Chcela by som sa opýtať na váš názor ohľadom vegánstva. Už asi 2 roky som vegetariánka a dokážem skvele fungovať, vlastne si ani nepamätám kedy som bola naposledy chorá. Teraz by som chcela vyskúšať vegánstvo, no moji rodičia majú obavy, ktoré by som chcela vyvrátiť. Mám 15 rokov a preto sa boja. Viem že to zahrňa nejaké obmädzenia ale nepokladám to za nič strašné. Vopred dakujem za Vaše názory.
Vegánstvo
ešte k tým eskimákom... oni nechodia do supermarketov a nechovajú tie ryby a tulene v jazierkach pri domovoch... chodia ich loviť, tak ako zvieratá lovia iné zvieratá... tak nahoďte na seba kabáty, nabrúste čepele a šup šup niečo ulovte svojim deťom na obed ;-) a tak teda niečo od nás... pokojne naháňajte jelene, by som si to prišla pozrieť :-D
ahoj :-) mám 16 a tiež idem prejsť z vegetariánstva na vegánstvo, ale je to určitý životný štýl a musíš to s ním myslieť vážne, aby si nakoniec neskončila v nemocnici. tým myslím, že by si si mala najskôr prečítať zopár kníh (odporúčam knihu: Štíhla potvora + Štíhla potvora varí; s nimi začínam aj ja a sú skvelé ;-)) a až potom sa do toho pustiť. už teraz máš vytvorené nejaké stravovacie návyky, ktoré sa sami o sebe nedajú spojiť s vegánstvom. nejde jesť stále tak isto, akurát vynechávať živočíšne zložky potravy. jednoducho čítaj, čítaj a čítaj... nepúšťaj sa do toho, ak o tom nič nevieš... inak ti veľmi fandím. byť vegánom znamená mať presvedčenie, že krutosti na svete už bolo dosť :-) tak sa drž a skôr ako nebudeš vedieť čím nahradiť mlieko, nezačínaj... pap
Arman
Tak to je potom smutne, ked si takto vazis ludsky zivot, mozno k svojim detom a rodine by si sa inak zachoval ako "Prestahovat sa, alebo zomriet"
B. ta odpoved bola smrtelne vazna.
Arman
ta otazka bola myslena vazne, tak skus este raz :)
mira presne tak
Pre eskimáka je strava z rýb a tuleňov prirodzená a nevyhnutná. Tak ako pre nás strava z toho, čo rastie okolo nás.
Prestahovat sa, alebo zomriet.
Arman
Myslim ze pre takeho Eskimaka je dolezitejsi zivot vlastnej rodiny ako zivot ryb...ale urcite je tu aj ina moznost - vyhladovat svoju rodinu a tym dat zivot rybam :). Celkom by ma zaujimalo co povazujes za nevedomost u tychto ludi(kedze veganska strava je v tychto podmienkach nemozna) ? :)
Goriliazena
ake maju moznosti ? :)
uplne suhlasim s armanom, je to energeticka zalezitost.
ak potrebujes silnu, koncentrovanu energiu, ktora ta "uzemnuje", tak je pre teba zivocisna strava dolezita.
preto treba stravu prisposobovat okolnostiam, ked to tak zjednodusim:
ak mas energie privela, tak ochories z nadbytku, ak mam primalo, tak budes mat problemy tiez.
pre ludi z nasich oblasti je orientacia na rastlinnu stravu prinosna, lebo celkovo maju privela zivocisnej stravy.
ale tam je rovnaky princip ako s postom:
post je zdravy, pretoze mame celkovy nadbytok nie moc dobre zlozenej stravy.
ale je to kratkodobe, v podstate liecebne opatrenie, ktore by pri nadmernom pouzivani telo oslabilo.
btw. surove maso a vajicko obcas jedavam, milujem totiz tatarak.
presne tak arman.
v minulosti kromanonci alebo eskimaci mozno inu moznost nemali, ale dnes uz ine moznosti mame aked uzteda sami o sebe tvrdime ze sme "vyssie" a uvedomelejsi ako tamti davni kromanonci, tak by sme hadam mohli byt natolko uvedomeli aby sme si tie ine moznosti osvojili a nevideliza to maso iba ako tovar a produkt. pre mna je alibizmus prave toto odvolavanie sa na predkov a kecy o tom co je prirodzene a co nie.
a odla mna je zbytocne sa taktodohadovat, kazdy ma vlastnu hlavu a hlavne vlastne SVEDOMIE