Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

ako sa osamostatnit zo 600 euro?

Príspevok v téme: ako sa osamostatnit zo 600 euro?
slovanPrehra

ahoj rad by som sa osamostatnil ale neviem ci mi moj plat na to bude stacit ta sa vyzit zo 600 euro mesacne? ved je to totalna almuzna..

ja pocitam 300 podnajom s energiamy
300 strava
80benzin
50 prostriedky do domacnosti

100 bokom ved treba aj obcas von ist uzit si opravit nieco na aute poistky dovolenka..

ratam to zle? kolko davate na stravu 1 osoba a kolko tak na zubna pasta pranie a tak?

jedlo mozem len drahsie (asi celiakia) ziadne rozky na veceru...

lost

Jazdit vlakom a MHD - otravne, ale velmi ekonomicke :)
aspon kym sa clovek "nerozbehne" do lepsich casov...

Ale na take baby, by som okamzite zabudol :)

ono su to vyhodene peniaze podla mna, pretoze ak sa dostanes do krizy, opusti ti a co ti ostane :(((

i ked suhlasim ze auto je fajn, len ak uz nekde "skrtat" tak asi u neho (pokial nie je naozaj nevyhnutne - ako nemyslim tak ze predat, mat moze byt, ale zvazit cenu prepravy), popripade ak nie tam, tak skus niekde v domacnosti :) napr - mensia TV, pomalsi PC, stat sa otuzelcom - tj menej na kurenie a tak :)

tou cenou prepravy myslim... nieco ako:
do roboty sa dostanem za 0.5l benzinu, tj dajme tomu 50 centov, avsak cena listku stoji 55centov. hmm teraz je to taka dilema, lebo benzin nie je jediny faktor na zvazenie ale aj to hovori "proti" ze riziko havarie, skody, opotrebovanie a inych... cize nie je to len "benzin".. ale zase obrovsky klad za auto je cas a "sloboda/nezavyslost"..

k tym babam, neviem aky je dnes "trend", ale pozidavky typu: "musi mat auto" "musi mat byt" "ucet vo svajciarsku" su podla mna kapanek hlupe zo stran tych bab - bez urazky, ale to su veci ktore su najmenej podstatne vo vztahu, inac je to uzera, az prostitucia :P
nemyslim tym to ze by chalan nemal mat nic, alebo sa nemal snazit, alebo jej nedopriat nieco hmotne/dovolenku raz za cas, ale odpisat niekoho len za to ze to nema prave v dany moment je "mid-two-figure-IQ"

ale k tomu MHD a ucnovkarom, ono to tak vyzera ze su tam len "taka nizsia vrstva", ale nikdy nevies :) na prvy pohlad kto to vobec je..

zubna pasta.. zober kvalitnu, usetris v buducnosti u zubara :) prasok a tak to este netusim :D

(a zase to dopadlo na dlhy prispevok :D )

katka...

Ty si velmi narocny. Ja mam VS a auto mi vobec nechyba. A vobec to neberiem tak, ze mam VS, tak nebudem chodit MHD. To uz aka hlupost.
Ja keby som nasla pracu za 600 Eur, tak skacem od radosti. My sme trojclenna rodina a zijeme z cca 600 Eur. Takze ty sam musis vyzit, len sa treba trochu uskromnit.
A to k tym kosicankam. Mozno si takych par stretol. Ale asi hladas na zlych miestach. Mne je sum a fuk ci ma chlap auto, alebo chodi pesi. A v mojom okruhu kamaratok tiez nepoznam nejake zlatokopky.

KOSICEEEE

..tak dakujem niektore reakcie maju nieco do seba a nielen dlzkou :)

tu VS som tam nemyslel ale predsa som studoval 5 rokov tak nebudem behat na buse ako nejaky ucnovkar co teraz ma 18rokov a nastupil k pasu vo fabrike..

co sa tyka auta ten prepocet ze 80euro 80litov a potobne ze nabeham denne 30km.. no.. nabeham hlavne cez vikendy mna proste vecer niekedy sa nudim a tak ta si idem zajazdit (nieco ako hobby) :)

dalsia vec bez auta v Kosiciach si caju nenajdem (co som mal take ktorym na tom nezalezalo vsetko boli MI a podobne) ale kosicanky na tie treba mat aspon 15 rocny bmw a uz to ide ako po masle.. nemas love nemas love.. kosice nepustia.. takze bez auta potom uz fakt rano praca vecer domov a takto stale dookola.. to neni pre mna pre toto predsa clovek nezije..

..inac som si nikdy nekupil ze pasta prasok ani neviem kolko take vydrzi preto som sa chcel poradit kolko na domacnost penazi vyclenit mam..

co sa tyka toho kde sa vidim o 5 - 10 rokov no zaludna otazka ja to tu vidim ze mhd plne degesov a proste nezamestnanost par prac za minimalku pre ludi a to je vsetko preto nechcem hypoteku asi v tejto krajine a vypadnut kym sa da no do vtedy este preckat trochu..

600 euro je fakt nic.. kosicke babiky su zvyknute na koktaily v retre a podobne a to je 15 euro na posedenie fuc.. socialny zivot alebo ako to nazvat proste ja nechapem.. je tu vela zbohatlikov a ty nastavili latku dost vysoko.. caja neroztiahne kym nesedi v nemeckom aute jasne ze su aj vynimky ale ja netusim kde ich hladat..

a preto mhd a mesacnik zatial beriem ako vlastne odpisanie sa u kosicaniek to proste nejde.. a s autom mi to dajak nevychadza zo 600 euro, bez neho pohoda mam pocit ze by aj sa dalo ale s nim...

