Strava bola bohatá na výživné látky možno kedysi veľmi dávno, keď sa pestovala a spracovávala prirodzenými spôsobmi a prevládali semená oproti mäsu.
Ale nech mi niekto vysvetlí, odkiaľ má dnešná strava vôbec nabrať výživnú hodnotu!
Čo už len obsahujú vajíčka, ktoré znášajú na bežiaci pás sliepky kŕmené monotónnou a čo najlacnejšou priemyselnou stravou, obohatenou o antibiotiká?
Čo dobrého mi prinesie paradajka, ktorú zrýchlene hydroponicky vypestovali, ešte zelenú odtrhli, potom donútili dozrieť pomocou etylénu, a medzitým ponamáčali v kadiach s pesticídmi? A ja som si ju o 4 mesiace neskôr kúpil v hypermarkete balenú v ochrannej atmosfére? Ak vôbec niekedy obsahovala nejaké vitamíny a enzýmy, už sú dávno preč. Čo je na nej dobré, keď aj po mesiaci vyzerá a (ne)chutí stále rovnako, a nechcú ju ani plesne?
Mäsové výrobky? Kde? Aké mäso? Pomleté hlavy a vnútornosti s kožami, zahustené škrobom a sójou? A keby aj mäso, aké? Nasýtené antibiotikami a rastovými hormónmi? A čím ich vlastne kŕmia? Viete ako vznikla dioxínová mliečna aféra? Že dobytok prikrmovali kalom z kanalizácie, lebo nejaký šialenec spočítal, že tam je nejaké výživná hodnota!
Jogurt s mesačnou trvanlivosťou? Pre istotu ešte aj odtučnený?
Tak sa pýtam, z akej stravy mám PO CELÝ ROK získať dostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov, aby som nepotreboval žiadne výživové doplnky. A aby bola cenovo dostupná pre väčšinu populácie.