Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Nikdy uz nezjem mäso!

Príspevok v téme: Nikdy uz nezjem mäso!
Deria

Boze, to som nemala vidiet! Prave som videla v TV, ako ti prasivci velkochovatelia kastruju malicke prasiatka BEZ LOKALNEHO OMRTVENIA(!) a to len aby usetrili peniaze! Ako strasne kricali, ved to su barbari! Este stale mam oci plne slz. Ked si predstavim, ze na dedinach sa to tak bezne robilo a mozno este aj robi, tak mi beha mraz po chrbte. Kedy uz clovek raz pochopi, ze zvierata su zive tvory, ktore prezivaju strach, radost, smutok? Su zdegradovane clovekom na uroven veci, s ktorou sa da vsetko robit a hlavne zarabat peniaze. Cim viac mäsa sa konzumuje, tym viac sa tyraju zvierata, lebo produkcia musi ficat, to je predsa profit! Husi sa krmia strojmi, videla som zabery, po rade im brutalne napchaju hrue rury do hrtana, aby to islo rychlejsie, ci hus pri tom porania, im je jedno. Kury broilery su nagniavene tak, ze sa nemozu hybat, dochadza ku kanibalizmu, pretoze im z toho musi zacat sibat ale na to maju velkochovatelia metodu: osekuju im zobaky! Vsetky zvierata su prepchate chemiou, antiiotikami a hormonmi. Taktiez som videla morky, ktore boli z tych hormonov tak pretucnele, ze sa nemohli doplazit ani k vode, trpia bolestami a zapalom klbov. A to je len zlomok toho, co este nevieme. (Resp. nechceme vediet!) A toto vsetko, tu chemiu, strach a bolest zvierat dokaze clovek este zjest!!! Ja sa pytam, co je na tom zdrave? Ak niekomu este po tom vsetkom chuti, pojedat tie ubohe a utyrane mrtvolky, tak nazdravie! Ja sa v kazdom pripade hanbim, ze som clovek. Ludstvo na to aj tak raz pride, ze jedina spravna a zdrava vyziva je bez mäsa. (Ved vsetko, co robilo a robi nespravne, sa mu vracia.) Toho nazoru boli uz z dejin mnohe slavne osobnosti a svet k tomu pomalicky aj speje, ak ovsem ludstvo nestihne znicit celkom vsetko: prirodu, zvierata a aj seba samych.

geekygirl7

Nezhodneme. Stojim si za tym, ze 0,8 az 1. Mozno este 1,5 ak extremne sportujes ale 2 urcite nie.
Nechapem co je zle na vlaknine, prave ty s tvojim 2g na kg a zo zivocisnych zdrojov si akurat tak robis nabeh na rakovinu hrubeho creva.
Neviem preco by som nemohla konzumovat fazulu vo vacsich mnozstvach, ak ma z nej nenafukuje. A mas rozne druhy fazule,mas sosovicu, cicer, tofu...rozne orechy, semiacka. V tom jedalnicku si napr. nemal ovocie, zeleninu...celozrnne cestoviny. Vsak hod svoj jedalnicek nech vidime aky ho mas rozmanity.
Vyraz kvalitne bielkoviny je v tom vyzname ako ho podsuvas nezmyselny.
Nehovoriac o tom, ze ti garantujem, ze 90(a viac)percent slovenskej populacie ma nadbytok bielkovin v strave a nedostatok vlakniny.

Ja chapem, ze bola ina doba, ale prave preto, ze nebolo dobre zdravotnictvo tak prezivali najodolnejsi jedinci(prirodzeny vyber ak chces - lepsia imunit napr. si vie poradit s rakovinotvornymi bunkami) a ti sa potom samozrejme doziju aj dlhsieho veku.

Deria

bingham,
no ja to tak nemam s tymi bielkovinami nastudovane ale ako som spomenula, uz 20 rokov fungujem bez mäsa v pohode.
bukovskeho maju niektori blazni za blazna ale zaujimave, ze prave on sportoval, myslim, ze dokonca reprezentoval sk v plavani. ten sa urcite nepchal chemiou a povedal, ze bez tej jeho zdravej vyzivy by to bol tazko zvladol. precitaj si nieco od neho, mozno tam najdes odpovede na tvoje otazky. v jednej knihe popisuje napr aj ktore jedlo ma kolko kalorii, bielkovin, tukov, atd., aj ktore jedla proti ktorym chorobam su dobre.
a poznas polakovica? ten chlapik vie vykuzlit take jedla bez mäsa, ze to je urcite europska, ak nie svetova rarita. navstivili sme ho totiz cela partia v jeho fabricke a dovolim si tvrdit, ze to bol zazitok nielen pre nas veg. ale aj pre nasich dvoch priatelov, ktori jedia mäso. ked sme tam prisli, privitala nas vona peceneho chleba a mily, vtipny a velmi pohostinny majitel. po tom, ako sme si sadli, zacal pan polakovic vyvolavat do mikrofonu: doneste zabijacku! gulas, taku klobasu, onaku, jaternice, potom aj rozne syry a ostiepok, no ten ma uplne dorazil, perfektny! treska ani nehovorim. normalne som citila akoby rybu, az som sa zlakla, ci v tom naozaj nie je ryba. a vsetko na rastlinnej baze a chutovo neuveritelne podobne originalu! k tomu sa podaval cerstvy chlieb. navidomoci chutilo aj nasim dvom mäsozravcom, ti boli uplne v soku, ze take nieco existuje. povedali, ze keby to vzdy mali doma takto pripravene, ze by si vedeli predstavit zit aj bez mäsa. polakovic ma vynikajuci prehlad o zdravej vyzive a vsetko ochotne vysvetli, na co sa pytas.

