Ahojte, potrebujem sa asi len vyrozprávať, vypísať. Dnes som sa dozvedela, že náš 12 ročný psík Riki (biely nemecký špic)má rakovinu (pravdepodobne konečníku alebo niečo podobné). Naši mi o tom nepovedali, lebo som na Rikiho veľmi citovo naviazaná - rástol so mnou a strašne ho ľúbim. Je to neuveriteľne múdry psík. Posledné mesiace sa mu začali okolo konečníka vytvárať mokvajúce rany, z ktorých tiekla a tečie krv. Dedko s ním šiel, samozrejme, hneď lekárovi, ten mu to vyčistil, dal mastičku, injekciu, tablety a povedal, že sa s tým nič nedá robiť, že je už starý. Asi vtedy sa dedko dozvedel, že Riki má rakovinu. Ja som bola v tom, že má hemoroidy a je a bolo mi zaťažko sa na to pozerať, pretože si to stále vylizuje. On je neuveriteľne energický, nezložila ho ani prirodzená smrť jeho najväčšej psej kamarátky Fany, s ktorou boli spolu 10 rokov. Ona odišla na starobu a on to zobral tak prirodzene, je to múdry psík. Dnes, keď som sa dozvedela, že Riki má rakovinu, že sa nedá s tým nič robiť, má to už v tele a najlepšie by bolo ho utratiť. Ja som sa zložila a už od rána vkuse plačem, nedokážem to zastaviť a predstaviť si, že by tu už nebol. Vedela som, že raz to musí prísť, ale keď to raz príde, tak človeka to prekvapí a vydesí. Starí rodičia, u ktorých bývame chcú nové šteniatko a Rikiho by chceli dať potom uspať. Mala som pozerať inzeráty so psíkmi, ale odkedy viem, že ho chcú ,,nahradiť\", tak to nedokážem a ani nechcem hľadať nového psíka. Je to akoby ortieľ na smrť. Príde nový a malý, odíde starý. Nechcú to urobiť hneď, chcú ešte počkať, ale odkedy to viem, tak pri hladkaní Rikiho iba plačem. Ja neviem, zdá sa mi, že zatiaľ netrpí. Nebyť toho vylizovania tých rán (ktoré často krvácajú) by ste ani nevedeli, že je chorý. Stále behá, hrá sa, pije, je...
Je mi to strašne ľúto a bojím sa, kedy príde ten deň, keď ho pôjdu dať uspať. Poprosila som ich aspoň, nech mi o tom povedia, aby som sa s ním mohla aspoň posledný raz rozlúčiť. Aj tak sa s tým však nezmierim a bude mi to ešte dlho trvať.