Rušivé zvuky - privádzajú ma na pokraj šialenstva.

Príspevok v téme: Rušivé zvuky - privádzajú ma na pokraj šialenstva.
Magy

Tak a aby ste si nemysleli, že som dokonalý, tak aj ja sem hodím jeden problémový aspekt svojho života, ktorý ma serie riadne dlho a nevidím riešenie.
Zvuky. Zbytočné, ostré, cvakavé, rušiace. Privádzajú ma už roky na pokraj šialenstva.
Som introvert, flegmatik, ale ak niekto vedľa mňa začne cvakať s perom, firemnou kartou v držiaku či klipom na ňu, cvakať nechtom o necht, klipom na remienku hodiniek, prebúdza sa vo mne vrah. A to doslova.
Každý taký zvuk je pre mňa ako výstrel z revolveru vedľa ucha. Už som niekoľkým ľudom, ktorí nerešpektovali moju prosbu o necvakanie s perom, tie perá zlomil.
Príkladov by som mohol uviesť milión. Práve absolvujem určité školenie a v prednáškovej miestnosti je nás asi 10. Jeden týpek sa začne hrať s perom, ďalší s kartou (vysúva a zasúva ju do plast. držiaku o pár mm a tým vytvára ostré cvak-cvak zakaždým), a ďalší si každý deň prinesie plechovú škatuľku s Wrigley's Eclipse Mint, pričom je schopný zožrať celú škatuľku za jeden deň!
Okrem toho, že je chlapík už vlastne narkoman so závislosťou na aspartame; čo je neurotoxín s brutálnymi vedľajšími účinkami (čo by ma až tak netrápilo, je to jeho zdravie, nie moje); tak tie zvuky otvárania, zatvárania škatuľky a potom aj rozkusnutia cukríku zubami ma doslova dvíhajú zo stoličky. Kto to nezažil, nepochopí.
Bol som na vyšetrení u ušného. Výsledok je ten, že spodnú hranicu citlivosti mám nižšie, t.j. že dokážem počuť a vnímať aj tichšie zvuky, ako väčšina. Plus rozsah frekvencíí mám taktiež podstatne širší, najmä smerom hore, keď dokážem registrovať aj zvuky, zasahujúce takmer do oblasti ultrazvuku. Počujem napr. píšťalku na psy, netopierov, zdroje a niektorú elektroniku, ak "píska" v oblastiach, ktoré iní ľudia nevnímajú, atď. Tieto vysoké zvuky mi našťastie až tak nevadia. Problémom sú pre mňa práve tie ostré, ktoré sú náhle, krátke a hlasné ako výstrel. A najmä zbytočné. Paradoxne cvakanie kláves na klávesnici, keď niekto píše, alebo s tlačítkami na myši mi nič nerobia. Pokiaľ teda človek robí niečo zmysluplné, tak mi tie zvuky absolútne nevadia.
Zrejme som sa narodil do debilnej doby, keď nadmerný hluk dominuje ako nevyhnutná súčasť životného štýlu, polovička populácie si ventiluje stres a vnútorné napätie tým, že proste s niečím cvaká. A mňa ich ukľudňovanie naopak znervózňuje a privádza do nepríčetnosti.
Má niekto podobný problém? Ako to riešite?

p.s. tému som uzamkol, pretože nemám záujem o debilné a zbytočné komentáre pána d. a ďalších pakov.

EV365

Provokatérom ktorí zámerne zvyšujú adrelín okoliu sa treba pomstiť. Napríklad vydávať podobné zvuky ak to nebudú čakať, alebo systém papagáj.

EV365

slovenkavosvajz: Nie je to choroba, ale reakcia na neustále vyrušovanie. Ak sa ti nebude páčiť práca, tak ju zmeň. Nenechaj si zničiť zdravie. Podobné stavy zažívajú ľudia v panelákoch s neprispôsobivými susedmi, ktorí robia po nociach hluk.

GM

MIZOFÓNIA/MISOPHONIA

- (doslova „nenávisť zvuku“) je neurologická porucha, pri ktorej špecifické zvuky vyvolávajú abnormálnu reakciu – hnev, odpor, paniku a pod. Typickou odpoveďou na situáciu je tzv. "útok alebo útek" (angl. fight or flight response), teda ide o akútnu stresovú reakciu. Môže ísť o zvuky rôzneho charakteru a hlasitosti. Misophonia zahŕňa jedinečný súbor symptómov, ktoré sa dajú pripísať neurologickej príčine, nesúvisí však s dysfunkciou sluchového aparátu. Môžeme ju opísať ako bezprostrednú a extrémne negatívnu emocionálnu reakciu na konkrétne sluchové, zrakové a čuchové podnety, ktorá je sprevádzaná automatickým únikovým správaním. Misophonia narúša každodenný život pacienta a môže mať značný negatívny vplyv na sociálne interakcie. Ľudia trpiaci misophoniou sú často podráždení, nahnevaní alebo až rozzúrení z okolitých zvukov, ktoré vytvárajú ostatní ľudia, ako napr. štikanie nechtov, čistenie zubov, cvakanie perom, chrúmanie, mľaskanie, sŕkanie, povzdychy, zívanie, kýchanie, poťahovanie nosom, kašeľ, žuvanie žuvačky, smiech, chrápanie, ťukanie po klávesnici, klepanie príborom, pukanie hánkami, chôdza, vyslovovanie niektorých hlások, alebo opakujúce sa zvuky a iné. Niektorí sú ovplyvnení tiež vizuálnymi podnetmi, napr. opakované pohyby nôh, rúk alebo mimiky; a to vrátane pohybov, ktoré sú pozorovateľné čo i len kútikom oka. Toto všetko môže viesť k vyvinutiu intenzívnej úzkosti a vyhýbavému správaniu, čo má za následok zníženú socializáciu. Niektorí ľudia cítia nutkanie napodobniť to, čo počuli alebo videli. Napodobňovanie má zmierňujúci účinok, pomáha trpiacemu cítiť sa lepšie.

