ahojte.mame doma maleho perzskeho kocurika, stvrty den. ma 6 tyzdnov. chcem sa spytat, co vsetko ste riesili a ako s jeho vychovou a starostlivostou?
co som prekvapena, pouziva pekne zachod. ale ma hnacku, je to mozne zo stresu? ze bol odluceny od svojho domova, surodencov a teraz je inde a dokonca vnutri a nie vonku,ako pred tym? a stale len mnauka..
je sice pravda,ze som mu na zaciatku dala konzervu pre dospele macky,zeby aj z toho?a aj papa granule,co nie su priamo pre maciatka. ale vcera som mu uz kupila whiskas pre maciatka,tak hadam bude lepsie. a co sa tyka travy? ako ste to riesili ti, co mate macicku vnutri? ja mu trham travu vonku, no nechce mi ju takto papat. aj som s nim bola na prechadzku, no bal sa este..
viete mi poradit nejake tipy a triky ako si ho dobre naucit? dakujem pekne. :o)
starostlivost o maciatko
takze ta trava im chuti? no vyskusam, dik za tip :o)
zvykol si pri mne spat a teraz mal nejaku hnacku, tak mu stale utieram..
ale stale stale mravci, hlavne, ked sa mu prihovorim, tak vtedy, akoby mi chcel nieco povedat.. hadam ho nic neboli..
a existuje nejaka preventivna prehliadka aj pre macky? ze pridem s nim k dr., ten ho pozrie, ci je vsetko ok, hm?
Tak ja psenicu mam od rodicov...
Mozes aj kupit v zahradkarstve,alebo aj v chov.potr.predavaju ako travu pre macky.
Ja ich nezvyknem umyvat po potrebe,oni sa sami cistia. Len ked aj moja mala hnacku,tak som jej pomohla.
Ja ich nenosim von,takze ti v tych praskoch neviem pomoct
este som sa chcela spytat, mozem mu dat ten prasok na srst, co je proti blcham a kliestom? aj ked je taky malicky este?
a ked mu utieram (sensitive detsk.navlhc.obruskami,aby mi taky nesiel do postele) ehm ritku, po velkej potrebe, akoby ho to bolelo, velmi mnauci. mam ist s nim k veterinarovi?
ved skusim zasadit tu psenicu, ci mu to bude chodit.. noo on je asi skor taky menej perzsky :o) mamu ma perzsku a oca takeho polo. uvidime,aky bude,ked vyrastie..
a tu psenicu ako kde kupujes?dik
Mary,perzske maciatka maju dlhu srst,preto maju problem. Moja macka uz s tym mala problem a museli ju vycistit-chudinku.
Moj lekar stale hovori,ze tu pastu musim davat. Ja davam aj pastu a sadim aj psenicu. Keby si videla ako to jedia....)
Tak ako chces...
tak bola som dnes u veterinara, vravel, ze maciatko musi mat min 3mes, aby mohlo byt ockovane.
kupila som mu taku farebnu gulicku, sa s nou vyhrava :o)a aj papanie len pre maciatka.
a najlepsie, pytala som sa ho na tu travu,ze ako je to vlastne a on ze, to mam odkial ?! ze oni to nepotrebuju, im to "vyjde" same.. som bola trosku prekvapena teda..
no ved ja mu vela uz dovolujem,ked mi je ho vacsinou luto. neviem, ako ho mam vycvicit..aby posluchal a rozumel. asi to chce este vela trpezlivosti..
teraz poslusne spinka..
ja som odchovala 14 maceniec rozdelenych do troch vrhov..tych poslednych 5 stratili mamu, ked mali tzyden, takze som kupila macaci sunar a islo nam to dobre..
6 tyzdnov je uz celkom velke...ale ja som rozdavala male, ked mali aspon 8..pre taketo male maciatka existuje odcerovovacia pasta..veterinar by ti ju mal predat a povedat davkovanie..ten moj mi ju dal v injekcnej tube a kazdemu som natlacila do papulky par dielikov..teraz uz len tabletky, len treba ziskat grif na podavanie...
co a tyka granul a konzerv davala som maciatkovske, ale potom v pohode presli na krmivo pre dospele..travu maju vonku..nase su zvyknute chodit von..a zeru ju podla potreby..tu kupovanu mali vnutri, ale nechceli ju..
ockovanie prve by malo byt ked je 8 tyzdnov, je proti macaciemu moru a proti macacej chripke, dalsie nasleduje v 9. proti macacej leukemii, 12. tyzdni prot besnote a kazde sa potom opakuje, veterinar by ti mal povedat co a ako kazdy ma inu prax..
ked neches aby sa citil sam, ked nie si doma, daj mu nieco tvoje a uz to nepotrebujes..kde je tvoja pachova stopa, alebo nejaku hracku, plysaka z detstva, z ktoreho ta bude citit..vela stastia:)
Mary. Tak ja mam perzsku macku uz viac ako sest rokov. Travu potrebuju. Mozes kupit aj ti pastu,ale to jej musis davat velmi casto a finnancne je to dost narocne. Ja im zvyknem zasadit psenicu a to im velmmi chuti. Maciatka su velmi ucenlive,ale treba s tym zacat od malicka. Uc ju kam moze ist(napr.ja im nedovolim na sedacku,kuch.linku,stol..)a co si moze dovolit. Aj ja som mala najprv jednu,ale bolo mi jej luto tiez nechat doma samu,tak som si prikupila este jednu. Takze mam dve damy doma. Von ich nepustam,aj kvoli nakaze. Neviem,ci jej chces dat surove maso,ale tiez sa z toho moze nakazit,ale zase od toho ti pekne vyrastie. Moja znama jej stale kupuje kuracie prsia,ale je to riziko.
Neviem,ci ta strasili s toxoplazmozou. To sa moze stat vtedy,ked jej budes davat surove maso,bude chodit von a sa bude stretavat s inymi zvieratami.
O nabytok sa nemusis bat,tiez jej hned kup taky stojan,co je omotane lanom a uc ju od zaciatku,ze tam ma skrabat. Davaj si pozor,su velmi prefikane,su ako male deti,cim viac jej dovolis,tym to bude tazsie ked vyrastie. Viem,ze tie je jej luto,ale musis ju naucit na poriadok. Su velmi mudre! Ja som ich naucila na to,ze ked spravia nieco co nemozu,lusknem a uz vedia. Najprv ale stale dostali po hlave a potom som luskla. Pekne sa nuacili...
Namiesto trávy sa dá pre domáce mačky kúpiť taká pasta, ktorá ju nahradí. My ju tiež tej našej dávame. Skús sa spýtať v nejakých chovateľských potrebách.
znalec,
A proti comu sa ockuje uz v 2 tyzdnoch?Proti psinke,besnote a ta kompletka,co bola leptospiroza,borelioza a este daco,tak nam veterinar povedal,ze az po 3 mesiacoch.Hmm ale tak my sme mali stena pred 11stimi rokmi:-)Je mozne,ze si zle pamatam a je mozne,ze to islo dopredu...