Moje dieťa má cukrovku

Príspevok v téme: Moje dieťa má cukrovku
a adriana

Ahojte všetci, prispievala som tu asi pred rokom- dvoma. Sama mám 19 rokov cukrovku a pichám si inzulín 4x denne. Mám dvojčatá chlapcov 7 ročných. Teraz po Veľkej noci som mu namerala hodnoty od 13-20. Boli sme na 2,5 dňa v nemocnici. Tam to kleslo, ale prišli hodnoty C-peptidu 150, a hormón protilátok 46,3. Začala sa deštrukcia buniek, asi o týždeň začneme s inzulínom. Zatiaľ držíme diétu, ale večer je to stále vyššie, dokonca už teraz som mu namerala 12. Takže zajtra ideme asi späť. Som z toho nešťastná, pretože genetické testy pred otehotnením dávali šancu , že to získajú 4%. Aké je nádej pre naše deti? Nemáte nové informácie o vývoji, čo transplantácia ostrovčekov? U neho ide o autoimunitný proces. Máte niekto informácie, či to bude na celý život, ako to povedali mne, alebo o 20 rokov už bude niečo nové? Neviem, ako sa s tým vyrovnať, dávam si to za vinu , že som to neustrážila, povolila som im nezdravé jedlá, guličky s mliekom na raňajky, sladkosti. Prosím, ak viete niekto niečo o výsledkoch klinických testov, nových trendov. - Napíšte.

mirka 23

Ivo, mliečne výrobky treba vážne obmedziť, vidim to aj na sebe a to nie som diabetička. Vedia urobiť peknu šarapatu v tele a samozrejme mlieko vôbec nepijem, to je najškodlivejšie.

DiabetikIvo

Ďakujem ringlod, presne niečo v takomto zmysle som chcel napísať...

- mira,

pochop, že Diabetes mellitus typu 1 je spôsobený autoimúnnym systémom, ktorý ničí beta bunky pankreasu vyrábajúce inzulín.

Gestačný diabetes - takzvaná tehotenská cukrovka a diabetes typu 2 je vo veľa prípadoch liečiteľný iba úpravou stravovacieho režimu a dodržiavaním zdravej životosprávy.

Ale diabetik typu 1, ktorému nefungujú beta bunky pankreasu potrebuje dodať inzulín z vonku v nejakej forme, ktorú organizmus vie využiť.

Uvedom si prosím Ťa konečne, že diabetikovi typu 1 nepomôže iba prírodná strava, zložená z neobrusovaných obilnín, zeleniny a strukovín, semienok a pod., ako si napísala včera, pretože v jeho tele je nedostatok inzulínu, ktorý zjednodušene povedané otvára cestu pre sacharidy a ďalšie látky aby nasýtili hladujúce bunky... A keďže organizmus ten inzulín potrebný aj na spracovanie Tebou odporúčanej stravy, s ktorou dá sa povedať že aj viacmenej súhlasím (okrem zákazu mlieka a mliečnych výrobkov) nemá a nemá mu ho ani čo vytvoriť, musí sa do tela diabetika typu 1 dostať z vonku.

Pretože ináč:

"Pri nedostatku inzulínu musí organizmus získať potrebnú energiu na udržanie životných procesov zvýšením spaľovaním mastných kyselín. Lipolýzu podporuje nedostatok inzulínu, prípadne môžu pôsobiť aj látky podporujúce lipolýzu napr. adrenalín, noradrenalín, rastový hormón a glukagón.
Tieto látky majú navyše antagonistický efekt na inzulín. Dochádza k zaplaveniu organizmu ketonovými látkami, narastá metabolická acidóza. Najprv sa kompenzuje bikarbonátom a inými tlmivými systémami krvi. Dôležitú úlohu tu majú regulačné procesy v pľúcach zvýšeným výdychom CO2 (Kussmaulovo dýchanie) a v obličkách zvýšenou tvorbou a vylučovaním NH4.
Zabrzdenie transportu glukózy do buniek a zvýšená novotvorba glukózy v pečeni pri nedostatku inzulínu spôsobuje značné zvýšenie koncentrácie glukózy v krvi. Narastá osmolalita séra a súčasne s osmolalitou nastáva silná osmotická diuréza, ktorej dôsledkom je extracelulárna dehydratácia, t.j. hypovolémia, ktorá je výsledkom vystupňovanej diurézy z glykozúrie."