bingham

geekygirl7...to ze v tej dobe zomierali deti...tak za to mohlo zle zdravotnictvo...(a celkovo bola uplne ina spolocnost) ved vtedy ludia bezne zomierali na chripku...a dokonca aj na slepe crevo...co je dnes pomerne banalna operacia...takze moc by som neporovnaval tu dobu s dnesnou...

lost

geekygirl7
nj, ten kodex je nahovno :)
"vacsina" moze byt 51% ... atych 49% alergika kludne nech aj zabije :D ved co.. zakaznik nas sluha, a nie pan :)

ja mam take vaakuovo balene chleby - vydrzi to pol roka, mozem mat zasob az po Mesiac prakticky , tak je to asi idealne riesenie dnes :)

bingham

Lost...to je stara znama vec...ze ludia ako tvoj dedo...co jedli pomerne mastne jedla...sa dozivaju vysokeho veku...(u mna v rodine to iste)

bingham

geekygirl7...neviem preco by sme sa na tom nezhodli...ked pri 1,5g..si udrzujes svalstvo...tak preco by som ja co mam cez tyzden posilku plus treningy...nemohol mat 2g...(viac je samozrejme hlupost...lebo sa to vyluci mocom...a navyse sa zbytocne zatazuje organizmus...to suhlasim)

na ovsenych vlockach nie je nic zle...je tam vela komplexnych sacharidov...plus bielkoviny....to iste aj hneda ryza...plus fazula ma tiez vela bielkovin

ale...za 1...ten jedalnicek ma okolo 70g bielkovin...to znamena ze ja by som toho musel zjest viac ako dvojnasobok(co silne pochybujem ze take mnozstvo ovs...je prospesne...vzhadom na vlakninu co obsahuju...a to iste plati aj pre fazulu ktoru sa rozhodne neodporuca jest vo velkom mnozstve...(jedine co by sa z toho dalo stale jest je ta ryza)

za 2...toto je ta pestrost jedalnicka... ???...aj ked viem ze je to len priklad...(plus teda este ovocie...v ktorom teda nie su skoro ziadne bielkoviny)....je to velmi ale velmi jednostranne...prilis vela vlakniny...a minimum kvalitnych bielkovin

prezit by sa samozrejme na tom dalo...ale doslova prezit... :)

geekygirl7

To neviem, pretoze take nehladam. Ja sa pozeram na to, aby bolo pecivo celozrnne alebo grahamove. Podla potravinoveho kodexu tam musi byt vacsina celozrnnej alebo grahamovej muky. Takze ak mas grahamovy chlieb, rozok malo by to byt ok.
Ale nekupovat viaczrnne,tmave atd pecivo.
To je len zafarbene, s nejakymi zrnieckami navyse.
To s tymi nasimi starymi rodicmi je zlozite: nesedeli na zadku cely den ale makali, potraviny neboli tolko upravovane a pochadzaju z generacie, kde este dost deti umieralo v detstve - takze, ak prezili pravdepodobne geneticky su na tom dobre.

lost

aha, mam kuracie maso 22,5g bielkovin na 100g masa.. hmm

kuracia sunka 26? to je dovolim si povedat blbost.. ako moze ciste maso mat 22 a 50% muka, 30% voda 10% sol a 10% kuracia sunka 26g bielkovin ? to nemoze mat viac ako 8% bielkovin v sebe..

www.nefrologia.sk

Strava s vysokým obsahom BIELKOVÍN likviduje MOZOG!
tvnoviny.sk

lost

heh no moj dedo cely zivot jedol klobasky atd.. slaninu.. take srandicky ze pol centimetra hruby chlieb a na to len 4cm tenka vrstva masti a inych dobrot :D

a zije a ma slusny vek uz :)

zije - nie preziva.. aktivne (cize zdravie este sluzi tak, ze moze robit relativne vela veci, fyzicke aktivity atd.. a to nie je vyrchtly 40kg atd..)

ale vsetko domace, nie tie tesco-shity, pomlete kosti, koze a vykaly... to je dnesna super spickova kvalita masa v obchodoch :)

no ale jedol aj zeleninu a ovoccie, aj maso samozrejme..

ale vsetko domace :)

to len taky kvazi extrem, ze ani to nemusi zabit :)

mna by zaujimalo, ci niekto nevie, kde sa da zohnat pecivo / chlieb, ktore nema v sebe psenicnu muku, pretoze tie grahamove, tmave peciva, to je len farbivo..

geekygirl7

Tak na tomto sa nezhodneme:myslim si ze 2 g/kg je zbytocne vela.
Co je zle na ovsenych vlockach? Vlaknina, znizuju cholesterol, celozrnne sacharidy.
Hneda ryza-komplexne sacharidy, ovela viac vitaminov ako v ryzi bielej.
Ja mam napr. velmi rada fazulu, celkovo strukoviny.
V pohode si dam poduseny spenat s olivovym olejom, sosovicu a grahamovy rohlik.
Samozrejme vela inej zeleniny,ovocie,celozrnne a grahamove cestoviny a pecivo,rastlinne oleje(oliv. lanovy, avokadovy,tekvicovy...), sezam, lanove semiacka, tekvicove,slnecnicove, orechy...
Ked si myslis, ze k plohodnotnemu zivotu musi patrit steak a klobaska...ja si to nemyslim.