvo v 13. To ako znasala tvoja rodina ?
Ja som v 17 ( teraz mam 21 )začala vnímať a chápať ten vplyv stravy na telo, súvislosť medzi jedlom a ochoreniami. A urobila som riadne zmeny v mojom stravovaní - a vlastne som bola pesco-pollo vegetarián (tzv. polovegetarián).
Teraz som prešla k vitariánstvu - a v tomto som sa zas našla ja :) I keď som len na začiatku - 2 týždne.