Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vegánstvo

Príspevok v téme: Vegánstvo
Esterka001

Chcela by som sa opýtať na váš názor ohľadom vegánstva. Už asi 2 roky som vegetariánka a dokážem skvele fungovať, vlastne si ani nepamätám kedy som bola naposledy chorá. Teraz by som chcela vyskúšať vegánstvo, no moji rodičia majú obavy, ktoré by som chcela vyvrátiť. Mám 15 rokov a preto sa boja. Viem že to zahrňa nejaké obmädzenia ale nepokladám to za nič strašné. Vopred dakujem za Vaše názory.

sarai

Lilly
vegetariánka som bola cca 3 roky.
myslím, že treba rozmýšľať nad tým, čo do seba dávame, nenadarmo sa hovorí:"si to, čo ješ." mám byť vrah len preto lebo to dobre chutí? hrozné presvedčenie. mám vek na to rozhodovať sa sama a overovať si informácie, čo mi média a ľudia okolo mňa servírujú. to čo robíme už od pradávna neznamená, že to nie je stupídne. prečo by som nedala mäso už do úst? je mi to nechutné už len keď idem okolo regálu s tým hnijúcim svalstvom. fuj.
milujem zvieratá. myslím, že nie sú iba niečo, pred čím sa treba skrývať za hrubé betónové múry.
s vegánstvom sa stotožňujem. jednoducho som sa v tom našla. veľa ľudí hovorí, že kravičky niekam to mliečko musia aj tak dávať, že im to pomôže, neuškodí... no ale kam ide krava, keď jej klesne produktivita? na bitúnok.

ak sa môžem spýtať? ty si vegetariánka? :-)

PoPotvorka

Lilly ... nase telo vyraba inzulin no ten casto nefunguje tak ,ako by mal co sposobuje inzulinova rezistencia a tu mozes prelomit ,len pohybom ..... nie pohybom v posilnovni ,ale pohybom na cerstvom vzduchu a najdolezitejsia je chodza -beh ..... po kazdom jedle cca 15 minut chodze a nepotrebujes ziadnu posilnovnu ,lebo skus prestat chodit do posilnovni na pol roka a co sa stane ? tvoje telo "sfuci" ostane take mlandrave
takze ano najdolezitejsi je pohyb na cerstvom vzduchu ,to ostatne (posilnovna ,fitko) je len ako doplnok

Lilly

Pestrá strava = prijímať jedlo plné živín, vitamínov, minerálov, enzýmov, antioxidantov, ...
Neznamená to, že musíš mať každý deň iné raňajky, obed, večeru a pestrá strava neznamená, že musíš jesť všetko všetko jedlo čo nájdeš v supermarketoch alebo všetky tie jedlá čo ti navarí, napečie, nagriluje babka, mamka, ...

A PoPotvorka ako si myslela toto,lebo som nenašla podstatu "a samozrejme pohyb ..... a nie fitko - posilnovna 3 -4 krat do tyzdna !! to je hovadina"
akože iba pohyb kazdy den a na cerstvom vzduchu sa povazuje za pohyb podla teba?

PoPotvorka

tvoji rodicia maju pravom obavy a teda ,strava v tvojom veku by mala byt pestra ,bohata ,takze akakolvek zmena stravovania je do urcitej miery riziko
zober si take bravcove maso ,ktore sice obsahuje o trosku viac tuku ako hovadzie ,ale bravcove maso je velmi bohate na vitaminy (B ,zinok ,salen a podobne.) ,takze tieto vitaminy ti urcite casom pochybia
ja som za pestru stravu ,nakolko zdravy zivot sa rovna plnohodnotne ,co najpestrejsie jedlo a samozrejme pohyb ..... a nie fitko - posilnovna 3 -4 krat do tyzdna !! to je hovadina

inac aj ja som skusala stravovat sa nie prave najvhodnejsie ,takze mam malicku skusenost s .......

Lilly

Ahoj Sarai :)
pekné príspevky. Ako dlho si bola vegetariánka?, keď sa môžem spýtať.
Keď som si prečítala - bola som vegetariánka, teraz idem na vegánstvo a mám 16 - tak to sa mi páči, že už v tomto veku sa zaujímaš o to, aký vplyv ma strava na zdravie a nepodporuješ zabíjanie zvierat a to hrozné zaobchádzanie s nimi na bitúnkoch.

Písala si: mäso beztak nedám už nikdy do úst)... :-)
Prečo, z akého dôvodu ? Alebo lepšia otázka, prečo si sa rozhodla prejsť na vegánstvo?

sarai

v zime nie je veľký výber, pravda...
máme to šťastie, že si môžeme aspoň troška toho dopestovať, ale aj dochovať...
plne podporujem domáci chov lebo človek do toho dáva kus seba a svojho času = života... zviera má všetko, čo potrebuje, dostáva lásku a starostlivosť, a tak sa neskôr odvďačí svojmu pánovi za všetko, čo preň urobil. lenže teraz ide o kvantitu a nie o kvalitu, aj preto som vegánka. lebo sa mi na balkón kravička nezmestí (mäso beztak nedám už nikdy do úst)... :-)

sarai

doubledog

už dlhšiu dobu rozmýšľam, že si spravíme na balkóne skleník, hm, images4.wikia.nocookie.net

nechcem nikoho z ničoho obviňovať len nechápem niektoré argumenty... sama som jedla ako malá mäso a keby sa na mňa opýtate niekoho z mojej rodiny, spoznali by ma iba podľa toho, že som bola papkáč. :-)
ľudia však dospievajú a to ako rozmýšľajú ich od seba odlišuje... vždy tu budú nezhody. vegánstvo a vegetariánstvo je vo svete bežné, len tu na Slovensku sa o tom rozpráva ako o istej smrti... :-D

doubledog

sarai
ok, dohodnute
vy vegani budete zbierat rastlinne jedlo, my vsezravci budeme nahanat zver.
zacneme dnes? :)