Alergia na nikel

mariaaa

...takze,ked som alergicka na NIKEL,namala by som ani jest potraviny,ktore obsahuju NIKEL?DOBRE SOM POCHOPILA,CI NIE...mam v tom nejaky chaos...:0((( lebo mne fakt velmi zalezi na tom,pretoze mam znicene travenie z kazeinu a nechcem to dorazit NIKLOM...
viem,ze mi nikel skodi-ked si zoberiem kovovu hodinku,kovovu precku na opasku/ktora sa mi dotyka tela/atd.ked som sa licila-riasenka mi skodila-slzili mi oci atd.
prednedavnom som bola u koznej,koli ekzemu kontaktnemu-tam mi povedali,ze som alergicka na NIKEL-aj bez toho,aby mi robili testy/maju pravdu/ale bolo mi povedane,ze potraviny mozem jest co obsahuju nikel...
tak toto by som potrebovala vediet...
rozdiel NIKLU v KOVOCH A V POTRAVINACH...
LEBO KED MEDZI NIMI NIE JE ROZDIEL,TAK KED MI SKODI ZVONKU,URCITE MI BUDE SKODIT AJ ZVNUTRA...
neviem,ci si ma pochopil,co chcem od teba-dufam,ze som to napisala zrozumitelne
inak...VIEM,ZE AJ NIKEL MA SVOJU FUNKCIU V TELE,ALE JE TO TEN ISTY NIKEL AKO NIKEL KTORY PRIDAVAJU DO KOVU,ZLATA,STRIEBRA ATD.
MOZNO SA NA TO HLUPO PYTAM,ALE ZATIAL SOM TO NIKDE NENASLA...PRETO SA PYTAM TU...A SOM PRILIS OPATRNA,ABY SOM SI NEZNICILA TRAVENIE UPLNE,LEBO AJ TAK HO MAM UZ TAK ZNICENE,ZE MAM CO ROBIT ABY SOM HO DALA DO PORIADKU...dakujm ti,ze si sa ozval,lebo som si myslela,ze ani nebudes reagovat...

ovad

mariaaa:

Skutočnosťou je, že všetky kovy sú toxické a naše telá vyžadujú špeciálne dopravné a manipulačné mechanizmy, aby nám neublížili. To platí rovnako tak pre potrebné minerály, ako je železo, zinok a chróm, ako aj jedovaté kovy, ako je kadmium či zlúčeniny arzénu.

Kovy môžu priamo aj nepriamo poškodzovať DNA, a to znamená, že zvýšujú riziko rakoviny (nazývame to imunoxicita). Naozaj, je celý rad kovov u ktorých je známe, že sú karcinogénne. Jedná sa o:

- arzén a zlúčeniny arzénu,
- berýlium a zlúčeniny berília,
- kadmium a zlúčeniny,
- zlúčeniny niklu
- 6-mocný chróm

Železo tvorí najviac deštruktívny voľný-radikál zo všetkých ("horúce železo"), je veľmi škodlivé pre život.

mariaaa

Tzv. ženská alergia na kovy

V súčasnosti stúpa precitlivenosť na kobalt a chróm, predovšetkým na nikel. Alergií na nikel pribúda a nejaký typ má už takmer 30 percent populácie, napríklad na jedno- a dvojeurové mince. „Prejavy alergií sú rozmanité: od malých pupencov a pľuzgierikov až po mokvanie, a to nielen v mieste kontaktu s kovom, ale aj na vzdialenejších miestach. Hojenie je niekedy veľmi pomalé a prevencia, žiaľ, veľmi ťažká. Pacient sa v priebehu ochorenia môže stať alergickým aj na iné súčasti, prípadne i lieky. Napríklad základnú alergiu na nikel môžu zhoršiť kamilkové obklady, propolisová tinktúra, peruánsky balzam, niektoré pracie prášky, farby, krémy, guma,“ hovorí MUDr. Anna Doležalová. Zaujímavé je, že tento druh alergie býva
oveľa častejší u žien. Svoju úlohu tu možno zohráva ich častejší kontakt s kovovou bižutériou, nosením náušníc a iných ozdôb, používanie kovových gombíkov, zipsov. Okrem toho sú viac v kontakte s pracími práškami či farbami, ktoré obsahujú kovy Pri precitlivenosti na kovy možno mnohé predmety nahradiť inými materiálmi, napríklad z plastických hmôt. Ak sa nedá inak, predmety sa dajú natrieť ochranným lakom alebo zakryť návlekmi

mariaaa

OVAD-tak nam to tu vysvetli...ked nie je nikel ako nikel...
bolo by to dobre keby si nam to vysvetlil...dakujem
...je rozdiel medzi NIKLOM co obsahuju potraviny A NIKLOM co obsahuju kovi atd.
hlavne chcem nejake vysvetlenie...

