Mama si nevie najst pracu

Príspevok v téme: Mama si nevie najst pracu
Kukipuki

Dobry den, chcela by som sa niekomu zdoverit s problemom, ktory je u nas doma uz velmi dlhu dobu. Ide o to, ze moja mama si nevie najst pracu uz 18 rokov, resp. odkedy bola na materskej. Vystudovanu ma strednu ekonomicku skolu s maturitou, ma zdravotnicky kurz, zdravotny preukaz, pracovala v cestovnej kancelarii ako predajca aj administrativna pracovnicka. No odvtedy to s nou ide dolu vodou.
Otec to poslednu dobu uz nezvlada s nervami, chce ju vyhodit z domu, pretoze zijeme len z jeho penazi, my so sestrou este studujeme, takze si pracu este nevieme najst. Snazim sa jej pomahat, hladam inzeraty, volam kade-tade, no vacsinou je to marne. Naozaj je v dnesnej dobe tak strasne tazke najst si zamestnanie? Skusali sme vela inzeratov, predavacka, upratovacka, telefonistka, pomocna sila v kuchyni, opatrovatelka, no dokonca uz aj pri upratovacke usporaduvaju vyberove konanie a samozrejme si vyberu mladsiu, sikovnejsiu zenu (mama ma 43), ale aj tak je to kopa roboty za smiesny plat.
Niekedy si myslim, ze je to uz marne, mama uz akokoeby ani nemala zaujem, ja si kupujem noviny a hladam na internetovych portaloch, akokeby som si hladala pracu sama pre seba....
Mate nejake rady, ako postupovat? Uz sa to doma neda vydrzat, otec je zasa taka povaha, ze lutuje dat kazdy jeden cent, vyjadril sa, ze akonahle dokoncime skolu, poletime z domu a on nas chovat nebude, a ze matka pojde pod most.... Neviem, co mam robit.
Za vsetky vase rady dakujem.

slnečnicaa

Janulik,
hladas si pracu aj mimo Ke? Dochadzat za pracou sa ti nechce? Si mlada, asi bez zavazkov, kedze zijes u rodicov, mohla by si ist teda aj do zahranicia

jajka001_

v dnesnej dobe sa trhaju aj o miesto upratovacky...
pritom vcera bolo v spravach ze na ucnovkach odbory zanikaju
nerozmyslala si o rekvalifikacii?

Januliiik78

ja keby som mohla robila by som aj predavacku, este aj to je problem, lebo vsade chcu prax ... a aj ked nie, tak vzdy je nejaky problem

delphia

...hm...ale ty za nu nemozes! a ked mas potrebu sa porozpravat s odbornikom, tak nevahaj, ostatni sa o tom nemaju ako dozvediet. a keby aj- co je na tom take nepochopitelne???? ak boli zub, ideme k zubarke, ak dusa, tak psychologovi. to nie je ziadna hanba. ty si nevies ani predstavit kolko ludi ma v sucasnosti problemy a ake su natrieskane cakarne u psychiatrov. takze necakaj, kym celu situaciu prestanes celkom zvadat a budes nedajboze potrebovat pomoc a liecbu psychiatra, ale zajdi uz teraz za psychologom, uvidis, ze uz len tym, ze sa vyrozpravas ako sa ti ulavi. a este ziskas aj cenne rady ako celu vec ustat. si mlada baba, mas svoj zivot a nemozes sa nicit vztahom tvojich rodicov.

hore hlavu. drzim palce a zajdi si po radu za psychol.
pa

Januliiik78

ja keby som mohla robila by som aj predavacku, este aj to je problem, lebo vsade chcu prax ... a aj ked nie, tak vzdy je nejaky problem

BJ

Kukipuki, tak z prispevku, ktory si adresovala mne, ti mozem z istotou tvrdit, ze peniaze stastie v tvojej rodine nevyriesia. Problemy su uplne na inej urovni, a nedostatok penazi je len vec, za ktoru sa to skryva. Napisem ti, ako by to vyzeralo vo fungujucej rodine.
Otec by zarobil kolko by zarobil a rozhodol by, ako sa tie peniaze rozdelia. Tvoju matku by psychicky podporoval, nenadaval by na nu. Tvoja matka by z lasky varila, starala sa o domacnost, bola by vam nablizku, keby ste ju potrebovali. V tomto prostredi by sa darilo lepsie aj otcovi, pretoze muz z velkej casti funguje z lasky, ktoru mu moze dat zena. Takze trufam si tvrdit, ze problem je nedostatok lasky medzi tvojimi rodicmi, a peniaze situaciu len zhorsuju. Ako pises, take prostredie sa negativne podpisuje aj na tvoj zdravotny a psychicky stav, takze jedina cesta je cesta samostatnosti, a k nemu vedie z tvojej situacie tazky psychicky boj.
Psycholog moze pomoct, zavisi na tom, aka silna osobnost to je, no v zasade, bud treba nanho dalsie peniaze, alebo musis pouzit skolskeho... ktory asi za vela stat nebude. Ale mozes tomu dat sancu. To ze sa za to hanbis, ti ukazuje, kde je skutocny problem... lezi niekde v tvojej psychike... akoby v nej sidlil nejaky skryty nepriatel, ktory vidi vsetko co urobis, a odsudil ta za to a potrestal ta tym, ze ti odoberie energiu, cim v tebe vyvolava strach. No a to je ten hlavny nepriatel, z ktorym vlastne v zivote bojujes.
Ak ti mozem odporucit, precitaj si knizky od Dona Miguela Ruiza: 4 Dohody, a Laska, Vztahy a Pratelstvi.
www.martinus.sk
www.martinus.sk
Ak z nich ziskas poznanie, kde lezia korene vsetkych ludskych problemov, a ako k nim pristupovat dalej, pohnes sa v tvojom dalsom zivote o obrovsky kus dopredu.

Kukipuki

Nie, ja naozaj nikoho z mojho okolia nepoznam, kto by pracoval v Rakusku alebo inde v zahranici. Nemame takych znamych. Keby som niekoho takeho poznala, davno by sme sa na tu pracu pytali.

delphia

... a co sa tyka tej nemciny- da sa do rakuska dostat aj mimo agentury. nehovor, ze nikoho nepoznas, kto vonku robi. vsak je tych bab ako maku. a vedia si navzajom dohodit robotu.

...a nehovoriac o tom, ze pocas tych rokov hoc uz len z dlhej chvile sa mohla venovat studiu cudzieho jazyka.