Osobny priestor vo vztahu

Príspevok v téme: Osobny priestor vo vztahu
malan

ludia chcel by som polozit do plena otazku, ako by to podla vas malo fungovat vo vztahu, co sa tyka sukromia a delenia casu medzi partnera a seba. Ci je sebectvom mat vo vztahu isty osobny priestor. Na uvod spomeniem ze aj z tohto fora aj z mojej skusenosti pocujem mnoho o paroch, ci uz manzelskych alebo partnerskych, kde dvaja travia vsetok volny cas spolu, ale aj o paroch kde travia co najviac casu spolu ale samozrejme nechavaju si priestor aj pre individualne zaujmy. pytam sa aj preto, lebo tento problem sa tyka aj mna osobne. Najme v poslednom case az prilis a doslova ma tato vec trapi. Ide o to ze moja priatelka (neviem ci je to laska alebo naviazanost) chape vztah akoze musime VSADE, doslova VSADE ist spolu, byt spolu kazdy den co najviac hodin (aj ked spolu este nebyvame) a ak aj spolu nie sme tak chce co najviac telefonovat alebo aspon komunikovat cez socialnu siet. Ja sa s nou citim prijemne, a som s nou skutocne rad, ale (neviem ci je to hriech) ja mam naopak taky nazor, ze pre zdravie vztahu je dobre ak dvaja maju aj ine zaujmy, ci konicky a niekedy si dopraju nejaku aktivitu aj sami. Jasne ze nic nesmie byt pre partnera uzavrete, to znamena, ze ak napr. rad hram basketbal, tak si niekedy zahram s kamosmi, niekedy s priatelkou. Mna uz potom premahaju vycitky svedomia, pretoze ona tvrdi, ze ak s nou nechcem byt co najviac a co najdlhsie a nechcem s nou robit vzdy vsetko, tak ju nemilujem:-( mozno to o mne poviete aj vy, ale nie je to celkom tak, ja sa s nou citim dobre, veru mi riadne chyba ked nie som pri nej a citim ze mi na nej zalezi. Ja s nou chcem byt co najcastejsie, nie som proti venovaniu vsetkeho mozneho partnerovi, ak treba aj obetovat sa aj ked sa mi nechce niekam ist. Neviem. Posudte sami, budem vdacny za kazdy Vas nazor, ako to ma byt vo vztahu. Lebo si teraz pripadam kusok ako sebec, ale co robit, ked Vam proste ten druhy nedopraje ani dychat, a niekedy chce dokonca za vas aj rozhodovat...

malan

jajka001_: tak taky aky som na nu bol este pred asi pol rokom uz nebudem, viem ze to vedie do zahuby. Budem sa snazit byt ustretovy, rad jej pomozem, potesim ju niecim, poviem pekne slovko, podrzim ak treba, pripravim aj prekvapenie, ale to je vsetko a to az postupne, ked bude vidno nejake vysledky zmeny. Pisal som tu, ze ona vidi prejavy lasky dost v tom, ako silno clovek ziarli, ako v hadkach ustupuje a prosika a podobne, cize na tom cakam znovu v buducnosti konflitky, t.j. na tom, ze jej vraj neprejavujem lasku (podla jej predstav) ale verim ze uz to nebude take zle, ze trosku si toto uvedomi. A verim, ze to co som napisal o prejavoch lasky zenam staci. Lebo ja som uz niekedy zufaly: neoplyvam peniazmi, cize nemozem jej dopriat havaj, romanticky pobyt v horach (raz to vsak verim ze bude, mam slusnu pracovnu perspektivu), nemozem jej dopriat kazdy den nejaky dar, a kedze sme spolu uz nejake ten cas a nie sme niekde v las vegas, nemozem jej ani dopriat na kazdom rande nieco nove a prekvapive. Ale snazim sa byt nezny (samozrejme po vsetkych problemoch to mozne nie je uplne super, ale snazim sa fakt), nezabudnut jej povedat pekne slovo, pohladit ju, pomoct jej ak potrebuje, vypocut ju ak ma problemy, ochranit ju ak treba, raz za cas jej vymysliet nejake prekvapenie, potesit ju malickostou ak na to mam atd. Verim ze to staci, ale niekedy mi aj ona da pocitit, ze vlastne to vobec nie su prejavy lasky a ze jej lasku malo prejavujem. Ale to hovorim este raz, to su skutocnosti spred tejto poslednej hadky, hovorila ze v mnohom sa uvedomila, tak verim, ze uz to bude super. Ze to uz bude taky dospelejsi vztah.

sweater

podla mna by sa si mal naucit napr. ked ste sa stretli a ona zacala zase do teba ze ake trapenie si jej sposobil a ze rodicia jej ta nemaju radi, a ona je tiez z teba trsoku sklamana a bla bla bla jej oponovat, len jej pripomemn preco si sa chcel rozist, a ze ti nadavala na rodinu, a ze kolko krat sa ti ona vyhrazala z rozchodom, nehovorim ze mas byt na nu hnusny, ale nenechaj si s*at na hlavu :)

jajka001_

len ju pekne potrap, zasluzi si to. cim budes na nu lepsi, tym bude horsia. niektore zeny potrebuju pevnu ruku, aby sa chovali lepsie, nie rozmaznavanie. nebud hned na nu mily, preukazujes tym svoju slabost, ktoru ona vyuziva. a zas budes tam kde si bol. pozbieraj zvysky svojho hnevu a bud na nu protivny, aj ked iba naoko :) nech sa snazi.

