Ahojte, dala som sa dokopy s Arabom. Tvrdi, ze nie je moslim, ale ja velmi o tejto kulture vela neviem a myslim si, ze to co vravia v telke su somariny. Je tu niekto kto tiez chodi s Arabom ? Co mam cakat? Mam sa ho opytat narovinu ? Nechcem ho urazit, dakujem pekne :)
Vztah s Arabom
Magy, musím povedať, že môj postoj voči tomuto nie je jednoznačný a konečný. Čítala som nejaký krátky výklad koránu, ale v ňom bolo písané aj o rovnoprávnosi žien s tým, že tam, kde alah nadelil mužovi praktičnosť/rozumovosť, žene dal citovosť. Muž je preto nadradený v mnohých veciach, v zaobstarní a ochrane rodiny a jej povesti ale žena má vyššie postavenie vo výchove detí. Tiež tam bolo o kráse ženy, ktorá je taká krásna, že cudzí muži sú nehodní ju poznať - preto zahaľovanie. Každopádne pôvodný korán som nečítala, lebo sa mi nechce učiť po arabsky a každý preklad koránu, nech sa snaží byť akokoľvek doslovný a prispôsobený chápaniu danej doby sa nesmie nazývať korán:) Vychádzam najmä z osobných skúseností, ale aj to beriem s rezervou, lebo predsa len arabi v UK sú iní, než arabi na svojej rodnej hrudi. A videla som manželstvá, kde po svadbe muslim ženu bil, ale aj také, kde sa žene dá zaobchádzanie muslimom závidieť. Asi sa človek musí spoliehať na vlastný inštinkt a hlavne sa nehrnúť do krajiny o ktorej nič nevie.
Raz som si cez net písala s jedným moslimom z arabskej krajiny, vyzeral inteligentne a moderne. Opýtala som sa ho prečo sa ich ženy musia zahalovat, či to nevníma ako nespravodlivé a diskriminujuce. Povedal že pre nich sú ženy ako poklad ktory je len ich a nechcú ho ukazovať ostatnym. Naši slovenskí muži robia zas to že po svadbe začnú ženy obmedzovat v obliekaní a maľovani, aby ich iní muži toľko neokukovali, aby boli nenápadnejsie Aj slovenskí muži sa často chovajú k svojim ženám akoby to boli arabi, nemôžu nikam chodiť, len do práce a starať sa o deti a muža a ked neposluchnu, tiež dostanú bitku. A koľko žien take chovanie toleruje hoci tu nemáme islam...
Sejla - prave to je kamenom urazu - koran, ktory sa da vykladat rozne, jeho nepouzitelnost, co sa tyka moderneho (rovnopravneho) postavenia zien a vplyv na vsetkych ludi v krajinach s prevahou islamu, bez ohladu na to, do akej miery su nabozni. Koran a jeho myslienky su navyse chapane velmi striktne a tradicionalisticky a akekolvek zmeny alebo modernizacia (aj demokracia) su chapane ako utok proti islamu (tu je povod vo vojnovych konfliktoch medzi "zapadom" a "vychodom"). Klucova je v nasom pripade jedna pasaz. Citujem:
"Muži zaujímajú postavenie nad ženami preto, že Boh dal prednosť jedným z vás pred druhými, a preto, že muži dávajú z majetku svojim ženám. A cnostné ženy sú pokorne oddané. A tie, ktorých neposlušností sa obávate, varujte a vykážte im miesta na spanie a bite ich! Ale ak vás poslúchajú, nevyhľadávajte proti nim dôvody!"
pohlad na to, co je poslusnost a kde su jej hranice, si kazdy moze vykladat (a aj vyklada) po svojom.
z mojho pohladu je fakt nestastna formulacia "A tie, ktorých neposlušností sa obávate". podla tohoto teda nemusi byt zena nutne uz neposlusna, staci len podozrenie, ze len bude, moznost, pravdepodobnost, hrozba. A tym je princip prezumpcie neviny uplne zruseny a zena sa stava hriesnou a neposlusnou uz len tym, ze je. A moze byt trestana, obmedzovana, prenasledovana. Chore? Mozno. Ale tento vyklad (a dalsie) sa vzil do celej mohamedanskej kultury v roznych formach a zeny v krajinach s prevladajucim islamom maju velmi malu slobodu, pravomoci a moznosti na vyjadrenie. Staci otvorit oci a divat sa.
Podla koranu su muz a zena bytosti sice rovnocenne, avsak vztahy medzi nimi sa nezakladaju na rovnocennom partnerstve, ale muzovi patri nadvlada. Dovodom su udajne vacsie rozumove schopnosti muza. Rozum zien je vraj prehlusovany citmi. Na sude sa svedectvo dvoch zien rovna svedectvu jedneho muza. V mohamedanskej predstave su zeny obdarene kuzlom a vnadami, su prefikane a lstive. Preto ich muzi maju chranit pred okolim, ale aj pred ich vlastnou zenskostou.
