Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Neschopná dcéra

Príspevok v téme: Neschopná dcéra
MamaM

Mám 19-ročnú dcéru, na strednej sa učila dobre, skončila so samými jednotkami a na jednotky aj zmaturovala. Prihlásila sa na vysokú - odbor história. Strašne veľa učenia a žiadne perspektívy uplatnenia. A ona celé dni sedí pri počítači a učí sa. Sú to šialené hodiny, kvôli tomu pribrala, lebo sa nehýbe a hlavne sa jej veľmi zhoršila alergia.
Zo všetkého najhoršie je ale to, že sa vôbec nedokáže učiť. Stále má pocit, že to ešte nevie a odkladá skúšky donekonečna. Z minulého semestra si preniesla do ďalšieho ročníka tri skúšky a teraz - v tomto semestri - jej ostali štyri, ktoré tiež musí preniesť. Prejde len tak-tak. Neviem si predstaviť, ako na budúci rok urobí v každom semestri o toľko skúšok viac.
Keby sa flákala, bola drzá, alebo mala veľké nároky, nepoviem ani slovo. Ale práve naopak. Chcem jej niečo kúpiť na oblečenie, povie, že nepotrebuje. Je skromná a tichá, nemá žiadnych priateľov, len do toho učenia sa nevie poriadne zaprieť. Nedokáže risknúť a ísť na skúšku ak nemá pocit, že je dokonale pripravená. Lenže to nebude nikdy. Okrem toho je strašná trémistka.
Som z nej strašne sklamaná, neviem vôbec čo s ňou bude. Je vynijakúca v informatike, navrhovali sme, aby išla študovať tam, ale to nechce, vraj ju história baví. Tento rok skrátka stratila, bojím sa, že na budúci sa problémy budú opakovať, a tak príde o dva roky. Manžel aj ja trváme na tom, aby išla z tej školy preč a nech skúsi niečo iné. Alebo nech ide pracovať, veď my ju tiež nemôžeme živiť keď sa to všetko ukazuje také neperspektívne.
Najviac ma trápi, že je veľmi inteligentná a citlivá a bude jej škoda. Žiaľ, to na absolvovanie školy nestačí.
Viete mi poradiť nejaký spôsob ako ju naučiť pristupovať k tým skúškam s väčšou ľahkosťou? Nie je nejaká kniha, kde by sa písalo o tom, ako študovať na vysokej škole?

squash

tvoja dcera nepotrebuje rady ako sa ucit. tvoja dcera ma celkom urcite nejake psychicke problemy ktore ju blokuju, mozno nedovera, malo sebaistoty, mozno strach sklamat vas, mozno strach zo zlyhania, mozno strach z toho ze bude mat strach - to su tie najhorsie strachy. ako citam tvoj prispevok, tvoja dcera ma asi dost nudny a smutny zivot. zivot je na to aby sa zil, nie na to, aby ho clovek nejako prezil. to je zaklad co si ju ako matka mala naucit. nie si vsimat na nej vsetky jej chyby a smazit sa ju naucit ako ich nerobit. ale naucit ju ako ich akceptovat. nikto nie je perfektny. kazdy robi chyby a netreba mat z toho strach. to je zaklad. keby si tohto tvoja dcera bola vedoma, taky by sa nebala skusok. ako matka by si jej mala ist vzorom. tvoja dcera sa musi naucit tesit sa zo zivota nebat sa ze urobi nejaku chybu, inak do konca zivota zostane doma vo svojej detskej izbe lebo sa bude bat ze urobi nejaky omyl. mala by si jej spolu s jej otcom ukazat ze ste tu pre mnu, nech sa stane cokolvek, vzdy bude vasou dcerou a vy budete jej rodicmi a bude ju mat radi taku aka je, ci uz uspesna alebo neuspesna, sikovna alebo nesikovna. mozno potom sa z nej uvolni ten stes, strach, te okovy ktore jej brania prebijat sa zivotom s vacsou lahkostou