Carie

Slovenkavosvajz ja zijem v Nemecku a mam tu to iste, rovno pri dome mam kostol co bimba kazdych 15 minut. Tiez som si na to zvykla tak ze cez den to nevnimam ale bohuzial mam vseobecne velmi zly a nekvalitny spanok cize v noci ma to rusi, mam problem zaspat a ked aj zaspim niekedy ma to vytrhne zo spanku. Stuple do uci nemozem pouzivat dlhodobo lebo ma z toho bolia usi. Ale nasla som sposob, kazdu noc si na mobile pustam zvuk ventilatora, taketo monotonne zvuky ma praveze uspavaju. Na youtube sa da najst vela takychto zvukov, vola sa to white noise a je to ventilator, fen, vysavac, dazd a pod. Ja som si to stiahla priamo do mobilu. V noci si to pustim tak hlasnejsie a ono to prebije ten zvuk kostola a ten potom vobec nepocujem. Nie kazdy clovek ma rad white noise ale niektori pri tom dobre spia.

slovenkavosvajz

...chcem sa podeliť s mojím problémom...pracujem ako opatrovateľka v zahraničí a dostala som novú rodinu v bezprostrednej blízkosti kostolnej veže. Počas dňa som si to až tak nevšímala, no v noci to bola úplná katastrofa. Zvon sa z kostolnej veže ozýval každých 15 min., žiaľ aj v noci. A to bol kameň úrazu. Štvrť hodina - jeden úder, pol hodina - dva údery, trištvrte hodina - tri údery a nakoniec celá - štyry údery a k tomu počet hodín. To zn. o polnoci - šestnásť úderov, atď, atď...takto išlo dookola, bez prestania. Po troch nociach, keď som sotva spala 2-3 hodiny, som začala používať štuple do uší, ktoré z duše neznášam. Takto som vydržala cca 3 týždne. Spánok rozhodne nebol kvalitný, ale aspoň päť hodinový. Naše telo však neoklameme. Začali sa prejavovať iné zdrav.problémy, zvýšený tlak (krorý mám vždy v norme) a silné búšenie srdca. Práve pre búšenie srdca som musela vylúčiť spánok so štupľami, ktoré to búšenie ešte znásobovali. (viac som to búšenie vnímala). Zvony ma začali privádzať do šialenstva. Bolo mi často na odpadnutie, točila sa mi hlava a ja som začala tušiť, že tento trojmesačný turnus, nedokončím. Podotýkam, že nepracujeme bez prestania tri mesiace- máme často voľno, dokonca raz týždenne aj 24 hodín. Samozrejme prišlo to, čoho som sa obávala asi najviac - panický atak. Kto to niekedy prežil, nemusím písať, aké pocity som prežívala. Kým som sa dostala domov, bola som trikrát v nemocnici na pohotovosti, až ma museli uznať práceneschopnou. Domov som sa vrátila o mesiac skôr, ako som to mala v pracovnej zmluve. S prísľubom, že dostanem iné prac. miesto. Nič som o mizofónii nevedela, až kým som si nezačala hľadať informácie na internete. Som doma, spím fantasticky a aj tlak mám v norme. Stačila zmena prostredia.

GM

Ahoj Mersina. Už pracuješ na tom blogu prípadne už je hotový? Bohužiaľ tiež sa v našej rodine vyskytla táto pliaga - Misofonia, má ju moja dcéra. Existuje na Slovensku niečo ako miso komunita, rada by som sa pridala. Stretávam sa s neznalosťou lekárov, dokonca ma už aj jedna lekárka vysmiala, že som matka, ktorá hľadá diagnózy na internete. A áno, našla som to na internete a hneď som vedela, prečo je moja dcéra celé roky taká a hovorí mi, aby som nemlaskala.., hoci jem normálne a tiež až tak veľmi nemlaskám pri jedení. Podľa niektorých zdrojov má Misofóniu až 20 percent populácie v rôznej forme. Bojujeme s veľkou neznalosťou. Ďakujem.

Mersina

Ahojte, tak ja by som vám rada presne objasnila o čo ide. Pokiaľ sa u vás doslova prebúdza vrah zakaždým keď niekoho počujete vydávať určité zvuky (niekedy môže ísť aj o vizuálne podnety), môžete seba považovať za Misofonika. Slovo odvodené od presnej poruchy - Misofónia (angl. Misophonia). Ide o neurologickú poruchu, ktorá žiaľ ešte nie je veľmi vedecky podložená, ale prebiehajú v tejto oblasti výskumy a hľadanie možností zmierňovania tejto neznášanlivosti. O najnovších info sa môžete dočítať v priložených linkoch, žiaľ je to v angličtine. Momentálne pracujem na blogu, ktorý by priblížil info zo sveta misofónie aj tým, ktorí si to môžu dovoliť čítať len v slovenčine.

misophoniainternational.com
www.misophonia-uk.org

Pokiaľ si na Facebooku dáte vyhľadať "Misophonia" určite nájdete niekoľko podporných skupín (taktiež v angličtine). Jedna skupina má pritom až 10 000 členov. Ľudia zdieľajú svoje problémy a spôsoby, ktoré im pomáhajú zmierniť utrpenie.

Mne odľahlo tak trocha už vtedy, keď som vedela svoju poruchu pomenovať, pretože náš svet je naozaj boj. Veľa šťastia v zvládaní okolia. :)