Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Regresná terapia

Tomas42

dakujem za zaujimave komentare k tejto teme, ako vidim su dva tabory, jedny su za , druhi ostro proti..
ale pokial to clovek neskusi tak podla mna nemal by druhych sudit..

aj sucasna psychoterapia v probleme socialnej fobie sa snazi vyliecit cloveka prave prostrednictvom vystavovania ho jednotlivym situaciam, ktorych sa clovek boji, a prave preto regres moze posobit velmi podobne, clovek si moze uvedomit veci, ktore predtym nechapal, ak najde prostrednictvom regresu pricinu tohto sucasneho stavu, tak moze pochopit preco a ako sa dostal do tohto stavu, a moze zmenit svoje navyky a spravanie a o to iste sa predsa snazi aj psyhoterapia, len je to zalozene na rozdielnej forme..

len_rada

Ahojte,

nedalo mi neodpisat par teplych a vludnych slov k tejto teme, hlavne ako odpoved na komerare od Belly.

Alternativna medicina vznikla ako odpoved na to, ze vela krat klasicka medicina nevie poskytnut odpovede alebo vysledky. Keby na vsetko zaberala klasicka medicina, stacilo by jednu carovnu pilulku na vsetko, ale bohuzial to tak nie je. V dnesnej dobe coraz viac ludi sa obracia mimo zaber tradicnej mediciny, staci sa popozerat okolo seba kolko ludi bolo u homeopata, liecitela, akupunkturistu, atd.

Co sa tyka rozoberania prvotnej priciny, zvycajne nie je potrebne chudaka cloveka opetovne devastovat traumou, ktoru uz raz zazil. Je to ako by si sa v detstve popalila zehlickou, tak neskor by ta lekar nou popalil zase, aby si sa nebala zehlit. Cudna terapia, nie? A potom sa este dokola rozpravat, ze aka ta bolest bola, ako si ju vnimala a prezi ju este raz aby si ju spravne pochopila.

Regresna terapia je velmi bezpecna metoda na odstranovanie problemov, je to len forma terapie, nie je dokaz o vzniku sveta alebo o tom, kto bol v minulom zivote Cezat a kto Kleopatra.
Rozdiel medzi Tvojou terapiou, kde potrebujes aby dany clovek prezil opakovane traumaticku skusenost na sebe, teda nechal si na telo prikladat horucu zehlicku, v regresnej terapii toto nezaziva na sebe, ale na niekom inom, dajme stomu svojom minulom ja, ktore uz neexistuje, nic ho neboli, netrapi sa. Je to ako v kines, s hlavnym hrdinom sucitis do momentu, kym nabehnu titulky, rozsvietia sa svetla, ty si zoberies pukance a ides domov, spet do realiny a zazitku je koniec.

Kratky priklad k socialnej fobii:
- clovek bol v detstve introvert a deti mu v skolke robili zle a vysmievali samu, cim sa este viac utiahol a po rokoch z casu na cas dostava panicky zachvat ze sa nanho vsetci pozeraju a smeju sa mu.

Napriek tomu, ze viac menej sa s tym vysporiadal a teraz by uz viac menej potreboval len zvysit sebavedomie, tak ty chces s nim hladat prvotnu pricinu, aby si prezil ako sa mu vsetci smiali, robili zle, cim unho spustis opatovnu traumu ... ale nevadi, hlavne nech este pride na 50 sedeni.

Pri regresnej terapii sa mozno uvidi v minulom zivote ako clovek, ktory mal zdravotnu vadu, a preto nanho vsetci pozerali. Pokial mysel akceptuje tuto asociaciu "minulosti" so sucasnym problemom dokaze sa s tym ovela jednoduchsie vysporiadat, pretoze je to iny zivot, nieco co skoncilo a co cloveka nemusi dalej ovplyvnovat, ako v kine, zazitok su skoncil, ale odnesies si z neho nejaku myslienku.

Ako som povedal, regresna terapia je prave ze bezpecna metoda, akurat je pravda, ze psychologia ju odmieta, lebo nie je mozne dokazat minuly zivot. To je fakt. Na druhu stranu, zalezi na tom, ak prave snovy zazitok o zivote z 18.storocia cloveku vyriesil problem, s ktorym sa trapil?

bella12

Tomas42,

kvôli sociálnej fóbii chceš podstúpiť regres? Akú máš istotu, že sa dopracuješ k pravej príčine? A čo keď Ti povedia, že príčina tkvie v Tvojich minulých životoch? Veríš v reinkarnáciu? A čo ďalej? Regresná metóda "odhalením príčiny" končí. Myslíš si, že tým skončí aj Tvoj problém?

