Boze, to som nemala vidiet! Prave som videla v TV, ako ti prasivci velkochovatelia kastruju malicke prasiatka BEZ LOKALNEHO OMRTVENIA(!) a to len aby usetrili peniaze! Ako strasne kricali, ved to su barbari! Este stale mam oci plne slz. Ked si predstavim, ze na dedinach sa to tak bezne robilo a mozno este aj robi, tak mi beha mraz po chrbte. Kedy uz clovek raz pochopi, ze zvierata su zive tvory, ktore prezivaju strach, radost, smutok? Su zdegradovane clovekom na uroven veci, s ktorou sa da vsetko robit a hlavne zarabat peniaze. Cim viac mäsa sa konzumuje, tym viac sa tyraju zvierata, lebo produkcia musi ficat, to je predsa profit! Husi sa krmia strojmi, videla som zabery, po rade im brutalne napchaju hrue rury do hrtana, aby to islo rychlejsie, ci hus pri tom porania, im je jedno. Kury broilery su nagniavene tak, ze sa nemozu hybat, dochadza ku kanibalizmu, pretoze im z toho musi zacat sibat ale na to maju velkochovatelia metodu: osekuju im zobaky! Vsetky zvierata su prepchate chemiou, antiiotikami a hormonmi. Taktiez som videla morky, ktore boli z tych hormonov tak pretucnele, ze sa nemohli doplazit ani k vode, trpia bolestami a zapalom klbov. A to je len zlomok toho, co este nevieme. (Resp. nechceme vediet!) A toto vsetko, tu chemiu, strach a bolest zvierat dokaze clovek este zjest!!! Ja sa pytam, co je na tom zdrave? Ak niekomu este po tom vsetkom chuti, pojedat tie ubohe a utyrane mrtvolky, tak nazdravie! Ja sa v kazdom pripade hanbim, ze som clovek. Ludstvo na to aj tak raz pride, ze jedina spravna a zdrava vyziva je bez mäsa. (Ved vsetko, co robilo a robi nespravne, sa mu vracia.) Toho nazoru boli uz z dejin mnohe slavne osobnosti a svet k tomu pomalicky aj speje, ak ovsem ludstvo nestihne znicit celkom vsetko: prirodu, zvierata a aj seba samych.
Nikdy uz nezjem mäso!
Maros...taki ludia sa mi najviac pacia...vegetariani na 100%...ale ich zvierata jedia presne to...proti comu oni bojuju...a poznam takych dost vela...
Deria ma bylinozraveho psa:)
Deria...a este mi napis...co si davala jest svojmu psovi(spominala si ze mas,alebo sa staras)...predpokladam ze jedol vyrobky z masa...(a hadaj odkial je to maso) :)
Deria........jedz si co chces,kludne aj javorove listy. Ja zijem len raz a nic sa nezmeni a nezmeni to nik.Po tisice rokov sa konzumuje maso......od byvolov az po termitov.
Evellinka, nepocuvaj take argumenty. Je sice pravdou, ze ani ja ani ty nezmenis nic na tom, ze sa budu na tych zivych stvoreniach pachat take barbarstva! Ale vedz, ze nejedenim mäsa prispievas k tomu, aby sa to raz zmenilo. Aspon natolko, aby sa so zvieratami zaobchadzalo humannejsie. Lebo keby kazdy rozmyslal tak, ako Maros, nikdy by sa v zivote nic nemohlo zmenit k lepsiemu. Nastastie vegetarianov stale pribuda. Ved vies, cim väcsi dopyt, tym väcsia ponuka. A zastavit sa taki chovatelia nedaju nicim. Takze nejest mäso je jediny sposob, ako ich schladit.
evelina.....
Ak ho nebudes jest ty,urcite ho niekto iny zje za 50 percentnu zlavu z dovodu konca spotreby:)
Ozaj........uz si videla akym sposobom oberaju jablka atd?:)
Deria....tak mäso uz nezjem ani ja,som rada ze si to utrpenie tu napisala a ked som to citala,tak sa mi slzy tlacili do oci.Je to fakt hrozne.Skoncila som s mäsom...nikdy viac.
Lumik,
zakon? To mam uz hned napad! V prvom rade by mal byt taky, ze akym sposobom kto koho umyselne tyra, (ci cloveka alebo zviera) takym istym sposobom by bol potrestany on sam. Nic menej, nic viac. To pokladam za najspravodlivejsi trest.
Ano, Watermelon, viem, ze mas pravdu ale tak daleko este nie som, ako ty:). Pomaly vsak k tomu tiez spejem. Vajcia jem samozrejme tiez iba z volneho chovu a mlieko nastastie neznasam. Z mliecnych vyrobkov jem vlastne iba syry. Ale mozno este dospejem:):)
co by ste navrhovali ? ako by ste to zariadili, ake pravidla nastolili, keby ste mali neobmedzenu moc, myslim v ramci ludskych moznosti, ale ze by ste mohli presadit hocijaky zakon napriklad a podobne, pripadne venovat financie na nejaky druh vyskumu ( synteticke maso a pod... )?