gitka-gutus

no keby som ja tvoja dcera a toto by som si precitala, tak by si u mna skoncila. Ja mam 18 rokov, dobre, neucim sa prave najlepsie, v mojej rodine vsetci jednotkari, aj mladsi, aj starsi, mama, otec, starki, teta, ujo,..... a ja tak priemer - trojky, dvojky, niekedy jednotky, prisla uz aj stvorka. A rodicia? Stoja vzdy pri mne, otec nevymeskal ani jeden moj zapas, podporuju ma, chodia na moje koncerty. Je sice pravda, ze ked brat donesie ciste vysvedcko, tak maju trosku pripomienky a ja to chapem, ale nikdy by o mne nepovedali ze som neschopna. Bola by som neschopna, keby hovorili o mne tak ako ty o svojej dcere a nestali by pri mne, nenaucili ma vsetko co ma naucili a niekedy ked to bolo treba mi dali aj po hybe. Ale keby si o mne mysleli ze som neschopna, a napisali to aj na toto forum, tak dovi dopo, stahujem sa prec a mozzu za mnou chodit a volat mi kolko chcu. Nechapem ako moze toto napisat matka o svojej dcere. Ked je taka neschopna - nie je po tebe?

srry toto boli emocie a teraz k otazke

"Nie je nejaká kniha, kde by sa písalo o tom, ako študovať na vysokej škole?" Tak toto ma fakt pobavilo...to fakt treba na vsetko navody? ako tu citam: navody na bozkavanie, navody na dokonale rande, navody na študovanie,......nekomentujem radsej

no a skus sa s dcerou viacej porozpravat, dokazat jej ze jej veris. Ona mi pride ako nejaka stresacka (mam take spluziacky). Dobre by podla mna bolo keby si nasla nejakych kamosov co maju vsetko tazko nahaku, ony by ju nieco naucili - ako mat trosku nahaku skolu. Alebo nech si najde nejakeho konicka - nech nevenuje tolko casu studovaniu a skole. Myslim sui ze keby nevenovala tolko casu studovaniu, tak by ju to tak netrapilo. Ze by myslela aj na ine veci.........

MatoK

Ahoj Mama,

v jednom z predchadzajucich prispevkov si napisala, ze dcera vlastne zacala byt ina po urcitom zazitku s ucitelkou. Mozes o tom napisat viac?

linda123456

nemas za co :) existuju aj vyspeli rovesnici - mohla by sa snimi zoznamit napr. v kniznici alebo na nejakej vernisazi, umelci maju iny typ myslenia ako tuctovy - su velmi inteligentni, no uleteni, tak sa nebude ani nudit :) nemoze zit predsa tak upäto ako vas citam tak si ju predstavujem trosku utiahnuto, mozno by jej pomohli spolocenske tance- tam nechodia chalani kt. by boli gadzovia, ale normalni, mozno si tam najde priatela , ktovie? :)

MamaM

Ďakujem Linda, budem na to mapätať. A vďaka za tip na knihu. Dcéra nemá žiadnu lásku, nikdy s nikým nechodila. Je samotár. Dostala nejaké ponuky od chlapcov, ale nemala záujem. A nie je orientovaná ani na ženy, o tomto sme už spolu neraz hovorili. Vždy mi tvrdí, že s rovesníkmi si nemá o čom hovoriť, čomu aj celkom verím, lebo je skutočne veľmi vyspelá.

linda1234567

Dobry den :) poznam skvelu knihu, vola sa "Moc podvedomia" a napisal ju Dr. Murphy , odporucam vam vsetkym, nielen vasej dcere :) mne pomaha ked potrebujem vytrvat, ja som skoncila VS s 2 odbormi (nechcem tu zverejnit kombinaciu lebo nie je casta) ...

a co sa tyka jej nesustredenia a priberania: na oboje, zdanlivo nesuvisiace, moze pomoct to, ze nebdue vysedavat cele hodiny (na jej mieste takto davno zaspim! :)) ale bude sa ucit pri prechadzani po byte, prevetra to hlavu, lepsie sa mysli, a hybe sa... ALEBO nech sa da na treningy niecoho, rano alebo vecer, staci hodina 3x do tyzdna a bude fit, co je dobre aj na myslenie aj na postavu :)

dalej jej moze pomoct doplnat ginko bilobu na lepsie pamät, ale co najskor nech ho zacne brat, to nestaci tyzden pred skuskou, ale uz mesiac pred tym, ako sa zacne ucit ... a stale brat aj mesiace (ono to neskodi zdraviu tak sa nebojte, iba to pomaha na zlepsenie pamete, prekrvenie mozgu ale aj ruk an oh, super vec! :))

