Chcela by som zalozit co najmenej udrzbovu zahradu. Chcem poprosit o tipy a triky co a ako, ak s tym ma niekto skusenosti. Dakujem
ekozahrada
liesku mam aj ja, skus si pozriet stranku www.ekozahrady.com a ak Ta zahrada bavi, bude Ta bavit este viac. Ja si pozriem zahrada.cz ale neskor, teraz idem s malou von, a dnes pride aj syn z internatu, tak budem mat trochu problem na pocitac, on ho obsadi na cele prazdniny.
no o zelenine so mnou velmi nepokecas...to ma u nas na starosti mama...ale len klasika : mrkva, petrzlen, hrach a pod....inac uz mame posiate :-)...a ja mam pod palcom ovocie...ale mam liesku v zahrade...ale kedze miesta je dost tak mozno aj ja porozmyslam o niecom nezvycajnom
mozno to experimentovanie ani nie je dobre, mam este malu zahradku pri dome a tam som minuly rok skusala vselico a neosvedcilo sa napriklad som posadila fenykel a len zaberal miesto, ale napriklad som posadila machovku peruansku a to bol uspech, aj tekvica hokaido, je velmi dobra, opecena ma chut pecenych zemiakov s tekvicou ma spolocny akurat tvar, chut nie.
a este k tomu kompostu...ak mate teraz konare a konariky z poobstrihovanych stromom tak by to bol dobry zaklad pre kompost...na spodok sa totiz dava taky hrubsi material, aby bol kompost prevzdusneny a v pripade dazdov aby mala kade odtekat voda a aby ti to nehnilo
no v tomto ti trochu zavidim, lebo ja na nejake experimenty nie som...takze nic nezvycajne, exoticke som nesadil...takze ja som sadil len slivky, jablone, hrusky a marhulu...ale uz bolo treba, tiez mame velku zahradu a za 15 rokov sme v nej ani jeden stromcek neposadili...na jesen mam v plane dalsie 4 posadit...teraz som hlavne zvedavy ako sa prijmu tie posadene, ale dost som sa s tym vyhral tak by to malo ok...inak fajn stranka je zahrada.cz a diskusie, ktore tam bezia...aj tam som sa inspiroval ked som isiel stromceky kupovat
tu zahradu sme kupili pred asi 7 rokmi, vtedy som toho vela nevedela, takze tam rasti vacsinou trava a par ovocnych stromcekov, az tento rok sa zacinam na zahrade snazit, ked som objavila stranku ekozahrady, ja chcem mat zahradu pre radost a nie pre drinu. Ta zahrada je velka nasadila som stromy, kriky, a stale mam pocit, ze zahrada je prazdna. Chcem skusit aj menej zname druhy, kupila som aroniu, cucoriedky, rakytnik, zemolez ale este neviem ako toto ovocie chuti, dufam, ze tento rok zarodi. A ano kompostovat sa chystam tiez, snad sa mi bude darit. Aj zeleninu som sadila tak, ze som pomiesala semienka a vysypala na zahon, aby som obmedzila rast buriny, zatial este nic nevylieza iba malinky hrasok, ale ten je posadeny samostatne.
no vyzera to, ze to mas nastudovane tak neviem ci nieco poradim...kazdopadne to s tou travou co sa tu spomina sa nazyva mulcovanie a odporuca sa...pocas sucha ta trava zadrziava vlhkost a dodava aj ziviny stromcekom, krikom...no a ked ekozahrada, tak dufam, ze kompostujes?...k tomu keby si mala nejake otazky tak sem s nimi, s kompostovanim mam dlhorocne skusenosti...no a ovocne kriky sa chystam sadit az o rok...no na jesen som posadil 5 ovocnych stromcekov, na jar dalsie dva...tak keby si sa chcela o odrodach nieco tak sa spytaj...sice nevidim do toho az tak, ale ak budem moct poradim...inak ja milujem zahradu, v panelaku by som sa zblaznil asi
Ten kultivator sme kupili, je to vynikajuca vec.
Nasadila som stromceky a kriky, posadila som zeleninu, ale stale mam vela volneho miesta na zahrade, nevadi pomalicky budem zhanat stromceky a kricky a doplnat.
ano, ta zahrada je velka, prave minuly tyzden sme strihali stromceky, tak skusim aj tie mensie konare postrihat a pouzit.
Skor sme rozmyslali o kupe kultivatora, pretoze rucne rylovat sa to neda, je to tvrda zem, daka hlinena. A najvacsi problem je ten, ze bola niekolko rokov neobrabana.
a vies,co je este dobre si poriadit,DRVICKU ODPADU A KONAROV ATD.to som stale chcela ked sme byvali v rod.dome...to je tiez velmi dobra vec...