Boze, to som nemala vidiet! Prave som videla v TV, ako ti prasivci velkochovatelia kastruju malicke prasiatka BEZ LOKALNEHO OMRTVENIA(!) a to len aby usetrili peniaze! Ako strasne kricali, ved to su barbari! Este stale mam oci plne slz. Ked si predstavim, ze na dedinach sa to tak bezne robilo a mozno este aj robi, tak mi beha mraz po chrbte. Kedy uz clovek raz pochopi, ze zvierata su zive tvory, ktore prezivaju strach, radost, smutok? Su zdegradovane clovekom na uroven veci, s ktorou sa da vsetko robit a hlavne zarabat peniaze. Cim viac mäsa sa konzumuje, tym viac sa tyraju zvierata, lebo produkcia musi ficat, to je predsa profit! Husi sa krmia strojmi, videla som zabery, po rade im brutalne napchaju hrue rury do hrtana, aby to islo rychlejsie, ci hus pri tom porania, im je jedno. Kury broilery su nagniavene tak, ze sa nemozu hybat, dochadza ku kanibalizmu, pretoze im z toho musi zacat sibat ale na to maju velkochovatelia metodu: osekuju im zobaky! Vsetky zvierata su prepchate chemiou, antiiotikami a hormonmi. Taktiez som videla morky, ktore boli z tych hormonov tak pretucnele, ze sa nemohli doplazit ani k vode, trpia bolestami a zapalom klbov. A to je len zlomok toho, co este nevieme. (Resp. nechceme vediet!) A toto vsetko, tu chemiu, strach a bolest zvierat dokaze clovek este zjest!!! Ja sa pytam, co je na tom zdrave? Ak niekomu este po tom vsetkom chuti, pojedat tie ubohe a utyrane mrtvolky, tak nazdravie! Ja sa v kazdom pripade hanbim, ze som clovek. Ludstvo na to aj tak raz pride, ze jedina spravna a zdrava vyziva je bez mäsa. (Ved vsetko, co robilo a robi nespravne, sa mu vracia.) Toho nazoru boli uz z dejin mnohe slavne osobnosti a svet k tomu pomalicky aj speje, ak ovsem ludstvo nestihne znicit celkom vsetko: prirodu, zvierata a aj seba samych.
Nikdy uz nezjem mäso!
Myslim, ze problem vznikol uz tam, ked sa clovek rozhodol drzat a chovat psov.
Vraj najzdravsia strava pre psa je surova. Tzv. BARF, co je uz velmi rozsirene (nie je to iba mäso, treba si to nastudovat.) Moji psi surove mäso nechcu, pretoze nie su na to zvyknuti. No co, tak, ako su ludia zvyknuti na mäso a nemozu alebo nechcu si ho odpustit.:) Rozdiel je iba v tom, ze pes nad tym neuvazuje, lebo nie je clovek.
Bingham, mozem ti povedat, ze nerada pripravujem psom to mäso ale ja odoberam od sedliaka. A ten tie zvierata aspon netyra, ako ti prasivci vo velkochovoch. (Okrem toho, mojim psom nedavam pravdaze iba mäso.) No ved to, keby ludia aspon viac na to dbali, odkial, od koho to mäso kupuju, uz to by bol pokrok.
watermelon...nakolko som mal psov...tak mozem kludne napisat ze ziadnymi ludskymi chorobami netrpeli...
a ano ked pojdeme do hlbky tak ani varena/granulova strava neni prirodzena...ale urcite lepsia ako cisto vitarianska...
Bingham áno je to nanútene ale aj varena strava je psom či mackam nanutena. Pes nie je vareny masozravec a ani granulezravec. Pokiaľ viem tí veganski psi bývajú aspoň zdraví. Vraj tí "varení" trpievaju typicky ľudskými chorobami.
watermelon...ved prave...nie je to prirodzene...a to bola ta ironia o ktorej sme sa bavili s deriou...ze na jednej strane ti ludia bojuju...proti niecomu...a na druhej strane...davaju psom vegetarianske granule...pride mi to dost smiesne(lebo...ked sa ja rozhodnem byt vegetarian...je to na zaklada toho ze som o tom presvedceny....lenze tomu chudakovi psovi to bolo nanutene)...a povedzme si uprimne...akoze robit zo psa(masozravca)...vegetariana...je maximalne zvratene
a co si spominala...tie kravy...ano to je pravda...lenze robia to ludia ktori nemaju ziadne zasady(na rozdiel od vegetarianov)...a robia to cisto pre biznis...takze to vobec neporovnavajme
maros 75-vystihol si to presne...:-))
Rozky, mlieko a zvysky od stola????? Voleeeeeee :D to nemyslite vazne??!! Ked toto vidim, ako niektore babky na dedine krmia svoje psy a macky, nozik sa mi vo vrecku otvara a voda zo zubov tecie... Od mlieka maju zvierata len problemy, bud po nom hnackuju alebo ich zapeka, presolene zvysky nasich ludskych zradiel, to je sodoma gomora aj pre nas, nieto este pre zvierata, no a pchat psa alebo macku pecivom... Ty kokos, ja len ziram.
Bingham hm nie je to prirodzené. Ale skús sa vžiť do osoby čo neje mäso z etických dôvodov a má psa, uz ho mal pred tým ako prešiel na bezmasitu stravu. Ja ich celkom chápem ale tieto veci neriešim, nemám psa. Ale keď uz ide o prirodzenosť, je prirodzené kŕmiť kravu obilím či hovädzím mäsom čo sa pridáva pomlete do stravy kraviciek? Veď z kráv robia kanibalov doslova. Celkovo čím je krmena zver na jedenie je neprirodzené a veľakrát humusne. Čítala som že sa aj ich trus primiesava a perie atď...
Viete co??
Vystrielajme sa a budu mat zvierata pokoj.
Nik nebude tu riesit nejaku hovadinu.
ale keby neboli zvierata,tak ani to mlieko by nebolo....ak,tak sojove
Deria/watermelon...ale neviem ci je to spravne takto krmit psov...lebo zrovna toto sa mi nezda prirodzene... :)
A psovi by sa rozhodne nemalo davat mlieko... !!!