Boze, to som nemala vidiet! Prave som videla v TV, ako ti prasivci velkochovatelia kastruju malicke prasiatka BEZ LOKALNEHO OMRTVENIA(!) a to len aby usetrili peniaze! Ako strasne kricali, ved to su barbari! Este stale mam oci plne slz. Ked si predstavim, ze na dedinach sa to tak bezne robilo a mozno este aj robi, tak mi beha mraz po chrbte. Kedy uz clovek raz pochopi, ze zvierata su zive tvory, ktore prezivaju strach, radost, smutok? Su zdegradovane clovekom na uroven veci, s ktorou sa da vsetko robit a hlavne zarabat peniaze. Cim viac mäsa sa konzumuje, tym viac sa tyraju zvierata, lebo produkcia musi ficat, to je predsa profit! Husi sa krmia strojmi, videla som zabery, po rade im brutalne napchaju hrue rury do hrtana, aby to islo rychlejsie, ci hus pri tom porania, im je jedno. Kury broilery su nagniavene tak, ze sa nemozu hybat, dochadza ku kanibalizmu, pretoze im z toho musi zacat sibat ale na to maju velkochovatelia metodu: osekuju im zobaky! Vsetky zvierata su prepchate chemiou, antiiotikami a hormonmi. Taktiez som videla morky, ktore boli z tych hormonov tak pretucnele, ze sa nemohli doplazit ani k vode, trpia bolestami a zapalom klbov. A to je len zlomok toho, co este nevieme. (Resp. nechceme vediet!) A toto vsetko, tu chemiu, strach a bolest zvierat dokaze clovek este zjest!!! Ja sa pytam, co je na tom zdrave? Ak niekomu este po tom vsetkom chuti, pojedat tie ubohe a utyrane mrtvolky, tak nazdravie! Ja sa v kazdom pripade hanbim, ze som clovek. Ludstvo na to aj tak raz pride, ze jedina spravna a zdrava vyziva je bez mäsa. (Ved vsetko, co robilo a robi nespravne, sa mu vracia.) Toho nazoru boli uz z dejin mnohe slavne osobnosti a svet k tomu pomalicky aj speje, ak ovsem ludstvo nestihne znicit celkom vsetko: prirodu, zvierata a aj seba samych.
Nikdy uz nezjem mäso!
watermelon: Vazim si tvoje vedomosti. Mozes mi napisat vhodne kombinacie rastlinnej potravy? Napriklad varena psenica a strukoviny. Viem jes surovu stravu, tak napis surovu.
watermelon kto sa s tebou hada a provokuje?ked sa nieco pytam, tak hned akoze provokujem?pytam sa, lebo ma to zaujima...ale ved dobre
maruska co ta je do toho? ja sa nechcem hadat, nemam taku potrebu, s tebou som sa nahadala dost. nemam rada obmedzenych ludi, prepac, vidite len to negativne, co bude ak???? to budem riesit potom. teraz je teraz a prave teraz sa mu vstepuju spravne navyky stravovania najlepsie, co sa mu teraz vstiepi, to ostane hlboko. mam toho dost nacitaneho, uvidim ako to bude v praxi, ale len kvoli tomu ze raz volaco mozno bude, sa nevzdam. Raz si mozno zlomis nohu, tak preco nie hned??? ci ako mam zmyslat? Napisala som ze si nerobim iluzie, ved dokonca ani jeho otec nie je surovy uplne... takze co? v kazdom pripade sa vzdy budem snazit aby jedol co najzdravsie. Ked ho naucim ze zvieratka su kamarati a my kamaratov nejeme, tak som si 100% ista ze ich jest nebude. O tom pisu vsetci vegani co tak naucili deti. tie deti v zivote nedali maso do ust, ak im vytvorili na to predpoklad. ATD. maruska naozaj nemienim reagovat na ziadne provokacie.
doubledog, vau mas moj obdiv. len to maso nenahradzaj kolacmi a vyprazanym syrom s hranolkami lebo si nepolepsis a das to potom na vrub nedostatku masa...
Esencialne aminokyseliny a ich vyuzitie: cs.wikipedia.org
pes: Najprv si o tom niečo naštuduj, aby si nebol sklamany (esencialne aminokysliny, mastne kyseliny, cukry, kvalita potraviny, ceny, spravna kombinacia potravin, napriklad psenica - strukoviny)
*skolky alebo skoly
watermelon a co urobis, ked bude maly chodit do skoly alebo do skoly? a co ked bude chcet take jedlo ako maju ine deti? co urobis potom?zakazes mu to?
Deria, hej treba mat vela nacitaneho, lekar ti nepomoze v otazkach stravy, co uz. Zo zaciatku prikrmovania som hodne stresovala, nevedela som co mu davat, vkuse som nieco studovala a potom prisiel zlom ked som si uvedomila, ze ved dietatko co nema pokazene chutove pohariky (mam doma knihu z pred 30 rokov, tam je pisane, ze matky davali detom do mlieka CUKOR - aky zlocin preboha!!!!) ma perfektnu intuiciu a same bude jest co je prenho najlepsie a najzdravsie, a tak veru je. Maly teraz frci na avokadach, sem tam si da ine ovocie, chutia mu fifi bananiky. Takisto som sa stresovala s pomarancmi - vraj alergen a deti ho nemozu do 1. roku, ale maly si to vyslovene ziadal a tak si robime pomarancovo bananove smoothies, ci obycajne stavy. A zboznuje zelene stavy zo salatov a mrkvy - cerstvo odstavene. Takisto je zeleninu - papriku uhorku rajcinu... Skratka uz nestresujem, syncek sa uzasne vyvija, ked ho porovnam s kamoskinou dcerou, je 2 mesiace dopredu vo vsetkych aktivitach.
ALe citala som o jednej vitarianskej rodine na Slovensku ze povedali doktorke ze dcera je len surovu rastlinnu stravu, a ta to prijala kedze nemohla namietat, lebo sa dieta uplne normalne vyvijalo. Snad sa aj ja raz budem moct priznat. I ked si nerobim nadeje ze ostane uplne surovy, tlaky budu z rodiny velke a urcite mu budu tajne davat kadejake grcy.
watermelon, to ti rada verim, ze mas z maleho radost.:)
ano, su lekari, ktori to aspon akceptuju. ale keby mali lekari väcsie znalosti o zdravej vyzive, vedeli by aj v tejto oblasti lepsie poradit. bohuzial nakolko tomu tak nie je, musi clovek sam zbierat poznatky a skusenosti.