Ahojte, chcel by som sa opytat ci nemate niekto osobnu skusenost s regresnou terapiou, ak ano aku, pomoho vam to?
dakujem
Regresná terapia
tomas, asi tak ako to uz tu niekto pisal.
najskor povieš problem a potom sa skludníš, zavrieš oči a povies prvu najbližšiu udalost spojenú s problémom...to ti sama naskočí a potom pokračuješ do detstva...atd...a terapeut ťa vedie...a necháva ti prežiť udalosti, kym sa neskludniš...ty hovoríš, čo cítiš...ako ti je..atd...
ked ta to láka, skus tam isť...možno hned nevyriešiš , čo chceš, ale niečo sa zmení. daj potom vedieť, či si bol.
sissia: mohla by si blizsie popisat ako to prebiehalo? dakujem pekne
pridam aj ja niečo zo svojich skusenosti. tiez mam problem so sov.fobiou a chcela som to už riešiť. tak so chodila ku psychologom, niekolym, lebo vzdy to prebiehalo nakonec tak ako pášeš, Tomad aj ty, hovorli o sebe a o deruhých klientoch...a nič sa tam neriešilo z mojho problému. tak som skusiula kineziologiu, ale to bolo tiež také nejane o čro tam išlo a pocit z facilitatorky bol tiez taký, že polovicu sedenia prekecala o sebe... a tak som skusila regres, bola som 2x, aj v minulom živote, ale no...problém sa nevyriešil,,,,no mozno niečo sa zmenilo...chce to vraj viac sedení, že to nejde len na jednom...možno budem pokračovať.
Bella12,
neber to odomna zle, ja psychologiu plne akceptujem ako vednu disciplinu a formu pomoci. Zaroven hovorim to, ze niektore formy terapie, ktore tradicna psychologia neuznava, maju dokazane ucinky. Ludske podvedomie je este stale malo prebadana oblast.
Ako som pisal rozdiel je v tom, ze pri regresnej terapii pricinu problemu clovek nezaziva na sebe, preto sa mu nevracaju bolestive spomienky v takej sile, ale pri standardnej terapii.
Tomas, pri regresnej terapii nemas co stratit, mozes len ziskat.
okey, ale ten Stanislav Grof nema nic spolocne s regresnou terapiou, nie? :)
toto je tiez vtipne vystizne
V roce 2000 mu Český klub skeptiků SISYFOS udělil bronzový Bludný balvan za "přetavení šamanských praktik hyperventilace do tak zvaného holotropního dýchání, skrze něž lze způsobit v mozku chemickou bouři a navodit tak přiotrávenému mimořádné pocity a zážitky.
este daco z netu Stanislavovi Grofovi:
Experimentuje s umierajúcimi pacientmi - podáva im LSD, aby im dopomohol k pocitu vesmírnej jednoty a tak ich pripravil na smrť.
...sila, ze? to sa môže, to je etické?
len_rada, a čo keď žiadne minulé životy ani reinkarnácia neexistuje? Potom je všetko, čo sa človek pri regrese dozvie zaujímavým, ale predsa len bludom.
Keď sa pri psychoterapii človek vracia k udalosti, ktorá ho negatívne poznačila, nerobí sa to preto, aby bol zbytočne traumatizovaný. Ľudská psychika funguje tak, že keď sa človek nevie vysporiadať s nejakou zraňujúcou skutočnosťou, má tendenciu všetko, čo je s ňou spojené - spomienky, negatívne pocity či výčitky svedomia, potláčať. Človek to robí akosi prirodzene, myslí si, že keď na to "zabudne", nebude ho to viac trápiť. Niekedy dokonca odmieta, že sa niečo také stalo - a klame sám seba. Pravda je však taká, že tento zážitok v ňom ostáva - často vytesnený do podvedomia, kde drieme aj celé roky. Stačí však nejaký impulz a zrazu je celá minulosť opäť vonku. A negatívne pocity, ktoré človek vtedy zažíval sa ozývajú s novou omračujúcou silou. Je to ako s ranou - ak sa poriadne nezahojí, urobí sa chrasta, ale rana pod ňou hnisá. Ako sa dá taká rana vyliečiť? Jedine tak, že sa chrasta strhne, rana sa ošetrí a nechá sa poriadne zahojiť. To platí tak v chirurgii ako aj v ľudskej psychike. Človek sa musí zraňujúcim pocitom postaviť čelom a nie pred nimi utekať. S pomocou psychológa správne spracuje prežitú traumu a akceptuje ju, čím táto trauma nebude mať viac moc vyvolávať v ňom strach či úzkosť. Už ju nebude odmietať a skrývať, ako to robil doteraz. Rana je vyliečená. Toto hovorí psychológia ako veda a funguje to.
Stanislav Grof sa považuje za zakladateľa tzv. transpersonálnej psychológie. Najprv experimentoval s halucinogénnymi látkami - LSD, ktorými navodzoval zmenené stavy vedomia a skúmal zážitky človeka pod vplyvom drog. Po zákaze používania LSD vypracoval metódu holotropného dýchania, ktorá navodzuje zmenený stav vedomia bez použitia halucinogénov. Zážitky zo zmeneného stavu vedomia nazval transpersonálnymi zážitkami a považoval ich za zdroj poznatkov. Z tohto dôvodu je jeho psychológia odmietaná odborníkmi z oblasti psychológie, lebo nie je založená na vedeckých princípoch. Základom Grofovej transpersonálnej psychológie sú teda halucinácie - nereálne vnemy človeka pri chemicky narušenej činnosti mozgu. Vo svojich knihách tak hovorío zážitku osôb, ktoré sa v stave holotropného vedomia identifikovali s tehotnou veľrybou a opisovali proces pôrodu, či s húsenicou, s ktorou prežívali premenu na zámotok a motýľa. Jeho pacienti sa tak v zmenenom stave vedomia identifikujú s rastlinami, neživými objektmi či vesmírom. Dôležité je však pripomenúť aj duchovný rozmer Grofovho učenia. Transpersonálne zážitky sú pre neho duchovnými - náboženskými zážitkami a jeho vyjadrovanie je typicky ezoterické. Jeho transpersonálna psychológia sa spája s hnutím New Age.
doubledog, a nebol by si taky dobry a nejaky strucny vycuc tu napisal z tej knihy? kedze v kniznici som tu knihu nenasiel../: