Mám 18 ročnú dcéru s ktorou máme skvelý, otvorený, kamarátsky vzťah bez tajnosti a úžasne si rozumieme. Je inteligentná, slušná, zodpovedná, dobrosrdečná. proste bezproblémová dcéra ktorá mi za celý svoj život nedala jediný dôvod potrestať ju, ba ani jej vynadať. Vychovávam ju sama, lebo manžel a otec nám zomrel pred 13 rokmi. Dnes pred tromi hodinami mi však pripravila hrozný šok. Kámošky ju doniesli z večierka opitú, dá sa povedať, že do bezvedomia. Nedokázala sa udržať na nohách, bola úplne pomočená a poriadne pokakaná. Jedným slovom, bola to hrôza. Teraz už spí a ja tu sedím a rozmýšľam čo jej zajtra povedať. Neviem či jej jednoducho vynadať a ten hrozný stav ktorý si zajtra užije jej ešte znepríjemniť, alebo byť k nej taká, ako som stále, láskavá, chápavá, kamarátska a pomôcť jej to prekonať. Určite si uvedomí, že urobila hlúposť, bude ju to mrzieť a bude sa hanbiť. Myslím si, že je to pre ňu poriadne ponaučenie a som si takmer istá, že s alkoholom to už veľmi nepreženie. Tou morálnou kocovinou sa vytrestala sama. Bude to pre ňu hrozný pocit. Tie špinavé veci, čo som z nej stiahla pred sprchovaním, som dala do igelitového vreca s tým, že si ich zajtra vyperie, nech si vie predstaviť ako vyzerala. Teraz ale rozmýšľam, že ich pôjdem vyprať ja, lebo aj bez toho to pe ňu bude dosť kruté. Stále rozmýšľam čo robiť a ako ráno reagovať. Poraďte. Tie veci, by ste nechali na ňu, alebo by ste ich jej vyprali? Ako by ste reagovali keď sa preberie?
Šok. Vzorná dcéra úplne opitá.
zdena, ako?
mila ASL....kamosa tiez raz priniesli domov opiteho bod obraz bozi mal 17 matka mu vynadala dobila ako kona zarazila vychadzky a tak a efek? absolutne ziadny aj tak pil a namiesto toho aby isiel domov to vyspal vonku na lavicke.
a ADAM KRT.....ta tvoja poznamka ze jej naliali do pitia tvrdy alkohol prepac ale to by musela pit z 5litroveho suda aby to nezistila.
ja by som jej nevinadala ved aj ty si bola mlada a myslim ze sa potrestala sama tym ze sa jej mozno budu vysmievat za to pokakanie pocikanie a tak... a isto jej bude zle...
veci by som jej nechala tak nech si to vyperie sama ... ale spravala by som sa k nej uplne normalne ako do teraz...
mala uz 18 a alkohol asi chcela mozno vyskusat...
asi - takze kamaratsky vztah s rodicom je zly... treba byt hlavne AUTORITA. no, poznam takych, vacsinou to z pohladu deti nie su zrovna milovani rodicia ;) nehovoriac o tom, ze taketo deti nie su vychovane o nic lepsie ako deti v \"kamaratskych\" rodinach. ale asi si uz trosku starsi konzervativnejsi rocnik, co?
asl..a ty si koľko detí vachoval/a, keď tu dávaš také múdre rady?...stalo sa a čo..dôležité je, aby sa to neopakovalo...ak si kočka bude musieť oprať tú hrôzu, čo v noci narobila, mala by si uvedomiť, aká je správna cesta...myslím, že 18 rokov je už dosť na to, aby sa menil štýl výchovy...aj tak to bude zbytočné...
Kludne sa mohlo stat, ze dievca je v tom nevinne a ked odmietala alkohol, kamaratky si z nej chceli vystrelit a do pitia jej naliali tvrde...
Zdenka: viem si predstaviť tvoje pocity, istotne si sklamaná, váhaš, nevieš, ako sa máš zachovať. Lenže chybu si spravila už dávno. Píšeš, že máte s dcérou kamarátsky vzťah. Veľa matiek si myslí, že je to skvelé, byť s dcérou kamoška. Nie je to celkom tak. matka je matka. Na kamarátstvo nech má tvoja dcéra spolužiačky alebo rovesníčky. Ty si sa k nej mala správať ako rodič a nie ako niekto, s kým si tvoja dcéruška super parádne rozumie. Netvrdím, že si ju mala trestať, ale ako rodič treba určiť presné hranice. Ty si sa k dcére správala ako ku kamarátke a tu je dôsledok. Tvoje šikovné, dobrosrdečné, zodpovedné a ešte neviem ako úžasné dieťa sa zvysoka vys..lo na tvoju kamarátsku výchovu a prišlo domov spité pod obraz Boží. Prestaň sa konečne správať ako láskavá kamarátka buď MATKOU. Inak budeš mať takéto opilecké cýčiny tvojej dcéry pred očami čoraz častejšie.
zaujimave, aj by som pridala prispevok, no ostatni predomnou to vystihli...
daj vediet ako to napokon dopadlo.drzim palce ;)
No človek nikdy nevie,čo sa stane.
Ja ked som mala cca tých 17, jedna baba mi na diske namiešala niečo do coly. ževraj to boli nejaké drogy. Chodila som s chalanom, ktorého ona "žrala". Ale toto bola príliš trvdá rana. Dva dni som o sebe nevedela. Predtým som pila ešte víno. Skončila som na výplachu žalúdka, vlastná mama ma nepoznala.
A fakt, nikdy neviete, čo sa môže stať.
Inak som úplne v pohode, nepijem(keď tak trošku vínka), nefajčím.
Zdenka. ako sama pisete mate spolu dlhorocny pekny vztah tak jeden preslap/vecer to predsa nepokazi. Poznate si dceru, coho je schopna. Je inteligentna tak sa z toho pouci sama. Spravajte sa k nej ako do teraz, budte kludna, ale urcite chcite vysvetlenie co sa stalo. Ked nepila alkohol do teraz tak len malo staci aby sa dostala do takeho stavu. Teenageri chcu vyskusat ine veci a mozno aj kamaratky ju povzbudzovali v piti a ona sama mozno nechcela aby to doslo tak daleko. Urcite si je vedoma co spravila ked vytriezvie. Ked si tie veci operie sama bude sa hanbit ako pes, zapamata si ako vyzerala ked to prehnala. Vy budte taka ako predtym, nic jej nevycitajte bude vam za to vdacna.