Boze, to som nemala vidiet! Prave som videla v TV, ako ti prasivci velkochovatelia kastruju malicke prasiatka BEZ LOKALNEHO OMRTVENIA(!) a to len aby usetrili peniaze! Ako strasne kricali, ved to su barbari! Este stale mam oci plne slz. Ked si predstavim, ze na dedinach sa to tak bezne robilo a mozno este aj robi, tak mi beha mraz po chrbte. Kedy uz clovek raz pochopi, ze zvierata su zive tvory, ktore prezivaju strach, radost, smutok? Su zdegradovane clovekom na uroven veci, s ktorou sa da vsetko robit a hlavne zarabat peniaze. Cim viac mäsa sa konzumuje, tym viac sa tyraju zvierata, lebo produkcia musi ficat, to je predsa profit! Husi sa krmia strojmi, videla som zabery, po rade im brutalne napchaju hrue rury do hrtana, aby to islo rychlejsie, ci hus pri tom porania, im je jedno. Kury broilery su nagniavene tak, ze sa nemozu hybat, dochadza ku kanibalizmu, pretoze im z toho musi zacat sibat ale na to maju velkochovatelia metodu: osekuju im zobaky! Vsetky zvierata su prepchate chemiou, antiiotikami a hormonmi. Taktiez som videla morky, ktore boli z tych hormonov tak pretucnele, ze sa nemohli doplazit ani k vode, trpia bolestami a zapalom klbov. A to je len zlomok toho, co este nevieme. (Resp. nechceme vediet!) A toto vsetko, tu chemiu, strach a bolest zvierat dokaze clovek este zjest!!! Ja sa pytam, co je na tom zdrave? Ak niekomu este po tom vsetkom chuti, pojedat tie ubohe a utyrane mrtvolky, tak nazdravie! Ja sa v kazdom pripade hanbim, ze som clovek. Ludstvo na to aj tak raz pride, ze jedina spravna a zdrava vyziva je bez mäsa. (Ved vsetko, co robilo a robi nespravne, sa mu vracia.) Toho nazoru boli uz z dejin mnohe slavne osobnosti a svet k tomu pomalicky aj speje, ak ovsem ludstvo nestihne znicit celkom vsetko: prirodu, zvierata a aj seba samych.
Nikdy uz nezjem mäso!
no dovody su pre mna casto neprijatelne ale su tam, aj v pripadoch ktore si napisala, rovnako aj za "Zviera zabija len kvoli prezitiu" sa da vlastne napasovat vsetko, lebo to zavisi len od toho ako to dane zviera vyhodnoti, kedze si myslim, ze zvierata premyslaju, tak vysledok nieje vzdy predvidatelny. Mojho psa som to neoducil, ale tak mozno sa citil ohrozeny predsa len husy su tiez dost utocne. Ja nepisem, ze je pre mna nepochopitelne preco to tie zvierata robia, ( napr. obrana, alebo obrana mladat, alebo ruja ) ale, ze to robia aj ked to nemusia spravit kvoli tomu aby prezili, teda v danom momente, v globale keby tuto crtu nemali tak by mozno uz vyhinuli.
hop, opravujem vetu "to je pre teba bezdovodne?" chcela som napisat, ci maju nejaky dovod.
Ze ludia nevrazdia bezdovodne? A to je co, ked sa ludia vyvrazduju denne, zabiju aj strenku pre 20 euro, znasilnia a zabiju dieta, vedu vojny?! To je pre teba bezdovodne? A ked tvoj pes chyti hydinu, tak asi preto, ze si ho to neoducil. Iste, ze niektore zvierata sa citia ohrozene a zautocia. Ale ved to je normalne, ze sa brania. Clovek im vstupuje do teritoria, ktore si chrania, ty sa tiez branis, ak sa citis byt ohrozeny.
Deria: no tak bezdovodne asi nie, otazka je co je ten dovod, bezdovodne nezabija ani clovek. U zvierat moze byt ten dovod este tazsie pochopitelny ako u ludi. Taky baran na teba zautoci len tak, aj byk. Moc o zvieratach neviem, to je len z toho co som odpozoroval. Napr. moj pes zadrhol hus, a doniesol mi ju k noham. (nepochvalil som ho aj ked to asi ocakaval) Pocitam, ze nebol hladny.