No a co je to "chranit", si tiez moze kazdy vykladat po svojom. To moze byt od neskodneho dozoru az po obmedzovanie osobnej slobody, vaznenie, tyranie... A to sa stale deje. Bohuzial.
Pre europskeho cloveka je nesmierne narocne pochopit, co znamena byt zenou v azii alebo afrike. je to uplne iny svet, dokonca sa da povedat ze vesmir.
Preto si princesse musi velmi dobre zvazit, ci tie dnesne pocity zo vzplanutia k uzasnemu arabovi jej stoja za zvysok zivota v klietke. povedane jednoducho ale priamo.
Vemeno
V minulosti bolo so ženami zaobchádzané zle a to nielen v islame, ale najmä hinduizme, ale aj kresťanstve a iných náboženstvách. To je história celého sveta, nie len ilamského. V islame sa ženské práva začali rešpektovať oveľa neskôr, ako v amerike, lebo práve v USA vznikla prvá deklarácia ľudských práv a tiež feminizmus prepukol od západu na východ. Dovolím si povedať, na základe osobných rozhovorov s desiatkami moslimských žien aj mužov, že ich pohľad na práva ženy sú práve také, ako som napísala. Samozrejme nie všade a nie v každej rodine. O tom, aké sú ženy menejcenné, síce ojedinele, ale ešte aj dnes v niektorých arabských aj nearabských štátoch bolo popísané veľa, viď napríklad Somálsko, Saudská Arábia, Irak... Ale v pokročilejších štátoch a rodinách vnímajú ženu ako rovnocennú, majúcu potrebu nehy, fyzického odľahčenia, pretože sú nábožensky vnímané ako rodičky, vychovávatelky potomkov, ktorým musia dať lásku a teda ju od muža potrebujú prijať. Nikde som nepovedala, že vydaj za araba je bezpečný, preto som aj zakladatelke témy doporučila zvýšenú opatrnosť aj napriek tomu, že chlapík je oficiálne španiel. Človek nikdy nevie a osobne by som sa nepúšťala do takého risku. Aj tak stále vidím islam ako celkom mierumilovné náboženstvo v porovnaní s inými a skôr, než tu vytiahnete Al Kaidu, uvedomte si, odkial ste informovaní a či je váš zdroj NESTRANNÝ. Tu išlo politiku a medzery v zákonoch islamu, ktoré boli zneužité. Tak isto, ako sú islamské zákony zneužívané a svjsky pochopené v arabských štátoch. Kameňom úrazu je podľa mňa nesprávne vyložený korán, ten sa totiž dá pochopiť veľmi rôzne a fakt, že korán musí zostať zachovaný v pôvodnom znení, je nemenný a neprepísateľný. Takže je ťažké do islamu aplikovať už dnes rovnoprávne postavenie žien.
spanielsky arab s africkymi rodicmi.. boze boze.. vela stastia dievca nech ten tvoj pripad bude vynimkou.
Sejla,
nie som si isty, ci Islam povazuje zeny za krehke naivne stvorenia. Je to naopak.Skor sa mi zda, ze rozoznava rozdiel medzi tym ako zeny vyzeraju a ako sa spravaju. To je asi aj dovod, preco musia byt stale zahalene od hlavy az po paty. Ale neviem, nie som az taky odbornik na Islam.
ja zase poznám araba, ktorý je z muslimskej rodiny v plestíne, asi 10 rokov behá po zahraničí, je silno presvedčený ateista a jeho obľúbeným jedlom je slanina:D Inak pije, fajčí a naviac mu vyhovujú ženy, ktoré ho komandujú.
Taktiež poznám araba, ktorý je 3x rozvedený, dokonca sa rozviedol aj napriek niekoľkomesačnému synovi, ktorý po súde zostal z exmanželkou. To je už ale extrém. Za normálnych okolností u arabov sa nepripúšťa rozvod, je to hanba rodiny.
takto presne zacina vztah nearabky sniekym co maarabsky povod. Ani jeden arab,ked nahana babu(nearabku) jej nepovie , ze je veriaci moslim. Islam je silny a je spojeny i s kulturou zitia. Poznam manzelsky par z Iraku, katolikov. Ich sposob zivota, teda vzajomny vztah,pravidla zitia su skoro totozne, teda pre zeny z nasho pohladu urazajuce...
Aky je skutocny arab, so vsetkym co k tomuto slovu patri, prides az po pripadnej svadbe. A s velkou pravdepodobnostou sa zaradis do davu drvivej vacsiny zien,co lutuju.
Zijem vonku a poznam mnoho mazelstiev cisto arabskych i miesanych.
princezna prečo do toho stále pletieš tú vieru akoby islam bol stelesnenie čerta. To nie je viera, ale kultúra, zvyky, ktoré nemajú s ich vierou nič spoločné. Proste zabehnutý systém rodiny a autority, nepovedala by som, že žena je majetkom, ale sú proste presvedčení, že žena je krehké naivné stvorenie, ktoré treba ochraňovať. Ak je ten tvoj exot vyrastený v španielsku, tak zrejme bude ovplyvnený západnou kultúrou...