drzim jej palce :) a slovo "neschopna" sa na vasu dceru nehodi, mozno sa jej nedari, lebo sa nieco stalo : nerozisiel sa snou frajer? nema tajny objekt zaujmu kt. si ju nevsima? netuzi po niecom co nema? nerozptylujete ju vy? - napr. staci ze sa vy doma pohadate s manzelom a necudujem sa ze sa nemoze sustredit tak dbajte aj o to, aby ste ju neoznacili "neschopna" pred nikym! nielen ze nie pred nou, ale nikomu to o nej nevravte, je to dehonestujuce a demotivujuce... vela stastia :)

MamaM

No je to ťažké, určite aj my s manželom sme urobili veľa chýb. Sme až príliš starostliví a keď sme videli, že ona si ani nespomenie, že by mala jesť, tak sme jej všetko vždy strčili pod nos. Tak sa nenaučila vôbec sa o seba postarať. Je aj strašne pomalá pokiaľ ide o samoobslužné činnosti. Keď si upratuje izbu, trvá to rok, keď krája cibuľu, zatiaľ by sa iný najedol. Takže ani nemám chuť od nej niečo chcieť a radšej si to rýchlo urobím sama.
Raz som s ňou sledovala na Spektrume jednu reláciu, volá sa to Nejpřísnejší rodiče na světě. A vtedy zahlásila niečo také, že ak rodičia dôsledne netrvajú na niektorých pravidlách, tak je jasné, že dieťa ich neplní. Vtedy som si uvedomila, že vlastne aj ona sa od domácich prác dištancuje preto, lebo jednoducho nemusí. Ja aj keď som naštvaná a niečo ju raz donútim urobiť, potom keď ma to prejde tak to urobím za ňu. Ona má len jedinú povinnosť - učiť sa. A to jej ako vidno nejde.
Keby som trvala na tom, aby sa starala o seba sama, bojím sa, že by nebola schopná pripraviť si ani jedno jedlo denne. Nielen preto, lebo som ju to nenaučila, ale hlavne preto, že je katastrofálne pomalá. Pripadá mi ako z inej galaxie. My s manželoms sme obidvaja rýchli, neviem po kom je ona. Ťažko sa vychováva dieťa, ktoré sa líši od všetkých, ktorých človek kedy poznal.

RNG

Do dvadsiatky sa vychovava, potom sa len radi a pomaha.
Clovek musi mat jasne, ako sa chce uplatnit, nie len studovat a robit to, co sa mu paci. To je dost nezodpovedne. Tam ju treba usmernit a poukazat na REALITU zivota. Nemoze zit len v svojom vytvorenom svete,ale v realnom, kde musi byt schopna existovat sama, bez pomoci rodicov. Ba dokonca musi byt schopna sa postarat aj o druhych, ked ma zaujem zit v rodinnom zivote a nie len sama,lebo to znamena, ze po smrti rodicov bude viacmenej opustena.

vevericka

podla mna nieje nechopna, len tremistka a neveri si..nemali by ste ju odhovarat ale podporovat a vraviet, ze to urcite zvladne nech je stupne sebadovera..lebo takto to podla mna este zhorsujete tym odhovaranim..ked sa stale uci musi sa jasne naucit a vediet..len ked si sama neveri a vy jej este hovorite naco taku skolu, tak sa boji ist na skusky..

sweater

nazory sa nedelia len na spravne a nespravne resp. pravdive a nepravdive, maju svoje zazite maju vela skusenosti a na zaklade toho maju svoje nazory, ale to neznamena ze ak sa nimi nebudem riadit budem v zivote nestatny a nespokojny a trieskat si hlavu o stol ze preco som len neposluchal rodicov. ona sama urcite dobre vie ze jej informatika ide, ze je v nej dobra, ale nevybrala si ju, mozno ma nato svoj dovod, mozno by ju studium nerobilo stastnou a nasledne ani praca by ju nenaplnala, to ti rodicia nedokazu vidiet vo svojom dietati, preto mu treba nasluchat a nechat ho volit si vlastnu cestu, mozno bude spravna mozno nie, no vzdy si moze zvolit inu, dalsiu, ktora uz mozno bude ta prava.