A este, ktosi tu s istotou tvrdil, ze pes nerozmysla. Uz cca. 20 rokov je dokonca dokazane, ze pes rozmysla. (Dobreee(!), na to potreboval clovek tisicrocia:))Okrem toho, mala som uz x krat moznost sama sa o tom presvedcit, ze zvierata myslia. Napr. moj pes bol zvyknuty byt stredoodom pozornosti. Ked sme raz hrali s partiou karty, nudil sa, lebo sme si ho nevsimali. Vyuzil moment, ked sme si dali pauzu, rozpravali a smiali sa. Vyskocil do stredu stola (co si nikdy predtym nedovolil) a krutil chvostom, aby sme sa venovali jemu. Aj to je len reflex? Alebo ze pes nepozna smutok? Uz sa neraz stalo, ze ked zomrel pan, pes prestal zrat a uhynul. Mali sme dvoch psov. Ked ten jeden uhynul, takisto ten druhy smutil, nejavil o nic zaujem a niekolko dni nezral. Alebo ked prisla mama po troch tyzdnoch z nemocnice, bol nas havo dokonca urazeny, mama ho nesmela ani pohladkat, vrcal a odtahoval sa od nej, lebo z jeho pohladu ho nechala v stychu, pretoze ho opustila. Asi o pol hodiny sa vsak uz k nej tulil. Ja som toho nazoru, ze kazde zviera rozmysla svojim sposobom. Prikladov by som mala nespocetne vela. Zviera a hlavne pes, opica, slon, ci delfin vedia dokonca tvorit kominacie, ako si pomoct v urcitej situacii. Ak niekto tvrdi opak, tak bud nemal moznost pozorovat zviera intenzivne a dokladne alebo nemal o to zaujem. Nie je predsa vsetko iba reflex a pud sebazachovy. Dokonca aj vtaci myslia. Moj papagaj ucil noveho partnera lietat. Vymyslel to takto. Najprv vyletel z voliery a ked pristal na skrini, volal toho druheho pistanim. Ked stale nechodil, isiel znova pre neho a znova vyletel. Znovu nic. Toto urobil zopar krat. Ked sa ten druhy nemal stale k cinu, zacal ho volat z voliery rovno na zem, pretoze to bolo jednoduchsie, ako vyletiet do vysky. Zabralo a ten druhy ho pekne nasledoval. Ach, mohla by som pisat do rana, kolko rozumu maju zvierata.
oze Lumik, ty tomu davas, vidiet, ze sa v zvieratach vobec nevyznas. Pes je oddany svojmu panovi a je len taky, ako ho majitel vychova. Ak pes zabije, stala sa niekde jednoznacne chyba u majitela, pes nezabija bezdovodne. A ze si nejake zviera chrani svoje mladata, je uplne normalne. Keby tvoje dieta niekto ohrozoval na zivote, takisto by si ho chranila, ci nie? Co su to za nazory, ved to su zakladne veci, ktore by mal kazdy vediet ale problem je v tom, ze v ludoch je viac egoizmu, nez citu a zaujmu aj o nieco ine, nez o seba.
lost: s tym kusnutim to zavisi od temperamentu psa, su aj psy co zabiju svojho majitela nie len kusnu.
Deria: inak aj zvierata zabijaju pre potesenie, dokonca aj psy, niektory aj preto ze si myslia, ze tym potesia majitela. Tak isto su zvierata teritorialne a napr. zautocia na teba ak maju pocit ze im vstupujes na uzemie, pripadne, ze ich ohrozujes aj ked im nic nerobis. Napr. taka diva svina s mladatami, ale aj obycajny kohut, najma ak chce chranit sliepky, vcely, osy...
Maros, uz si ich zjedol niekolko! Nevies, ze do kostnej mucky sa melu vsetky uhynute zvierata z kafilerie, vcetne psov a maciek? A touto kostnou muckou sa krmi vsetok dobytok, aj hydina a ty si to potom kupis pekne zabalene v obchode.
Slubujem,ze vedome nikdy nezjem ziadneho psa. :)