Kolonoskopia

jajkafr

andrea
pri gastroskopii sa ide stále až do tenkého čreva... trvá to krátko tenké črevo je hneď za žalúdkom, pri gastroskopii netreba prekonávať toľko zákrut ako pri kolonoskopii :) vôbec necítiš nafukovanie, je to nepríjemné iba v tom, že ťa napína na zvracanie ale dá sa to zvládnuť... keďže nie si alergická hrdlo ti zastriekajú Lidocainom takže napínať ťa možno nebude vôbec... ja som cítila v žalúdku takú ťažobu taký zvláštny pocit, ale nebolelo to :) držím palčeky... a ako si dopadla na kolonoskopii čo ti zistili?

andrea28

jajkafr to som citala,ze gastro trva par minut,lenze mne chcu ist az do tenkeho creva,takze aj vtedy to je rychle?ci to trva dlhsie a je to podobne ako kolono?
a pri gastre tiez tak strasne z vnutra nafukuje a tlaci to?lebo to bolo pre mna najhorsie.inak sa to dalo zvladnut.

jajkafr

andrea
neboj gastroskopia není až taká strašná trvá to oveľa kratšie ako kolonoskopia... bude ťa pritom trošku napínať, ale dá sa to zvládnuť :)

andrea28

tak uz to mam za sebou aj ja :)
boliet to nebolelo absolutne,ale bolo mi to vlemi neprijemne :( taky pocit,ze potrebujem ist na zachod,ale nemozem.keby to netrva tak dlho,tak by to nic nebolo.
no,ale prezila som a o 2 tyzdne idem na gastroskopiu.no tak som zvedava,co zas to bude zac.

asdf2

Pred pár hodinami som prišiel z kolonoskopického vyšetrenia.
Bol som bez injekcie a ABSOLÚTNE TO NEBOLELO a NEBOLO to ani niajak extra nepríjemné, pohoda..

!!! Nestresujte sa tu zbytočne !!!

jajkafr

andrea
pred kolonoskopiou mi nevraveli nič, ale keď som šla na irigografiu lekárka mi dala taký lístoček a tam bolo písané čo nesmiem jesť, ale to sú asi 3 roky dozadu takže ten lístoček už nemám... ale bola tam zelenina tuším kapusta, paradajky, paprika a neviem čo všetko... nemusíš úplne kašovitú stravu, kľudne môžeš aj chlieb... špenát sa tiež ráta do zeleniny... nemalo by sa jesť jedlo, ktoré nafukuje (strukoviny, kysnuté...) takže kľudne v sobotu ti stačí držať diétu nemusíš sa tyranizovať od piatku... a v nedeľu nič len vodu a ten X-prep, tiež môžeš vývar, ale len čístý vývar bez zeleniny, cestoviny len tú vodu... pred vyšetrením môžeš piť čistú vodu tá nevadí... držím palčeky

andrea28

no,o jedle mi nevraveli nic,ale sama som to tak planovala,ze ked idem v pondelok,tak v piatok by som si dala len lahke jedla a v sobotu len nejake kasovite jedla,polievky.planovala som zemiakovu kasu,spenatovy privarok,...to sa tiez rata do zeleniny?
nevedela by som to nikde na nete zistit,co sa este nemoze jest?

jajkafr

andrea
ešte niečo... neviem či ti vraveli, ale 2 dni pred vyšetrením by sa mala prijímať ľahká strava... nemala by si žiadne ovocie, zeleninu, ťažko stráviteľné jedlá, kapustu a ja neviem čo všetko tam ešte bolo.

jajkafr

andrea
aj ja som ho mala vypiť skôr lenže u mňa bol problém v tom, že ja som bola v škole a domov som došla dosť neskoro tak preto som ho vypila až tak neskôr a navyše čakala som okamžitý účinok ako po MgSO4, ktorý som pila pre irigografiou, ale nikdy viac :D...
psyllium nebude potrebné... deň pred vyšetrením sa odporúča nič nejesť len veľa piť... a X-prep ťa prečistí dostatočne nemusíš sa báť... držím palčeky...

andrea28

jajkafr mne ho kazali vypit uz o 11:00 takze dufam,ze o jedenastej v noci uz budem mat pokoj a aspon sa vyspim.
inak mozem si dat rano o osmej,deviatej psyllium,nech to tam trochu posunie,ci nebude to dobre?lebo psyllium inak berem skoro kazdy den.