Teplo v byte

Príspevok v téme: Teplo v byte
araz

ako tieto dni zvládate?ja som sa dnes už rozplakala,normálne mám s toho tepla depresie,som s toho na nervy neviem to vydržať, tečie zo mna ako z vola,vsade teplo žiaden prievan, ked mam pozatvarane dusno, ked otvorím vleti do bytu rohoručený vzduch a o spaní a ked upravtujem ani nehovorím....sprcha nezaberá,ventilator točí ten teplý vduch po miestnosti,na klimu nemam prachy,som zufala modlím sa nech už je zima....

Jefitto

Dneska pod tatrami v slovenskej zemi :D

19 stupňov, no proste krása. Zajtra odchádzam na tábor, takže by som uvítal slniečko... aj padalo dakus

dazdovka666

Ludia poslednu noc som sa vymenila s kocurom - ja na zemi na mini koberceku, on na posteli... trochu to pomohlo, chladilo, ale zas som sa zobudila taka vystreta, az som mala cele doobedie svalovicu na bruchu :) Esteze zajtra odchadzam na stanovacku, ma tam byt takmer o 10 stupnov menej ako u nas...

RNG

NuZ eskimaci, co ziju z iglu v teplotach pod bod mrazu zely cas maju spotrebu az 9000 Kcal denne a to najma z olejov. A badatelia, co tam s nimi chcu byt si musia na ten tuk a sadlo navyknut rychle, lebo inac na skrobovitych jedlach zahynu.
Dokonca uz pecenie masa ho robi relativne tuhsim a menej steravitelnym,, preto eskimaci jedia vsetko suriove, nanajvys v mraze susene. Ved aj slovo ESKIMO, co nenavidia znamena jedak suroveho masa.
Myslim ze sem dam staru slovensku pesnicku:
Fasiangy turice Velka Noc pride kto nema kozuska zima mu bude
Ja nemem ja nemam len tak sa trasiem dajte mi slaniny nech sa napasiem.

Takze v minulosti ludia dobre vedeli, ze tuk je potrebny na termogeneraciu=vyrobu tepla v tele a preto kedysi bol tuk velmi ceneny ako zdroj energie. Len nove "zdravotne" zasady tuky znacne obmedzuju a potrebne panenske a zivocisne nahradzaju roznymi znicenymi rastlinnymi a pre to mame aj mnohe civilizacne problemy, najma zapchate cievy zo znicenych tukov a prebytku cukrov a z toho zlyhanie roznych organov(srdce=infarkt, mozok=porazky, ladviny=nephritis...)

lost

no prave som sa najedol a mam tu 26C a je mi teplo :D

RNG, mam otazku, ak sa v zime najem niecoho (napr maso a ryzu) tak mi to pomoze zohriat telo?
ciste teoreticky, telo tu energiu moze pouzit na zohriatie sa?
napr, ze budem v zime neobleceny (alebo slabo) a budem enormne vela jest, dosiahol by som taky efekt ako napr lepsie obleceny? :)

xdanielax

Jefitto - tam by som sla dnes spat :D Uz sa ale neviem dockat, ked tam pojdem. I ked to mozno nebude este tento vikend.

..no tu este furt neprsi.

Inak pravda, niektori ludia riesia teple pocasie pobytom v nakupnych centrach..ale to si to radsej odsedim doma/vonku v teple.

RNG

Prilisne teplo moze sposobit vazne zdravotne problemy. Privela potenia sa vyluci z tela privela soli a clovek mopze dostat tetaniu a depresie. Preto je dolezite chladit sa ako sa len da pit dostatok vody a brat dostatok mineralov. Vyborne su napr zeleninove stavy, zriedene vodou.
Tu je vonku momentalne 38 stupnov celzia, ale nemusite ma lutovat, ja mam klimatizaciu vsade a teda zijem viacmenej cely rok v teplote 24 stupnov . Von chodim, len ked som prinuteny o takomto case, ked je tak teplo a u nas naviac extremne vlhko, co tomu dava korunu.
Napriek tomu je uz trava skoro zlta, lebo na take teploty a vietor treba podstatne viac vlahy.

Jefitto

Vieš čo, v tatrach je fajne a pada tam každu chvilu...

Zavisi aj od toho, kde chcete isť. Na lomnickom štite je isto takých 9 stupňov