Tuto temu zakladam preto, aby som sa mohol takmer kazdy den vyrozpravat o tom, co ma trapi a pod. Nechcem prispievat do inych tem.
Aby som sa mal kde vyrozpravat
To by znamenalo, ze som uz takto tlmocil, nevedel som zopar slovicok, ale vlastnici firmy vedeli o com je rec. Dokonca raz aj po anglicky. Anglictinu nemam velmi v laske, ani sam neviem preco. Tolko slov viem, ale prd ich rozumiem. Nemcina je zrozumitelnejsia.
Dakujem za vysvetlenie.
pan d., to je tlmocenie v realnom case. tlmocis sucasne s tym ako tlmoceny clovek hovori. niekedy to vidis pri prenosoch z konferencii alebo ked si do tv studia pozvu niekoho a je nutne doslova v realnom case toho cloveka tlmocit.
ak to ma byt dobre a zrozumitelne urobene, je to velmi narocny intelektualny vykon a chce to velke sustredenie a vynikajucu slovnu zasobu v oboch jazykoch.
napr. sprevádzaš skupinu turistov po zámku a hneď im tlmočíš čo vraví sprievodca.
Uplne náročnejšie je tlmočenie súvislého prejavu, nejaká uvítacia reč, vysvetlovanie práce, nejakého technolog.postupu a pod.
A co je to simultanne tlmocenie, poznam ten vyraz, ale neviem, co znamena? To je ako volny preklad?
ak by si mal možnosť,tak najlepšie je simultánne tlmočenie na zlepšenie slovnej zásoby.
Gramatiku mam v malicku, ale gramatika nie je vsetko. Treba mi slova.
ono aj nemáš problém s používaním preterita, perfekta, slovosledom, členmi,silné, slabé slovesá,rôzne Wendungen,idiomy,s rozšírením slov. zásoby si nerob problém,všetko sa ti to vylepší vo Frauenkirchen,len rátaj s tým, že osterreichisches deutsch ist ein bissl anders als Hochdeutsch.
Ucim sa z knihy Deutsch im Gesprach. Keby si sa ma na nazov neopytal, tak by som ho ani nespoznal:D Ja v podstate potrebujem len lepsiu slovnu zasobu, nic viac. Uz som viac ako v polovici, ale niekedy sa ucim aj dve hodiny.
To je fakt, ze take veci, ake som dnes kupil, sa nekupuju kazdy den.
nemusíš ľutovať, že si za to vydal tie peniaze.Je to výbava, ktorú nekupuješ každý deň a tá ti dlho vydrží.Ja som si nakúpil veci na cyklistiku v Lidli a som spokojný s nimi,myslím tým nohavice,tričká, bundu a iné handry,ale i cyklopočítač,hustilku a pod.Možno niekto povie,že sú to nekvalitné veci,ale sa mi ešte nepokazilo.Túto sezónu som najazdil asi 1700 km.Na servis mám šťastie,ten nie je vydriduch
Keď si vyštudoval NJ sa učíš aké slovíčka z akej knihy,lekcie?Inak najlepšie sa naučíš v cudzine,to bezpochyby.