0vecka

hmm to sa divim s tym jedlom ja som student a len za obedy co som v praci a v skole (20dni do mesiaca) miniem 100 EUR...

lost

Z toho by sa dala pisat kniha :)

sam som nad tymto uvazoval a este som k nicomu nedospel :)

skusim tak "abstraktne" alebo ako sa tomu tak odborne hovori :D

Ked uz budes sam tak:
1. nekupuj to co myslis ze potrebujes, kupuj len naozaj to co potrebujes + vzdy hladaj co najlacnejsi sposob, no niekedy sa to bude zdat tazke, tak nie velmi na ukor kvality
2. bolo by fajn, ak by si si kazdy mesiac okamzite odlozil par eur z vyplaty, jednoducho "zatni" a odloz 5%
- tu ide o to, ze ak toto dokazes, pochopis "hodnotu" penazi, proste zistis ze sa to naozaj da, naozaj sa da vyzit aj z menej ako mam, je to taka zaujimave "dobrodružstvo"
3. pre prehladnost si pis kazdu malu srandu co si si kupil, zuvacky ? zapisem...
- pekne uvidis kam ti utekaju eura, za par tyzdnov si tymto mozes "zvysit' standard o par percent, a kazde % sa predsa pocita
4. mysli "out of box", nerob financne hluposti a nedovol sa prelomit nicim, pretoze potom to pojde dolu vodou, kasli na to ze "mam VS tak chcem to a to", mas 600 eur, tak sa prisposob tomu :)

5. trpezlivost ruze prinasa

ale hlavne pokoj a klidek :)

skus napriklad zjednat cenu najmu o par desiatok eur, ak uz take nieco zoberies...

hypoteka a vlastny byt , versus najom... mnooo to je tazka otazka..
udajne je lepsie splacat uz "svoje" ako zit vzdy v "cudzom", ale zalezi to od veeela okolnosti by som povedal..
mozno by sa oplatil kupit vlastny, ak by si si nasiel naozaj skvelu ponuku na dobry byt..

ked si to tak vezmes, kde sa vidis za 5 rokov? 10 rokov ?
ak budes 10 rokov platit najom, nic nemas, nic si neusetril, ale ak najdes super hypoteku, tak za tych 10 rokov mas mozno aj 1/3 bytu "vo vacku" :)

tazko povedat.. ale treba opatrne rozhodovat :)

lost

1. vyskrtni auto

alebo ak mi never, skus to matematicky

stoji tvoj cas, tak vela, aby si nemohol zabit 3x viac cestovanim v MHD?

priklad:

Pisal si 80 benzin, to je 80 litrov, to je povedzme 1000km mesacne, to je 30 km denne.. hmm. cize cestujes povedzme cez celu BA, to znamena, ze ...

80 eur je 13% z platu!, Si si naozaj isty, ze si tak bohaty, aby si mohol minat 13% z platu len na benzin ?
ak si kupis listok, alebo elektricenku, alebo nieco, mozno to budes mat 3-5x lacnejsie, co je velky uspech, + nepocitam naklady na auto :)

Seriozne, auto je naj-NE-ekonomickejsi kamarat cloveka.

Auto by som odporucal, ak za tych "stratenych" 30-60minut denne stratis viac ako stoji ten benzin, co nie je tvoj priklad odhadujem :)

dalsie rady po reklame...

.....

300 eur za 1-izbový byt v KE je tak akurát, lacnejší veľmi nezoženieš. Mobil+internet 40 eur(dnes je to akosi samozrejmosť), cestovné (mesačník na MHD) okolo 20 eur (presne ale neviem), ak dáš 150 eur za stravu, to máš na základné vyžitie = 510 eur. Teda ti ostáva 90 eur
Samozrejme do domácnosti je potrebné - mydlo, šampón, sprchový, holenie, jar,prášok utierky,servítky, uteráky, paplon, vankúš..neviem čo máš..atď.....oblečenie (stále nové....topánky, vetrovka...), poistka za auto,.darčeky kamarátom......ono sa stále niečo nájde. Takže tých 600 eur je niekedy aj málo. Obdivujem rodiny, pretože viem, že žijú aj za menej a zvládajú to. V KE kamaráti bývajú väčšinou dvaja v 1-izbovom byte a delia si náklady. Sami by to nezvládli, pretože pozerajú aj na budúcnosť, ako ušetriť na vlastný byt...Hypotéka je nereálna šanca pre mladých..
Ale dá sa nájsť aj lacnejšie bývanie..kamarátka býva v garsonke za 150 eur na mesiac.

emca

no sama by som sa na to asi nedala..s niekym ano..lebo po case sa clovek unavi platit a platit a platit...ked cloveku ma kto pomoct hned je vsetko lahsie :)

Livia7

Budeš platiť aj uver + najom? Alebo byt maš svoj? Lebo ja by som chcela byt na uver a keď si pomyslim, že plus najom nejakych 100 eur, tak mam tiež strach sa osamostatniť. Ja zarabam 550 eur mesačne. A aj ten 1 izbovy byt by ma stal v BA nejakych 50 000 eur. No bojim sa toho, vy by ste sa na to dali niekto?

Liana...323

Citujem: "...nestudoval som VS aby som chodil mhd..." - tu je tvoj problém. Pretože si myslíš, že keď si študoval VS, automaticky musíš žiť ako "na západe" Ako môj..., to si musíš zaslúžiť. To nie je o zubnej paste a prášku na praní, ale o umení šetrne nakupovať. Píšeš, že minerálka euro. Tak stojí aj 0,23 eura. A vôbec... všetko sa dá kúpiť lacno aj draho, vo všetkých ...marketoch máš na výber. Lenže ty si študoval VS a tak by si si mal automaticky kupovať drahšie, čo?
Myslím, že 600 na osobu a mesiac je nádherný peniaz, z toho by som vyžila, ešte aj na dovolenku k moru za rok našetrila.