[zruseny12]

AHOJ DENZ...ano toto viem,ze nikel chrani telo pred anemiou atd.toto presne uz som citala,co ty si tu dal...
no,ja som to tu dala len preto,aby si to mohol kazdy precitat,co vlastne NIKEL je atd.a je dobre,ze aj ty si to tu dal...
a mas pravdu,vsetkeho vela skodi,to je pravda...
takze ja sa pokusim jest potraviny s niklom,len si ich musim nejak rozlozit,aby som si este viac neposkodila travenie,lebo ja som ho uz mala uplne znicene atd.ale tak nebudem stale opakovat...a je dost potravin ktore nikel obsahuju...a ked ich budem jest denno denne,tak mi to moc nepomoze...

lDenzl

Všeobecne
Nikel je kov, ktorý sa nachádza v tele v množstve asi 10 mg. Prvok bol pomenovaný po inom zlom škriatkovi Nickelovi.
Z funkcií niklu má význam najmä aktivizovanie mnohých enzýmov podieľajúcich sa na metabolizme sacharidov a energetickom hospodárení. Podporuje funkciu viacerých hormónov, akým je napríklad inzulín, no tlmí účinky stresového hormónu adrenalínu. Nikel tiež podporuje pôsobenie železa , a tak chráni organizmus pred anémiou z nedostatku železa . Vyplýva to aj zo skutočnosti, že pri anémii sa zistili nízke hodnoty niklu v krvi. Je to tým, že spolu s kobaltom a železom katalyzuje niektoré enzýmy, pričom spolupôsobí aj s vanádom.
Funkcie:
nikel podporuje vstrebávanie a pôsobenie železa a chráni pred anémiou
podporuje metabolizmus cukrov a podporuje liečenie cukrovky II. typu

Denná potreba
Denné dávky sa odhadujú na 0,1 - 0,5 mg denne.

lDenzl

Ahoj mariaa- no zaujimavy prispevok,ale ak by to tak fungovalo......asi by som neviem co.Fajcim 30 cigariet dennne a robili mi kompletne testy krvi,rtg,magneticku rezonanciu a.......som tu a okerm chrbtice mam vsetko ok. Momentalne este beriem par davok liekov.
Ja uz takym clankom prestavam verit. Sice sa tam vobec neuvadza ci 1,1 až 3,1 µg Ni je tak pre organizmus skodlivy,alebo 10 deka gramov.
Vies......vsetkeho vela skodi,ale v malom mnozstve je to podla mna v pohode.Aj vitaminy ti mozu velmi ublizit ak ich zacnes brat v neprimeranom mnozstve a pritom sa bez nich nezaobídeme .

[zruseny12]

Nikel

Nebezpečný je samotný kovový nikel i jeho oxidy. Tetrakarbonyl niklu (zlúčenina niklu s oxidom uhoľnatým) je mimoriadne toxická, prudko jedovatá látka. Inhalácia jej pár vo vyšších koncentráciách vyvoláva nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy a horúčku. Po 24 hodinách môže dôjsť k cyanóze, vykašliavaniu krvi, edému pľúc a mozgu (smrť) s nálezom na pečeni a obličkách.

Nikel a jeho zlúčeniny môžu spôsobovať ochorenia tráviaceho traktu, ciev a srdca, obličiek, centrálneho nervového systému, kože a vyvolávať alergie. Jeho prítomnosť v cigaretách spôsobuje vznik rakoviny pľúc. Vdychovanie prachu zlúčenín niklu (najmä NiS a NiO) má karcinogénne účinky. Vyfajčením jednej cigarety prichádza do tela 1,1 až 3,1 µg Ni.

DENZ pozri,co som nasla,takyto clanok...

[zruseny12]

...ja prikladam pricinu tomu kazeinu atd.ale vidim,ze aj ty mas dost skusenosti,tak sa pytam aj teba...viac hlav viac rozumu...
prave,neviem ci toto som nemala povedat ked som bola na st.zlazu...