malan

kikinaL: no neviem neviem:) ja mam tiez svoje chyby, hodnotenie uz necham na inych. Inak ale este k tomu co som pisal: Viem ze som ju mozno mal nechat sa este trochu podusit vo vlastnej stave, a ked sme sa uz zmierili, mal som si nechat este odstup, aby sa snazila, ale ja do nedokazem. Ked suhlasim so zmierenim, vzdy sa zacnem naplno snazit, pomaly akoby sa nic nestalo, pretoze sa nedokazem dlho hnevat, rychlo zabudnem na to zle. A takto potom kedze ona nezabuda, a rada pripomina, tak to vyzera, akoby som chyby robil len ja. Ale to bolo v minulosti, snad to teraz bude lepsie. Ale toto ma uz teraz trochu smuti, ze nakoniec ja som ten zly, co sa rozisiel z nicoho nic a jej sposobil trapenie. Ja ked som jej niecim ublizil, a musel si to zehlit, nikdy som jej nevycital aj ked sa so mnou chcela rozist, pretoze som vedel, ze si to zasluzim. Ale co uz, som taky, nedokazem sa hnevat. Alebo zeby som sa to mal naucit?:)

malan

mind: rozum mi hovori, to co tu pises, srdce ani nevie pochopit, ako som sa tak rychlo nechal zlomit a suhlasil s pokracovanim:) ale celkovo ta laska tam je, neprestal som ju milovat ani ked som sa s nou rozisiel na tie necele dva dni, takze toto vyhralo. Takze uvidime. Ale kazdopadne, ja tu napisem ak by daco......

kikinaL

Malan, kazde spoluzitie a vztah su o kompromisoch :-), nie o vydierani. Kazdy jeden ma pravo na osobny priestor, vlastne zaujmy a priatelov, ale toto si treba ujasnit a povedat co najskor.
Inak, podla toho, co citam, zde sa, ze si velmi rozumny chlapec :-).

malan

talentmania: :o) hehe, tak to je napad:) akoooo takto: neutekal by som, lebo uz nie som taky aky dakedy, aj som jej to povedal, ze aj ked ju milujem, budem sa snazit zo svojej strany byt nezny, a proste taky aky muz ma byt, nebudem uz na nu az tak brat ohlady ako predtym. Tym myslim, ze predtym som na nu bral ohlady doslova akoby by bola v bavlnke, akonahle sa jej nieco nepacilo, radsej som to neurobil. Teraz uz isty cas aspon vo vztahovych veciach (vycitanie, stanie si za svojim a ine poziadavky) a od tejto hadky aj v inych veciach budem taky, ze ak nieco potrebujem (skuska do skoly) alebo chcem niekam ist (ak to nie je v rozpore s laskou, rozumej, ak to nie je za nejakou inou) tak tam pojdem, ci sa jej to paci alebo nie. Resp. som ochotny fungovat tak, ze povedzme raz ustupim a nepojdem, inokedy zase neustupim a pojdem. Nech je to o kompromisoch. Cize uz by som jej bez strachu ukazal toto forum, ale na druhej strane, viem ze by sa minimalne urazila. Inak ale celkovo na zdravie.sk som ju uz neraz odkazoval, nech si pozrie ze ludia maju vselijake problemy, a ze nie len ja som najhorsi na svete. Ale on tvrdi, ze take forum je blbost, ze to vraj nemam svoj nazor, a ze podla for sa neda zit v zivote. Nuz tak. Ale to bolo este pred tymto utorkom, uvidime co bude dalej....

talentmania

Malan teraz ako for skus jej len tak ukazat toto forum a hlavne tuto tvoju temu asi by si utekal vsak xi xi :D)

malan

talentmania: povedal som jej, ze toto prehnala, ze to bolo hnusne a ze nech sa to uz viac nezopakuje, pretoze ona aj jej rodina su velmi hrdi ludia a keby som jaj co len jednu nadavku na nich povedal, ona by ma uz ani vidiet nechcela.
Len ironia je to, ze presne takto na priatelkynu rodinu nadava frajerka priatelkynho brata. A priatelka na nu za to nadava tiez, cela rodina sa s nou nebavi, a nechcu ju u seba. Inak celkovo priatelka hovori o frajerke svojho brata aka je drza, hadava, obmedzuje ho, nevychovana je, ale v niektorych veciach sa ona sprava UPLNE ROVNAKO. tomu nechapem...robi presne to, co jej vadi, co by ona sama odomna nezniesla, ale robi to. Ale hovorim, davam tomu cas, slubila zmenu, verim ze sa podari.