Lanove semiacka

Príspevok v téme: Lanove semiacka
anonym888

Ahojte, je tu niekto kto absolvuje tuto kuru ?
Uz lanove semiacka uzivam priblizne takmer mesiac pravidelne. Rozhodla som sa tak po tom, co som uz vycerpala vsetky moznosti zbavenia sa akne... zatial nevidim nijake zmeny, lepsie povedane, ziadne... myslite si ze to casom pride ? Nemam ani pocit ze by sa mi cistili creva alebo ze by som sa citila nejako inac...
Mozno to uzivam zle..neviem. Kazdy vecer si rozomeliem cerstve dve - tri male lyzicky semiacok, pridam dve lyzice jogurtu a od oka si nalejem lanovy olej, priblizne dve tri lyzicky... alebo by som to mala presne ? Neuzivam popri tom nijake caje ani nic ostatne co tam bolo doporucene :/ nejake cviklove stavy alebo nieco.. len si vzdy po tom vypijem zensky bylinkovy caj..moze byt aj to dovodom ?
Alebo to este uzivam malo a nemam cakat tak rychlo nejake zlepsenia ?

Marek15693

POZOR PRI KÚPE ĽANOVÝCH SEMIEN A ĽANOVÉHO OLEJA, VŽDY SI ZISTITE O AKÚ ODRODU IDE!!!!!!!!
Niektoré odrody sú vyslovene nezdravé, obsahujú totiž oveľa viac omega-6 ako omega-3(prakticky len omega-6).
Bežne sa o tom nepíše a ľudia o tom nemajú ani šajnu. Bohužiaľ, na obaloch semien a olejov nie je informácia o odrode, treba to vypátrať priamo u výrobcu.

Po zistetní tejto dôležitej informácie som sa rozhodol to posúvať ďalej. Dúfam, že veľa ľuďom tým pomôžem.

Vysvetlenie:

Je dobře známo, že v současné stravě má člověk příliš velký přebytek omega6 nad omega3 mastnými kyselinami (mnohdy v poměru až 30:1), a to podporuje a akceleruje rozvoj zánětlivých onemocnění v těle. Potřebou je tedy zlepšit poměr přijímaných mastných kyselin ve prospěch omega3 a přiblížit se alespoň k poměru 1:1 či ještě lépe dosáhnout zřejmě optimálního poměru omega3 : omega6 = 3 : 1.
A to je kamenem úrazu u různých nových odrůd lnu olejného. Staré odrůdy lnu měly standartně hodnoty omega3 : omega6 = 3 : 1 (omega3 průměrně 55-65% celkem z tuků, omega6 průměrně 16-20% celkem z tuků). Jenže ty nebyly v potravinářství moc oblíbené, protože pokud se z nich izoloval olej, rychle žluknul a stával se nechutný k požívání (oxidace omega3 mastných kyselin). V nedotčeném semínku však k takovým změnám rychle nedochází, a tak když se použije na omega3 bohatá odrůda, čerstvě se pomele a upeče se z ní pečivo, tak než by došlo k oxidaci, tak bude pečivo už dávno snězené. Potravinářský průmysl dotlačil šlechtění lnu k vyšlechtění odrůd, které mají velmi nízký obsah omega3 a vysoký obsah omega6 – výsledek? – olej je dlouhodobě velmi stabilní, chutný, nežlukne, ale z důvodu podpory rozvoje zánětlivých onemocnění je nezdravý a agresivní! A tak řada lidí, kteří vzhlíží k semínkům lnu (musí být samozřejmě rozemleto) jako k potravnímu doplňku pro zlepšení stavu svého zánětlivého onemocnění, dělá nevědomky přesný opak – své zánětlivé onemocnění ještě více rozdmýchává. Pro srovnání odrůdy lnu s těmito „lepšími potravinářskými“ vlastnostmi obsahují omega3 : omega6 = 1 : 12 !!! (omega3 průměrně 2-5% celkem z tuků, omega6 průměrně 70-75% celkem z tuků), některé odrůdy mají trochu mírnější nepoměr omega3 : omega6 = 1 : 1 (omega3 průměrně 36% celkem z tuků, omega6 průměrně 41% celkem z tuků).

Dnes se právě v prodejnách zdravé výživy apod. prodávají převážně nové potravinářské odrůdy se stabilní olejovou složkou, ale bez výše uvedených zdravotních výhod a přitom se nikdy nedovíte, kterou odrůdu kupujete, abyste si mohli správně vybrat. A které odrůdy patří do těch rozdílných skupin podle obsahu omega3 a omega6 mastných kyselin?

1. ty dobré omega3 : omega6 = 3 : 1, odrůda: Natural, Recital, Baladin, Kaolin, Flanders(omega-3 57%, omega-6 15%), Libra(omega-3 57%, omega-3 16%) …

2. ty horší omega3 : omega6 = 1 : 1, odrůda: Raciol (omega-6 39%, omega-3 32%) …

3. ty nejhorší z pohledu zdraví: odrůda Amon(omega-6 71%, omega-3 2%), Jantar, Lola(omega-6 72%, omega-3 3%)

zdroje: eagri.cz
eagri.cz
panpekar.blogspot.no

Bylinka_1

Ľanové semiačka sú úžasné pre zdravie, ale treba si dať pozor na ich používanie. Namleté semiačka je potrebné ihneď skonzumovať, alebo zamiešať do jogurtu, tvarohu, medu... inak začnú okamžite oxidovať a tým sa stávajú škodlivými pre ľudské zdravie. Tiež pozor na ľanový olej, nesmie byť horký ani štipľavý, vtedy je už pokazený a karcinogénny.

VaMo

Ľanové semeno (olej) sa vždy musí jesť spolu s potravinami bohatými na bielkoviny, ktoré obsahujú síru (syry, orechy, cibuľa, pór, cesnak, pažítka). Najlepšia kombinácia je ľanové semeno a cottage cheese, tvaroh či jogurt. Tuky budú vo vode rozpustné iba vtedy, ak sa zlúčia s bielkovinami, čím sa zvýši ich vstrebateľnosť.

simka111

Ja jem niekedy ľanove semienka aj na lyžičku :)proste mne to chutí.. ináč si dávam na chlieb, do jogurtu alebo do ovsených vločiek :D

Stano39DD

Treba semienka drtiť,no neni vhodný motorový mlynček ktorý je vysoko rýchlostný.Dobrý je mažiarok alebo ručný kávový mlynček.Skúste pomlieť motorovým mlynčekom MAK ostane po mletí iba prach BEZ OLEJA.Olej je spálený.A čo sa týka ľanového oleja treba byť veľmi opatrnený olej rýchlo stárne ZOŽLTNE takýto olej nie,že nepryspieva ale ŠKODí ZDRAVIU!

hammel

Aj podľa mňa je to lepšie zjesť surové a nie tam do toho niečo pridávať a stráca to na zdraviu prospešných látkach teda oxiduje preto by sme to mali hneď zjesť. Netvrdím, že chuť nieje podstatná to isto nie ale mali by sme dať prednosť zdraviu pred chuťami.

vevericka

ono nie je zle kupit si priamo olej, chutov je taky iny pokial si clovek nezvykne ale ja si ho napr davam do bieleho jogurt a ten potm chyti dobry smrnc, semiacka mam v zmesi musli, ci samotne

sweet_lolitta

a robi sa to zahrievanie na to, aby z nich trosku vystupil ten olej a naviazal sa na tu sol, ktora sa k tomu dava- tym sa da potom dochucovat jedlo na tanieri bez toho, aby ta sol zostala naviazana v nas.