Ahojte!
Chcela by som sa opýtať,či je tu niekto,kto má skúsenosti s touto poruchou.Psychiatrička mi ju včera diagnostikovala a dostala som stabilizátory(plus už dlhšie berem antidepresíva)a neviem čo mám čakať.Prosím napíšte mi vaše skúsenosti,rady,hocičo.Budem veľmi vďačná.
Bipolárna porucha
Ahojte, mam BAP od 13 rokov, teraz mam takmer 24. Bola som v nemocnici 4x, ale to este na zaciatku, pretoze lekarom trvalo takmer 2 roky, kym mi dali spravnu diagnozu a nastavili lieky. Ako niekto pisal, najhorsia je nespavost, ja som niekedy nedokazala spat aj tyzden, potom som uz od unavy mala halucinacie. V skole som bola hnusna, agresvina, ked mi niekto navrhol psychologa, uzavrela som sa. Bola som v extreme, sama neviem ci depresia alebo mania, asi uplna mania, ale taka so zlosotu voci vsetkemu. Teraz som ok, beriem stabilizatory, ale obcas som viac v manii, ale znesitelnej. Lekarka povedala ze ta porucha ma 6 podtypov a ja mam taky stastny, ze som vacsiu cast zivita v stave miernej manie, ktora skodliva nie je. Len sa musim sledovat. Mne velmi pomohla psychoterapia, a vdaka BAP som si vybrala skolu, ktora ma bavi a spoznala ludi a veci, ktore by pre mna inak ostali tabu : drzte sa vsetci, ci uz s BAp, alebo rodina a priatelia.
mojej dcere diagnostikovali tiez BAP, bola v depresii a momentalne je hospitalizovana, lebo sa dostala do manickeho stavu...berie zyprexu, ale ta jej dodava chut do jedla, vzdy ma hlad...ma s tym niekto skusennost?
teraz, keď si tak spätne čítam tie svoje postrehy, tak áno, bola som v hypománii. ťažko sa priznávajú defekty vlastnej osobnosti.. ale nie o tomto som chcela. asi pred siedmymi rokmi mi diagnostikovali BAP a bola som nastavená na líthium. pred piatimi rokmi sa mi začalo robiť akné na tvári. nepripisovala som to liekom, myslela som, že mám len hormonálne výkyvy a treba ich nechať odznieť. lenže ono to neprechádzalo a celých päť rokov som mala akné. nakoniec som sa rozhodla pre zmenu liekov a nepríjemné vyrážky sa vytratili. na poslednom sedení u psychiatričky som sa dozvedela, že líthium už nie je číslom jedna v prípade liečby BAP, v kombinácii s nejakým jedlom spôsobuje otravu žalúdka. a ešte niečo. dávkovanie liekov na BAP. je tomu asi dva mesiace, čo som si sama začala znižovať dávku liekov a sledujem, čo so mnou robia. cítim sa ďaleko lepšie, menej spím, počas dňa nie som unavená a nervózna. je ťažké sa hýbať a existovať, ak vás lieky utlmujú. nehovorím, že ich nepotrebujem, ale sama si určím, pomaly, postupne, koľko moje telo potrebuje. inak som stratila dosť veľa času práve tým spánkom, nehovoriac o tom, že som mohla pôsobiť na ľudí ako pohodlný typ a neperspektívny a taký kadejaký, čo ma momentálne aj dosť uráža.
8.2.2008 podla zaznamu na tejto stranke som nevedela, co bude s nasou dcerenkou, a len som dufala, ze vsetko bude o.k. nedostala som sice ziadnu spravu od inteligentov zatakovaných bipolarkou, ale dnes viem, ze je mozne prekonat tuto poruchu a pokracovat plnohodnotne a stastne v zivote.
ahojte aj ja trpim BPA.som toho nazoru ze sa s tym da pomerne normalne zit.cite tazsie je to tazsie nez ked je clovek uplne zdravy ale tato choroba neni tragediou, ide len o to ako sa na to clovek pozera.argumentujem najma tym ze ju mam uz diagnostikovanu niekolko rokov a dnes vdaka liecbe a dodrziavaniu zopar pravidiel mozem povedat ze som stastna.nebojte sa,zvladneme to vsetci,drzim na vsetkym palceky!!
Na Slovensku vyšli o tejto chorobe dve knihy 1. Bipolarna porucha od L. Vavrušovej a 2.Kognitivno psychoedukačná terapia bipolarnych porúch. Ta je skor vhodna ako prirucka pre terapiu u psychologa.Inak o tom vela nie je popisane. Ked si ale nahodite do googlu anglicky nazov choroby: Bipolar disorder tak vam vyhodi kopu clankov a informacii o tejto chorobe v anglictine.Tuto chorobu je dobre okrem liecby liekmi liecit aj terapiou u psychologa. Znasobuje to dobry efekt. Prajem Vam vela zdaru pri liecbe.
Maja
ale nie, nemyslím si, je to normálny prejav radosti:)
okrem toho, príliš veľké sebapozorovanie ešte nikomu nepomohlo, dokonca z toho prichádza depresia:) tak čo? trocha prievanu do tých vzťahov:D
Katty, mam pocit, ze sklzavas do hypomanie, davaj si pozor...