Len psychoterapia naozaj rieši problém tým, že ponúka prácu na sebe, zmenu vžitého myslenia. Ako všade, ani tu nefungujú ľahké riešenia, ktoré v tomto prípade predstavuje absolvovanie regresu u osoby, ktorá sa o "všetko postará" a problém bude vyriešený. Bez práce nie sú koláče, nič sa nezlepší, ak sa nebudeš usilovať. Psychoterapia vyžaduje Tvoju aktívnu snahu a konanie, a inak to ani nepôjde.

V prvom rade vyhľadaj iného psychológa a rozober s ním svoje prejavy sociálnej fóbie. Sociálna fóbia je začarovaným kruhom - človek má strach z kontaktov s inými, lebo nemá potrebné sociálne zručnosti, a keďže má strach z kontaktov s ľuďmi, izoluje sa a nemá tým ani možnosť tieto zručnosti získať. Z toho existuje len jedna cesta von - rozanalyzovať myšlienky, ktoré Ťa v súvislosti s danými sociálnymi situáciami a počas nich napadajú, a keďže ide o klamlivé a nelogické myšlienky, ktorým 100%-ne veríš, je potrebné ich spochybniť a nahradiť konštruktívnymi, rozumnými myšlienkami. Následne môže nastúpiť druhá fáza - postupné nacvičovanie tých situácií, z ktorých máš strach - pomaly, od najmenej ťažkých až po tie v Tvojom rebríčku najobávanejšie. Toto funguje, mám to odskúšané na sebe. Žiadny regres Ti v tom nepomôže, naopak, k svojim terajším problémom môžeš pri troche "šťastia" pridať neplánovane ďalšie psychické problémy plynúce z absolvovanej regresnej terapie.

Psychoterapiu zameranú na riešenie sociálnej fóbie môžeš absolvovať aj hneď. Príčinu nemusíš hľadať kdesi v podvedomí - stačí si len spomenúť, kedy sa sociálna fóbia u Teba začala prejavovať. Ak nastúpila náhle, znamená to, že jej prejavy začali bezprostredne po nejakej negatívnej skúsenosti. Nemusel si však zažiť žiadnu väčšiu traumu, prejavy SF sa u Teba mohli postupne vyvíjať, ak máš tichšiu povahu, nedostatok sebaistoty a sebavedomia, viac zažitých menších nepríjemných situácií s inými ľuďmi ...

Rieš svoj problém vedecky - na základe vedeckých poznatkov z oblasti psychológie a nie pomocou alternatívnych metód, ktoré Ti v konečnom dôsledku prinesú viac negatív ako pozitív.

jajka001_

to si nemyslim
ja by som tiez mohla najst aspon 15 pricin svojho strachu
ale ked to zanalyzujes, zistis ze je to len v tebe a tvojom prezivani skutocnosti

jajka001_

niektori ludia su citlivejsi, od prirody. viac si beru nazory inych k srdcu, boja sa kritiky, mozno si mal prilis kritickych rodicov, mozno si sa im snazil vyhoviet za kazdu cenu. mozno ta nedostatocne podporovali. a mozno aj ano , ale jednoducho to mas v povahe. v teme o socialnej fobii velmi odporucali knizku od Jana Praška Socialní fobie.

Tomas42

mozno aj viem kde sa skryva pricina a ten regres mi to moze viac poodhalit, po narodeni som bol dany do inkubatora kvoli prilis nizkej porodnej hmotnosti atd..
a cital som, ze prave tento okamih narodenia je velmi dolezity pre cloveka, a kedze ja som bol v inkubatore nemal som ziadny socialny kontakt, tak mozno prave to je pricina mojho problemu, ktoru treba prezit este raz v mysli alebo ako to je na tom regresi..
vraj podla statistik 92 percent ludi ktori boli v inkubatore po narodeni sa u nich neskor prejavila socialna fobia, depresia a samovrazdy..
mozno na tom je nieco pravdy..

jajka001_

preco si myslis ze si zazil nejaku velku traumu? mohlo to byt obycajne zahriaknutie niekedy v detstve, vysmech, ktory by si si teraz uz tak nebral, cokolvek, co sa ta dotklo privelmi. zbytocne sa vrtat v minulosti .
ten regres naozaj nemusi byt velmi prinosny, najma pre labilnych ludi a ty mas problemy, mohlo by ti to skor uskodit ako pomoct.

Tomas42

a prave preto chcem vyskusat regres, clovek sa dostane az k pricine, resp. prezije tu traumaticku situaciu este raz, ktora vyvolala socialnu fobiu a potom ju lahsie pochopi a dokaze ju prekonat, vraj pri regrese je velmi velka sanca na vyliecenie tohto problemu...