vie my niekto poradit so spravnym kombinovaním potravín, aby som mal dostatok potrebnych aminokyselín aj pri sportovaní ? a na co by som nemal zabúdat aby som mal dostatok energie?
vegetariánstvo
myslím, že je úplne jedno z čoho daný minerál sa do tela dostane, či je to zo zeleniny, mäsa alebo doplnkov- akurát niečo ho obsahuje viac a niečo menej a ak sa rozhodneme si dopĺňať toto cez zeleninu, tak ju budeme musieť jesť na tony- neviem, možno toľko vegetariáni naozaj spapajú za deň...
niektoré AK a minerály, enzýmy a vitamíny obsahuje len mäso a kto ho nepapá, tak si ich proste do org. nedodáva a preto bunky prejdú na nazvem to núdzový režim a snažia sa syntetizovať čo treba alebo nejako aspoň nahradiť- samozrejme na úkor niečoho...
určite majú nedostatok železa- hémového, čo je základ pyrolových kruhov a východisková látka syntézy mnoho org. látok...
takto by som mohol spomenúť viac vecí, ale za všetky ešte spomeniem enzýmy, ktoré obsahuje len mäso a tieto začínajú trávenie už v ústnej dutine žuvaním a následnou syntézou, rozkladom AK, a podstatne sa podieľajú aj na ochrane pred MO...
určite, zelenina je nenahraditeľná, tiež rastlinky majú svoje enzýmy a látky, ktoré nemá mäso- preto si myslím, že treba papať všetko, lebo sme všežravci...
a čo sa týka toho, že koľko živočíchov papá len zeleninu, tak tie majú trošku iné zloženie tráviacej sústavy a esenciálne látky mäsa im vyrábajú MO v tráviacom trakte- sú to ich symbionty a preto ich ATB zabíjajú...
Dakujem vam velmi pekne, semiacka si urcite pojdem dokupit, nech mam pestrejsiu stravu. Odstavovac mame, rano si vzdy vytlacim par pomarancov a tym zacinam den. :) Este raz dakujem, budem sa snazit co najlahsie to zvladnut.
Ja som bola čistá vitarianka, teraz to sem tam pokazim. Semien a orechov nemusís jesť veľa, striedaj ich a namacaj orechy na noc, sesame na 2hod, mak tiez. Teraz ráno frcim na obrovských smoothies: ak máš mixer, a odstavovac tak odstav 7 stredné veľkých pomarančov a najskôr rozmixuj šalát s tou šťavou a ked je to úplne hladké rozmixuj do toho zo 5 zrelých banánov. Mne to tak chutí ze si to robím každé ráno. Je toho zhruba 1,8 l, čiže dosť. Potrebujes kvalitný blender. Šalát tí dá kopec živín vápnik atď. Snaž sa kupovať ovocie od záhradkárov a hlavne šaláty. Veľa šťastia
Prion, formulujem otázku na teba presnejšie : popíš presne, ktoré živiny nie sú v rovnováhe.
Pokiaľ ide o vápnik, z mlieka je nevyužiteľný pre človeka. Hlavným zdrojom vápnika a zásaditých minerálov dobre využiteľných človekom sú semienka, hlavne sezamové, zelenina a obaly obilných zŕn, riasy.
Barb, semienka okrem sezamových je dostať slnečnicové, tekvicové, ľanové svetlé i tmavé, mandle a oriešky lieskové. Tie sú najvhodnejšie. Ostané orieška a semienka hlavne tropického pôvodu sú menej vhodné alebo nevhodné, pretože tropické môžu obsahovať tropické plesne alebo prekyseľovať.
Základ stravy si vytvor z obilnín, čo najmenej priemyselne spracopvaných, t. j. vo forme domäkka uvarených celých zŕn. Budeš prekvapená, akú bohatú škálu chutí tým získaš, a koľko vitality ti dodajú. No a treba ich doplniť domácou zeleninou na získanie zásaditého prostredia vo vnútri tela a strukovinami. Nevyhnutné je občas si dopriať kúsok ryby, kvalitný olej a doplnky.
Inšpirovať sa môžeš tu makrobiotika.aspone.cz
Jedálniček bude tak pestrý, že ťa plne uspokojí a po prečistení tela od hlienov sa stratí i akné. na to ti želám veľa trpezlivosti a sily.
Ahojte:) Rozhodla som sa, ze chcem so sebou nieco robit a zdravsie sa stravovat, mne najblizsie je vitarianstvo,tak som sa na to postupne dala, uz vcera som mala za sebou prvy cisto "vitariansky" den na ovoci. Chcem sa spytat co vsetko jedavate, ci nejake semena ked hej ake. Velmi by mi to pomohlo, kedze uz mate ake take skusenosti.Som na to v nasej domacnosti sama, kedze ostatni su "vsezravci". Mam 16rokov a myslim, ze je najvyssi cas na zmenu stravovania i kvoli pretrvavajucemu akne. Dakujem moc ;)
otázka na koho??
inak s tým vápnikom je to najväčšia blbosť- je to najdôležitejší minerál v organizme- bez neho by ti nefungovala ani jediná bunka
Napíš konkrétne čo.
pri vegetariánstve sa nikdy nedosiahne vyvážený pomer živín u človeka
Palacinka, o škodlivosti mlieka a všetkých mliečnych výrobkov sa tu i inde napísalo veľa. Ale ak nevieš, len stručne : mlieko prekyseľuje a zahlieňuje. Prekyselený organizmus stratí imunitu.
Mlieko je pôvodcom zápalov, usadenín, cýst, je izolant - bráni prúdeniu tekutín /krv, lymfa, vnútrobunkové a medzibunkové tekutiny.
Je pre väčšinu populácie nestráviteľné a teda tvorí toxíny.
Obsahuje jednoduché cukry - pôvodcov autoimunitných ochorení, hyperaktivity, alergií... Mliečny kazein je dnes prijímaný v nadbytku a boli dokázané jeho karcinogénne účinky. U detí spôsobuje nadmerný rast tela na úkor mozgu, pretože teľa sa rodí s vyvinutými mozgovými schopnosťami a potrebuje len telesne dorásť.
Mliečny tuk je výhradne nasýtený, spôsobuje tuhnutie, nepriechodnosť, usadzovanie, ... má podiel na všetkých civilizačných ochoreniach.
Vápnik z mlieka sa nedostane do kostí ani do zubov, usadzuje sa v mäkkých tkanivách, hlienových ložiskách, prekyseľuje a paradoxne tým spôsobuje odvápnenie kostí a zubov. Ďalšie info si môžeš vyhľadať, zdrojov je neúrekom.
SaDell napis nam presne svoj jedalnicek,ak chces aby sme ti pomohli. Napis co jes, ci sa pohybujes, kolko mas spanku, slnka, skratka vsetko co suvisi so zdravim, samozrejme aj psychika. Ako casto jes mliecne vyrobky (pozri si diskusiu o mlieku - nie su zdrave), jes ovocie a zeleninu, hlavne ovocie? ako ich upravujes? cim podrobnejsie napises tym sa lepsie vieme vyjadrit.
Ale ak sa pytas na zakladne potraviny, tak su to ovocie, zelenina, orechy a semena. Obilniny celozrnne.