neviete niekto kde by som vedela zohnat kysleniu listovu?? da sa zohnat iba na predpis alebo aj volne v lekarni?? kolko asi stoji ?, dakujem :)
Kyselina listova
Tá kniha o zelených smoothie sa vola "zelená pre život" od Victoria Boutenko. Musím potvrdiť účinnosť. Len mi tá Victoria Boutenko pripadá miestami trochá blbá, no ale to je len môj pohľad, ale nič to nemení na tom, že takáto strava pomáha. A tiež si myslím, že to snaď nieje až také namáhave vypiť pohárik nápoja a kupovať čerstvu zeleninu a ovocie, než sa napchávať umelými a drahými tabletami.
To už zvládne občas aj môj muž, ked mu spravím takýto nápoj a to on by sa inak napchával len rezňami a pod.
dienda nemala si problemy, ved ani nerozumiem ake problemy by si chcela mat, ked su to len prospesne vitaminy ako pre tvoje telo, tak aj pre telo tvojho potomka. To je to iste ako keby si cakala, ze nejake problemy nastanu, ked vitaminy budes jest v strave normalne. Je to nezmyselne si myslim :)
Neviem celkom čo tu riešite s tou stravou. Veľa žien má nejaký problém so stravou. Takže keď to nejde takto tie vitamíny dostať do tela, tak nevidím dôvod prečo si nepomôcť nejako. Tiež nezjem všetko, užívala som Femibion a nemala som problémy. Dôležité je, že aj moje telo a aj telo dieťatka dostane všetky vitamíny, ktoré potrebuje práve v čase, kedy ich potrebuje. Každá si musíme sama premyslieť akým smerom sa v tomto vyberieme.
aurina presne ako si to napisala. Ked ide o babatko. O to ide aj pred otehotnenim. Aj pocas a aj po porode. Cize pocas tohto obdobia je nevyhnutne tieto veci riesit a uzivat taketo vitaminy. Robis to vsetko pre dobro svojho potomka ;)
ak je pre teba surova zelenina problemom, tak nevidim dovod na to aby si sa trapila. Ak by si zeleninu vsetku lubila, tak nepoviem ani pol slova, ale ak sa mas premahat kvoli vitaminov, ktore vies do tela dostat aj inym sposobom, tak naco sa trapit :)
Aurina, viem o com hovoris. Mam obdobia, ked je do mna problem dostat surovu zeleninu, a hlavne tu zelenolistu.
Su vsak 2 celkom dobre moznosti, zelene smoothie a odstavovanie.
Zelenu stavu vies zmiesat s mrkvovou, atd, to sa da vypit.
O tych zelenych smoothies je aj kniha, len neviem ako sa vola, treba pohladat na martinuse, bude sa to volat nejako podobne, zelene smoothies alebo tak nejak. Tie sa daju spravit aj na sladko, kombinacia napriklad manga, bananu a do toho listy spenatu, je prekvapivo chutovo dobra. Ta sladka chut to tam zamaskuje. Rovno pridas aj trochu kokosoveho oleja, aby sa lepsie vstrebali vitaminy rozpustne v tukoch, a mas z toho super vitaminovu bombu, na rano.
aurina riešila som to už aj predtým...hneď ako som sa dozvedela, že je to dôležité pre zdravie, tak som hľadala možnosti...ako užívať kyselinu listovú...či len samotnú alebo či by bolo vhodné ešte s niečím a potom to už išlo samo...je dôležité podľa mňa sa na niečo takéto dať čo najskôr aby dieťa malo všetko...
HM! Aurina pokial je pre teba surova zelenina problemom, tak by som sa zbytocne netrapila a radsej by som volila vitaminy v podobe doplnkov. Niekedy je fajn sa premoct, ale ked nieco nemas rada a mala by si to z pohladu vitaminov jest pomerne dlhu dobu a skoro kazdy den, tak sa mi to nezda moc super ;)
@Martinka229 - koľko je asi to zvýšené množstvo? Mám na mysli denne koľko potrebujem mať kyseliny listovej, keď budem tehu?
@ZemanuelaZ - áno? Tak už konečne rozumiem celkom tomu, takže je dôležitá v podstate v celkom tom období, keď ide o dieťatko.
@BJ_2 - kiežby surová zelenina nebola takým veľkým problémom pre mňa :/
Ide o to, ze k.l. sa lahko nici prakticky kazdou upravou (tepelnou, konzervovanim, aj svetlom)... vsetok ten vystaveny tovar na svetle v hypermarketoch, proste ludia jej maju nedostatok. Cize lepsie je suplementovat, ale nie tou syntetickou formou. Len o tom som pisal.
Popripade, jest vela surovej zeleniny, v ktorej sa nachadza. Ale najlepsie aj suplementovat. Zistilo sa, ze bezny moderny clovek jej ma prakticky vzdy nedostatok, rovnako casto byva deficitny aj vitamin B12, a aj B6 byva velmi casto zastupeny v strave nedostatocne. Vsetko su to rizikove faktory pre homocystein.