(citované z www.medinfo.sk) a ďalej dochádza k ťažkej dehydratácii so stratami elektrolytov...

O potrebe dodávania inzulínu diabetikom typu 1 asi toľko. Na vyššie uvedenom odkaze sú napísané aj spôsoby liečby ketoacidózy a to bez inzulínu dodaného diabetikovi bez ohľadu na typ diabetu jednoducho nejde.

ringlod

mira mira,keby to bolo take jednoduche,zmenit stravu a jednotka by bola prec tak ver ze by bola minimalne polovica z nas uz bez inzulinu,no zatial taky pripad treba hladat jak ihlu v kope sena,nemyslis ze to o niecom svedci? Ti udajne vylieceny su kde? preco sa tym nepochvalia? boja sa alebo co? tym vsak nikto nechce povedat ze strava nie je dolezita,ale uz si konecne uvedom ze jednotka nie je dvojka,kde strava roby znacny kus roboty,ale ak uz su bunky znicene tak bez inzulinu neprezijes,to je denna realita...to je ten rozdiel,ktory nechces prijat

- mira

Vlastne tá chemická cesta v skutočnosti nie je taká pohodlná, ako sa zo začiatku javí.
Pohodlnejšie je dať si do poriadku svoje orgány tak, aby fungovali samy, v horšom prípade s občasnou pomocou inzulínu - v tých zanedbaných prípadoch.

- mira

Diabetik Ivo, nie som ani prvá ani poslední, ktorá sa vyliečila z cukrovky, viem že ty si zvolil cestu liekov a teda cukrovky si sa samozrejme nezbavil, tcvoje cesta vedia tam, kam som napísala. zvolil si si ju sám. Adrianka je tiež diabetička a keď sa za 19 rokov choroby nezbavila, robí v niečom chybu. Na to slúžia choroby - ukázať nám, že máme niečo zmeniť vo svojom prístupe. Kto nezmení, a volí pohodlnú cestu hltania tabletiek a pichania inzulínu, nezmení ani výsledok.

malama

U nás v rodine máme to isté, manžel
diabetik um veľa rokov, dcéra dostala
ako 15 ročná.Teraz sú na tom veľmi dobre
cukor v krvi sa ustálil okolo 6 ale každý deň jedia topinaburinu,ktorá pohlcuje cukor v krvi. Vyskúšajte to

simous

Adrianka neda se mi nezapojit do teto vasi diskuze.Veda uz opravdu pokrocila a tak jako ty hledas ted i ja jsem hledala mam tatinka tezkeho diabetika i ja sama jsem diagnostikovana sestra mela tehotensky diabetes
a proto jsem se zacala timto zabyvat aby i nase deticky na tom nebyli casem jako my.Nasla jsem jedno reseni a zatim jsem s nim velmi spokojena.Nejenze upravuje cukr v tele,ale jelikoz diabetes je uzce spjat i s cevami resi i tuto oblast aby pozdeji nenastavali komplikace.
Neda se mi tu ted rozpisovat vse do podrobna ale muzu na sebe nechat kontakt a muzes se mi ozvat meil simous@seznam.azet a tel.c 0944336311
myslim ze i pro tebe by to melo dost podstatny vyznam.
A jeste neco k tem sladkostem,v obchodech uz existuji ruzne potraviny pro diabetiky a i sladkosti dokonce se pecou i dia kolace.Pro diabetika je ale asi nejmene skodliva zmrzlina:}bez slehacky a cokolady nejlepe ovocna.

maik

Ahoj a adriana, môžem Ti v prilohe mailu poslať odb.prispevok k Tvojmu problému: marek.1@centrum.sk, je možná aj odborná konzultácia. Prajem Vám všetko dobré.