Problémy so spánkom dieťaťa

Príspevok v téme: Problémy so spánkom dieťaťa
helka

Ahojte,mám taký problém, že mám 16 mesačného syna, ktorý sa v podstate od narodenia budí minimálne 6x v noci, ešte ho kojím,niekedy sa len nacicá a spí ďalej,ale niekedy len tak plače,myslela som,že to po roku prejde,ale akosi sa to nezlepšuje,niekedy už idem len na zotrvačník,lebo ani cez deň toho veľa nenaspí,najviac dve hodiny,ináč je zlatý,nie je ani nervózny,ani zaplakaný,ďakujem vopred za rady a skúsenosti

majkajaja

my sme vždy položili syna na takú velkú okrúhlu hojdačku vystlanú dekami ked nevedel spat, začali sme ho jemne hojdať a hned spal do pár minút :)

Rescue84

Spánok detí je iný než spánok dospelých

Deti spia povrchnejšie. Ľahšie sa spontánne budia. Deti do šiestich mesiacov potrebujú jesť aj v noci. V bábätkovskom veku je dlžka spánku zhruba dvojnásobná než v dospelosti. Minimálne do troch rokov spia deti i cez deň.

Nočný spánok

Aby bol nočný spánok dieťaťa čo najpokojnejší, potrebuje na spánok optimálne prostredie a dôsledný režim. Dieťa má mať vlastnú postiel'ku, do šiestich mesiacov veku umiestnenú v spálni rodičov, teplotu miestnosti 18 "C, oblečenie z prírodného materiálu a priedušnú prikrývku. Pre ľahké zaspávanie je dôležitá podvečerná príprava na nočný spánok, deň čo deň rovnaká.

Večerné rituály

Osvedčilo sa zaviesť pravidelný večerný rituál už medzi 6. a 8. týždňom veku dieťaťa. Súčasťou takého rituálu je nakŕmenie dieťaťa, kúpeľ a uspávanie. Po kúpeli môžeme deti v dojčenskom veku i jemne masírovať. Uspávaním rozumieme asi polhodinku pred spaním, keď je dieťa už v postiel'ke. Pokojne s ním komunikujeme, zaspievame uspávanku, povieme rozprávku, pohladíme. Keď potom z miestnosti odídeme, môžeme nechať zažaté tlmené svetlo a otvorené dvere. Deti bývajú pokojnejšie, keď pri usínaní vnímajú matku vo vedľajšej miestnosti.

Nočné prebúdzanie

Pri nočnom prebudení dieťa nepestujte alebo pestujte len krátko. Neberte ho ani do vlastnej postele. Snažte sa ho "prehovoriť" na ďalší spánok pokojným hlasom a pohladením.

Poruchy spánku

Najbežnejšia porucha spánku sa nazýva nespavosť. Ide o obťažné usínanie, nočné budenie a predčasné ranné prebúdzanie. Nespavosť je bežná u dojčiat.

Príčiny nespavosti

U dojčiat a batoliat - t. j. do troch rokov veku – je nespavosť najčastejšie spôsobená nedostatkom režimu. Dieťa odmieta ísť spať v stanovený čas, vyžaduje rôzne ústupky. Rodičia, ktorí by radi zmenili spánkové návyky svojich detí, musia zaviesť pravidelný režim, dať dieťaťu pevné hranice a byť dôslední.

Len málo porúch spánku je spôsobených poruchami zdravia: únikom mlieka a žalúdočnej kyseliny späť do pažeráka, zväčšenou nosnou mandľou, svrbiacim ekzémom na koži a pod., prípadne nedostatočnou tvorbou mlieka u mamičky.

V predškolskom a školskom veku je nespavosť veľmi vzácna. Býva dôsledkom rôznych úzkostí.

V dospievaní, tak ako u dospelých, môže byť nespavosť prejavom začínajúceho psychického ochorenia, najčastejšie depresie.

Nekvalitný spánok detí sa premieta do života celej rodiny. Je dôvodom na konzultáciu u lekára alebo psychológa.

patriciaz

Možno skús vybrať niečo na pexi.sk ja viem, že majú aj nejaké také hračky na pokojné uspávanie, skús vydržať pri ňom, čítať mu rozprávku alebo niečo tak, prípadne sa s ním nejak porozprávať alebo ten psycholog ;)

zufalamamina

patriciaz ja vôbec neviem, nič som si nevšimla a ani o ničom neviem, asi by som malá zájsť k psychologovi, možno by nám pomohol

patriciaz

Nemohlo sa stať niečo v skolke alebo nemôže mať z niečoho traumu z tmy, neboli ste niekde kde by sa niečoho mohol zľaknúť?

zufalamamina

Dobrý deň, prosím o radu, syn má 5 rokov a bojí sa spávať sám, doteraz sme tento problém nemali, v rodine sa nič nedeje, s manželom nemáme žiadne problémy, obaja sa mu maximálne venujeme.