MEGASKORBICKA LIECBA-TEDA VITAMIN C

radca

Inak dobry je aj ten link od Damiana, kde davali obrovske davky Cecka mysiam a nebolo na nich pozorovat vobec ziadne zmeny...

agaven

no ja som prisla daka tomuto na to ze ked som dala viac cecka tak dieta ako preslo v pohode s nadchou aj hrdlom len dva dni to som jej dala celaskon jeden polzinavit 600 vitamin c plus zinok a este aj revital multivitam pol tabl a užas myslim ze som jej len mala dat len jeden krat denne stacil ten zinavit alebo len celaskon iste nie vsetko naras no ale užas ako sa s toho dostala tak ako myslim si ze ten to c ma isto cosi do seba

Anne

A aby tomu 73 rocnemu dedovi nebolo malo....
He had a past history of chronic alcoholism, atrial fibrillation, hypertension, heart failure, and hypothyroidism (all resolved or controlled).
Ludovo povedane byvaly notorik + nepravidelny rytmus srdca, vysoky tlak, zlyhanie srdca a znizenu funkciu stitnej zlazy. (vsetko samozrejme pod kontrolou alebo preliecene...) ;)

Peto T

Ten článok od Baretta, čo si dal ako druhý, je známa vec. Už som to čítal dávno. Mayo štúdie boli značne skorumpované, a mali viacero závažných nedostatkov. Napríklad pacientov najprv podrobili chemoterapii, a až potom im začali dávať vitamín C, a akonáhle sa nádor zväčšil (čo po chemo nie je nič zriedkavé), tak vitamín C vysadili. Priemerne liečba trvala len 6 týždňov (Hoffer uvádza, že prvé výsledky sa prejavia najskôr po 2 mesiacoch). Spôsob podávania bol iný ako dávali Pauling-Cameron. Placebo bolo ľahko odlíšiteľné, a užívanie vitamínu C mimo štúdie sa nekontrolovalo, ale náhodné kontroly ukázali, že pacienti v oboch skupinách potajomky užívali značné dávky vitamínu C (je zaujímavé, že všetci účastníci štúdie, aj tí s placebom, prežívali priemerne dvakrát dlhšie, než pacienti ktorí sa štúdie nezúčastnili). Autori štúdie odmietli sprístupniť dáta pre nezávislú analýzu.

Inými slovami, štúdie boli zjavne stavané skôr na zamietnutie vitamínu C za každú cenu, a nie na objektívne posúdenie.

Cameron následne žiadal štúdiu, ktorú by viedli zdravo skeptickí vedci, ale nie bigotní odporcovia, ani prehnaní optimisti. Ale takú štúdiu nikto zorganizovať nechcel.

kaciatko7

vcera na mna nieco liezlo, neviem ci chripka, nachladnutie...bolela ma hlava, zacalo mi z nosa tiect, bolel ma cely clovek. rano a na obed som uzila moju obvyklu davku neutralneho vit C (po 4g), vecer na Damianove odporucanie som zacala uzivat kazdu polhodinu 1000mg vit C, az kym som nesla spat. a krasne mi preslo, dnes uz mi skoro nic nie, tazkosti ustupuju, ale este pre istotu pokracujem v davkovani. takze, neuzila ziadny paralen a pod. ani ziadne kvapky do nosa, proste nic a krasne mi to prechadza. aj bez chemie. nedam na vit C dopustit. usetrila som cas, nemusim ist na PN a este aj svoje zdravie som uchranila od chemie.

Peto T

radca: To, čo si uviedol, je jeden izolovaný prípad, v ktorom je priveľa nejasností:

A 73-year-old man with both risk factors was hospitalized with serum creatinine of 8.4 mg/dL (versus 1.2 mg/dL four months earlier) (normal 0.6–1.3 mg/dL). Given his oxalate-rich diet, chronic diarrhea, and daily 680 mg vitamin C and furosemide, we postulated Ca oxalate-induced nephropathy.

Takže bol to obličkový pacient, jedol stravu bohatú na oxaláty, mal chronickú hnačku (čiže rozbitú črevnú flóru), a užíval furosemid. Všetko závažné rizikové faktory. Samotný furosemid spôsobuje deficit vápnika, čo zvyšuje vstrebávanie oxalátov z čriev, a navyše poškodzuje pečeň a spôsobuje hnačku.

Ale keď nakoniec dostal kamene, tak vinník je hneď jasný - vitamín C v smiešnej dávke 680mg denne?

Blbosť. Toto je izolovaný nezmysel, nie veda.

Ak chceš vedu, pozri si kontrolovanú štúdiu Curhan et al. Vyše 80000 ľudí, sledovaných ROKY ROKÚCE, a ŽIADNY negatívny vplyv sa nepotvrdil, dokonca dávky vitamínu vyššie než 1500mg denne preukázali mierny preventívny vplyv na kamene, aj keď štatisticky nevýznamný.

Máš nejakú porovnateľnú kontrolovanú štúdiu?

alicia

bingham
väčšina cicavcov si dokáže vyprodukovať vitamín C( to vieš), ale človek, morča a zopár iných tvorov túto schopnosť stratilo v priebehu vývojového procesu. Kedysi asi pred 250 000 rokmi vymenili schopnosť pečene produkovať vitamín C za schopnosť syntetizovať väčšie množstvo glukózy alebo krvného cukru. Tento kompromis má svoj vývinový význam z hľadiska prudkého zvýšenia množstva krvného cukru. Našim predkom to totiž umožňovalo sústrediť mohutné množstvo energie, ktoré bolo potrebné na boj a útek. Vzhľadom na to že civilizácia zmenila ľudskú stravu, požiadavky organizmu na vitamín C neboli nikdy dostatočne naplnené tak ako mali byť.

Mimochodom kosa je kosa a ak si ju alebo ho nikdy nevidel nemôžeš tvrdiť že má psychické problémy len podľa štýlu písania. Ale chápem že pochopiť ju(ho) nie je pre hocikoho pochopiteľný a to ťa ospravedlňuje.

damian

No, este predtym, ako vypalim do rannej sluzby :-( trochu este prisolim novsou studiou z 2005 z Medzinarodneho zurnalu toxikologie:

Elmore AR. Final report of the safety assessment of L-Ascorbic Acid, Calcium Ascorbate, Magnesium Ascorbate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Sodium Ascorbate, and Sodium Ascorbyl Phosphate as used in cosmetics. Int J Toxicol. 2005;24 Suppl 2:51-111:

“Ascorbic Acid is a generally recognized as safe (GRAS) substance . . . Mice given Ascorbic Acid subcutaneous and intravenous daily doses (500 to 1000 mg/kg bw) for 7 days had no changes in appetite, weight gain, and general behavior; and histological examination of various organs showed no changes. Ascorbic Acid was a photoprotectant when applied to mice and pig skin before exposure to ultraviolet (UV) radiation. . . . Pregnant mice and rats were given daily oral doses of Ascorbic Acid up to 1000 mg/kg bw with no indications of adult-toxic, teratogenic, or fetotoxic effects. Ascorbic Acid and Sodium Ascorbate were not genotoxic in several bacterial and mammalian test systems, consistent with the antioxidant properties of these chemicals. . . These data coupled with an absence of reports in the clinical literature of Ascorbic Acid sensitization strongly support the safety of these ingredients."

Teda, bezpecnost vitaminu C je fakticka a nevyvratitelna.