Sebecke vs nesebecke rozhodnutie

Príspevok v téme: Sebecke vs nesebecke rozhodnutie
sway

Ahojte,
zaujimal by ma nestranny nazor,preto som sa rozhodla zalozit tuto temu.
Clovek sa vacsinou rozhoduje egoisticky,no ked je v hre laska,crta sa aj ina moznost.
Riesim dilemu,ci mam zostat vo vztahu alebo nie. Sebecke rozhodnutie znamena ANO a nesebecke NIE - pre dobro priatela.
Situacia je taka,ze realne nesplnam poziadavky partnera (vacsina ludi ich splna - nie su to ziadne velke naroky,len ja som proste vynimka).On ma tiez lubi,preto nie je, napriek vsetkemu schopny odo mna odist. Nas vztah nie je fer a ani nikdy nebude.Ja priatela lubim,ale su veci,ktore v svojej povahe nezmenim a on sa s nimi pravdepodobne nikdy nevyrovna. Ake rozhodnutie by bolo podla vas spravne.Dakujem.

Denz

usiko- a kde mas teraz istotu,ze najdes chlapa ktory to bude chciet a ci vobec najdes chlapa za ten cas o ktoreho budes stat??????

usiko

swaz, zalezi od toho, zi ty sa budes vediet zmierit s vecami, ake su...potrebujes aj ty byt niekedy sebecka...napriklad ja mam 31 rokov......keby partner vyhlasil, ze dieta chce az o take 3 roky, odisla by som od neho, aj ked ho strasne lubim...dovod: ziadny muz nestoji za to, aby som premeskala sancu porodit zdrave dieta v normalnom veku....

usiko

sway, veci nie su len cierne alebo biele....su aj sive...uvediem priklad na tom dietatku...mohli by ste si ho adoptovat, alebo osvojit....ak si v inom rozumiete...samozrejme ak by to bolo o tom, ze jeden z vas chce dietatko a druhy nie, tak to je na rozchod.....ale ak si povahovo rozumiete...tak sa to da riesit....

sway

ramirka ale ja tu podrobnosti a to,co je konkretne medzi mnou a priatelom schvalne nerozoberam - naznacila som,ze ide o rozdielne ocakavania.Ja som z toho vsetkeho jednoducho psychicky zdeptana,neviem nestranne posudit,co je v takomto pripade spravne,preto som si chcela precitat nazory cudzych ludi.
Aby bola tema zrozumitelnejsia,uvediem na obraznom priklade o co mi ide.Predstavte si,ze vas partner/ka neskutocne tuzi po dietatku,no vy viete,ze ste neplodna/y..Porozpravate sa o tom vsetkom s partnerom,on sa rozhodne napriek tomu s vami zostat,no kazdy den vidite ako zasnene a smutne pozera po ostatnych paroch s malym dietatom.Co je v tomto pripade spravne?Ostat,ci nechat priestor najst si plodneho priatela aj ked proti jeho voli?
Nie,nechcem vycuvat zo vztahu.Jedine o co mi ide,je aby bol moj priatel v zivote stastny.

ramirka

sway tu to uplne zbytocne budes rozoberat ...nepozname tvojho priatela,teba a nic konkretne tiez nevieme k veci...ci ide o neveru ale o co..to bol len priklad samozrejme ...tiez si nemyslim ze ked sa milujete rozoberat ze spravis dobre za priatela ked to ty skoncis ...ked sa mu nebude pacit nech to ukonci on..a nerob rozhodnutia zanho...

Slobodna

Tvoj priateľ je nesvojprávny??? Nedokáže sa sám rozhodnúť a keď bude chcieť, ukončiť vzťah? Ukončiť vzťah pre dobro priateľa, napriek tomu, že k nemu čosi cítim, lebo on to nikdy nedokáže urobiť... si uvedomuješ absurdnosť celého tohto "problému", ktorý sa snažíš silou-mocou riešiť?

Slobodna

Neexistuje nesebecké rozhodnutie- JA=EGO.
Vždy sa musíme rozhodovať pre seba, nie pre iných. Aj nezištná láska je v podstate sebecká, pretože keby nám nerobila dobre, nehriala by nás pri srdci, tak by sme to nerobili. Je úprimnosť vo vzťahu až taký problém? Nikto predsa nemôže od partnera očakávať 100% úprimnosť, to nie je ani možné. Každý máme svoje tajomstvá. Asi nikdy nepochopím dôležitosť tohto problému a ani to, že tak inteligentná bytosť ako ty, si riešila takýto problém verejne a pri tom si musela uvedomovať, že rozhodnutie za teba nikto neurobí, musíš ho urobiť iba ty sama. Cudzí ľudia sa nemajú čo starať medzi dvoch ľudí- partnerov, pretože iba tí dvaja vedia o čom to je a navzájom sa poznajú.
Ty z nejakého dôvodu chceš z toho vzťahu uniknúť a hľadáš iba dôvod. Dobrí chlapi na stromoch nerastú, váž si čo máš a nerob hlúposti.

sway

Ahojte,
dakujem vstekym za prispevky a asi mate pravdu.Nemam pravo rozhodovat za priatela,je dospely a mal by vediet,co chce.Akurat ma boli,ze kvoli mne trpi:-(
Napisala som sem verejne,lebo som asi cakala viac prispevkov toho typu,co pisala mojatvoja a mozno som chcela dostat odvahu,potlacit vsetky svoje pocity a tento vztah ukoncit.Bolo by to naozaj len a len pre dobro priatela - nie moje,cize toto rozhodnutie by bolo nesebecke.(keby som sa spytala kamaratok automaticky by radili spravit to,co chcem ja a zaroven viem,ze keby tuto temu sem zadal priatel vsetci by mu radili -koniec)
Ja som totiz od jakziva zvyknuta svoje problemy triedit medzi ludi,ktorych sa vyslovene tykaju a neplanujem to menit.On pozaduje uprimnost a neviem,ci to pojde sklbit.Uvidime.

pupiiiik

Je predsa mylné si myslieť, že sebecké je to, o čom rozhodneme my. Je zdravé a nesebecké, ak sa rozhodujeme tak, že sme šťastní, spokojní a je nám príjemne a zároveň aj druhým. Myslím, že by nebolo dobré byť vo vzťahu s mužom, ktorý sa nikdy nezmieri s tvojimi chybami, no môžes sa mýliť. Lepšie by bolo sa najprv s ním porozprávať o tom, či ťa má rád aj keď si, aká si a či by ešte chcel s tebou chodiť (neviem, v akej fáze ste...)aj ďalej a ako rozmýšľa o vašej budúcnosti. Ak pochybuješ o zmysle vášho vzťahu len preto, že si nie si istá, či mu vyhovuješ, tak sa s ním proste o tom porozprávaj. Ale nie som si istá, či som ťa správne pochopila.

Slobodna

Neexistuje nesebecké rozhodnutie, v tvojom prípade to bude vždy sebecké rozhodnutie, pretože za tým sa skrýva čosi úplne iné a riešením tejto akože dilemy sa to snažíš iba zakryť. Zvláštne že to riešiš takto verejne..